– Det har kommet mye snø sammen med mye vind. Under ligger et vedvarende svakt lag i form av kantkorn, sier den fjellkyndige fotografen Martin Andersen fra Tromsø.

Han går under navnet Fjellfanten på Instagram. 

Da Andersen var ute på topptur på i Tromsø-området i går kveld, fikk han testet stabiliteten i snøen. Han fremprovoserer et skred ved å belaste snømassene med sin egen kroppsvekt. Andersen står da selv trygt på toppen av en helning der terrenget er 26 grader bratt og legger vekt ned i bakken, slik at snøen slipper fra underlaget.

Filmen er tatt på Finnlandsfjellet på Kvaløysletta omlag 380 moh.

– Akkurat nå er det perfekte forhold for å holde seg på god avstand til skredterreng. Så slik det er nå, med to aktive skredproblemer, bør nysnøen nytes konservativt. Enten i skogen eller i slakt lende, sier Andersen som understreker at skredet i filmen er kontrollert fjernutløst. 

Andersen mener området er avhengig av mer nysnø og vind fremover for at det nedføyka nysnø-problemet skal stabilisere seg. Men kantkornlaget vil de potensielt slite lenge med.

– I Tromsø er det per nå normalt snøvær, med rundt 30 centimeter siste 24 timer i fjellet. Litt lengre sør meldes det om én meter. Så vi venter på at det polare lavtrykket også skal treffe her, fortsetter han.

Følg med på skredvarslingen til varsom.no hver gang du planlegger tur i skredtrerreng.