Kvinnen og mannen hadde dratt ut på tur fra stasjonen fredag. Da de ikke kom tilbake som avtalt innen søndag morgen, dro mannskap fra stasjonen ut for å lete etter dem. De to omkomne ble funnet noen timer senere i et vanskelig tilgjengelig skredområde under fjellet Kamkrona øst for stasjonen. De har falt flere hundre meter nedover en bratt fjellside.

– Vi sendte et helikopter med lege og politi fra Sysselmannen for å undersøke hva som har skjedd, samt følge opp de øvrige ansatte på basen. De omkomne, som var forskere tilknyttet en polsk forskningsstasjon på Hornsund, er nå bragt til Longyearbyen, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Annonse

Ifølge NRK skal årsaken til skredet ha vært en skavl som knakk. Ulykken skjedde på fjellet Kamkrona, som skal være et populært turmål. Fjellet ligger ved Hornsund, omtrent 13 mil sør for Longyearbyen.

– Det er et flott område med god utsikt, og sånn sett er det et sted folk søker til på tur sier sysselmann Askholt til statskankanalen.

Det er usikkert når ulykken fant sted, men Sysselmannen antar at det skjedde på fredag. De to planla å besøke flere fjell, men starte med Kamkrona.

– Derfor er antar vi ulykken skjedde i løpet av fredag, sier Askholt.

Ifølge varsom.no var det faregrad to – moderat skredfare – i Svalbards eneste varslingsregion, Nordenskiölds land - men området hvor ulykken skjedde ligger sør for varslingsregionen. Vedvarende svakt lag beskrives som viktigste skredproblem.

ULYKKESSTEDET: Ulykken skjedde på fjellet Kamkrona, ved Hornsund sør for Longyearbyen.