– Vinddreining og noe økende vind utover dagen fører til fortsatt pålagring av fokksnøflak i flere leheng, skriver varsom.no i skredvarslet for Lyngen. 

I dag (fredag) er det meldt skredfare fire for dette området. I morgen skal faregraden ned i tre - i likhet med brorparten av fjellområdene i Nord-Norge, der det er mye vær og vind for tiden. 

Annonse

– Der det blir størst pålagring kan noen store skred løsne av seg selv, særlig når mildværet slår inn om kvelden. Da kan det også løsne noen våte flakskred under mildværsgrensa, står det også i farevarselet

FAREGRAD FIRE: Stor skredfare i hele Nord-Norge. Størst i Lyngen. Skjermdump: Varsom
FAREGRAD FIRE: Stor skredfare i hele Nord-Norge. Størst i Lyngen. Skjermdump: Varsom

Om belastningen på det vedvarende svake kantkornlaget dypere i snødekket blir stor nok, som at det løsner mindre skred i fokksnøen, kan det også gå naturlig utløste store skred på dette laget noen få steder. 

Fjernutløsning på dette laget vil være mulig.

– Mildværet søndag fuktet snødekket høyt til fjells. Etter dette har det blitt kaldere og snøbyger med kraftig vind har ført til ferske fokksnøflak flere steder. Fokksnøen varierer i tykkelse og hardhet, og særlig rundt tregrensa finnes det mykere partier, står det i farevarselet for regionen.

I skogen er det stedvis mye løssnø. Inntil denne uken har store områder i fjellet vært avblåst med bare rabber og mye stein, og det har særlig vært lite snø på østsiden av Lyngehalvøya.

Etter flere runder med kraftig vind de siste ukene ligger vedvarende svake lag av kantkorn dannet i november og desember, stort sett under hard fokksnø og nær bakken. Enkelte store skred denne uken tyder på at laget fortsatt kan påvirkes høyere til fjells.

Torsdag morgen gikk det et stort naturlig utløste skred i kjent skredbane i Lavangsdalen vest i regionen.