Sender/mottaker, eller skredsøker, bør være en del av standardutrustningen til alle som går på topptur. Sammen med spade og søkestang er dette redningsutstyr du har med i tilfelle skredulykker skulle skje. Det er dessuten like viktig at du vet hver hvordan du bruker skredsøkeren.

I denne episoden av Toppturskolen, som også er den første, lærer du noen viktige grep av tindevegleder Jørgen Aamot for å kunne bruke skredsøker. 

– Man blir ikke uteksaminert fra Toppturskolen etter å ha sett alle episodene. Toppturskolen er ment som en inspirasjon til å søke kunnskap og skaffe seg erfaring for å kunne gjennomføre toppturer med god sikkerhetsmargin, sier Aamot selv om programserien.

Dobbel gruppetest

Alle skredsøkere kan slutte å fungere, og det er derfor viktig å teste at de både sender og mottar før du går på tur. Det vil si at du gjennomfører en dobbel gruppetest. En dobbel gruppetest er enkelt å gjennomføre og bør bli en del av rutinen når du skal ferdes på topptur. 

Det er likevel noen ting du må huske på når man skal teste skredsøkeren:

  • Det er viktig at du opprettholder en avstand på rundt en meter til apparatet som skal testes. Årsaken til det er at dersom du står for nærme vil man få utslag uansett. På denne måten får man da ikke avdekket eventuelle feil på apparatet. 

  • En enkel metode for å sikre avstanden mellom apparatene er at man står rett foran tuppen på skiene. 

  • Når man skal teste søkeren holder man den vertikalt for å skape en ugunstig antenneposisjon, for å virkelig få testet at apparatet fungerer.  

  • Ved å gjennomføre en dobbel gruppetest får man bekreftet at skredsøkerne til alle i turlaget både kan motta og søke signal. 

Enkel gruppetest 

Hvis man har hatt pause og spist lunsj, eller ikke har hatt behov for å bruke søkerne i løpet av dagen kan det være en god ide å utføre en enkel gruppetest før man skal på ski igjen. 

Da holder det at en i gruppa setter på søk og sjekker apparatene til de andre i gruppa for å se om de gir utslag. Da har man foretatt en enkel gruppesjekk som vil fastslå at alle apparatene er på og funker som de skal. 

Se alle episodene av TV-serien Toppturskolen her.