Skredfaren forverres med ny snø

Rim skaper nye skredproblemer

Etter en lang periode uten nedbør frykter skredvarslingen skumle forhold nå når det kommer nysnø på det som blir et svakt lag i snøoverflaten.

Sist oppdatert 15. mars 2024 kl 09.19
bilde av rim
FINT OG SKUMMELT: Overflaterim kan skape skumle forhold når det kommer ny snø mot helgen. Foto: Regobs / jholmvaag

I deler av landet har det vært observert overflatekantkorn og rimkrystaller i snøoverflaten frem til nå. Dette blir et skummelt problem med snø over. Det vil være svært lett å løse ut skred der ny snø legger seg på en overflate av kantkorn og rim. Problemet er mest utbredt i Nordland, sør i Troms og høyt til fjells i Sør-Norge, skriver Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) til Fri Flyt.

bilde av snø og rim
RIM: Fra en observasjon på Hamarøy i Nordland 13. Mars. Foto: Regobs / ErlendØ

– Har du kjørt løssnø i for eksempel Nordland de siste dagene? Løssnø av typen som lager lyd og kan kjøres igjen og igjen uten å bli oppkjørt? Det er ikke pudder, men overflatekantkorn! I tillegg er det mange steder meldt om rimkrystaller i overflaten. Dette skaper problemer når det snør og føyker ned. Overflaterim og kantkorn vil bli et svakt lag under nysnøen, og det blir svært lett å løse ut skred, sier vaktleder i Snøskredvarslingen, Heidi Bache Stranden.

Det er områdene i Nordland, eller høyt til fjells Jotunheimen, Indre Sogn og Indre Fjordanemen må ferdes med forsiktighet de neste dagene. 

– Se etter hvor den nyeste snøen har lagt seg – den kan ligge på en ustabil seng av kantkorn og rim. For å ferdes trygt må du vite minst to ting – det ene er hvor den nyeste snøen ligger, hva den legger seg på. Det kan være utfordrende, sier Bache Stranden.

Hun melder at et lignende problem gjelder i Troms og Finnmark, men her er situasjonen litt annerledes: Det kan dannes et svakt lag av kantkornet snø like under den nyeste snøen. 

– Det vil være vanskelig å oppdage på overflaten, siden det utvikles uten at vi ser tegn til det oppå snøen. Vær spesielt varsom om du hører drønn eller ser oppsprekking, sier Heidi Bache Stranden.

Flere varslingsregioner i Norge forfaregrad tre - betydelig skredfare - denne helgen.

Oppdatert skredvarsel for helgen finner du på varsom.no.

Publisert 14. mars 2024 kl 13.53
Sist oppdatert 15. mars 2024 kl 09.19
annonse
Relaterte artikler
skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen