– Det er ikke vits å drive skredvarsling hvis folk ikke forstår det vi varsler om. Vi vil formidle på en god måte, og bidra til en god kultur i fjellet. Vi er opptatt av at folk skal forstå varselet. Vi vil ha kort avstand mellom brukerne og oss, sier Marit Svarstad Andersen, som jobber med skredvarsling i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Gjennom flere episoder med tegneserier skal skredproblemer illustreres på en god og pedagogisk måte. Hver episode får også frem ulike gruppedynamiske faktorer leserne kan kjenne seg igjen i.

Annonse

– Folk lærer på forskjellige måter, og ved bruk av tegneserie kan vi nå flere, også på en mer humoristisk måte. Temaet menneskelig faktor på tur og gruppedynamikk har spesielt fordel av tegneserieformatet. Du kan tegne karakterene som stereotypiske mennesker, og ilegge de egenskaper om hvordan folk oppfører seg i fjellet.

Tegneserieskaperen er Ivan Emberland – mest kjent for fotball-komi-serien Sleivdal IL. Det er Varsom, CARE, og Fri Flyt som står bak prosjektet. 

– Jeg er sjukt imponert over hva de har fått til. Vi hadde mange faglige møter, og det kunne vært en utfordring at de ikke er fagnerder på skred slik som vi er. Men det løste de veldig bra, og gjorde grundig forarbeid og imponerende research.

I hver utgave av Fri Flyt fremover kommer det en episode av tegneserien (den første i denne utgaven). Deretter vil Varsom legge de ut på Snøskredskolen, og på sosiale medier.