Slik beskriver Vegvesenet den kontrollerte skredutløsningen, som benyttes for første gang i Norge (men er et ganske vanlig syn i Alpene):

To «kanoner» oppe i fjellsiden fylles med propan og oksygen, og blandingen antennes. Eksplosjonen fortoner seg som et skudd mot bakken. Systemet gir oss muligheten til å stenge vegen og gjennomføre en kontrollert utløsning når det er skredfare. Kanonene fjernstyres fra bakkenivå.

Annonse

Utstyret ble montert høsten 2014, men ikke før forrige uke ble det testet for alvor. Filmen ble spilt inn 18. desember, og ifølge Vegvesenet ble skredet mye større enn de skulle ønske, noe som blant annet førte til at en del rekkverk ble ødelagt. 

Se filmen:

Det var Altaposten som først omtalte saken. De har intervjuet ingeniørgeolog Trond Jøran Nilsen i Statens Vegvesen, som har tatt opp videoen. Han jobber med skredsikring hos vegvesenet, og er en av de som har vært tettest på gasskanon-prosjektet i Skillefjorden.

– Tidligere har man brukt dynamittladninger eventuelt gasseksplosjoner ved hjelp av såkalte DaisyBells, som henges under helikopter og flys opp mot skredene før gassblandingen antennes. Dette er den første fastmonterte gasskanonen som er benyttet på norsk jord, og sånn sett var det greit å se at den fungerte, sier Nilsen til Altaposten.