Se Norges første «gassutløste» snøskred

«Jæven han søkke» er noen av begrepene gjengen i Statens Vegvesen bruker når de kontrollert utløser et kjempeskred i Skillefjord nord for Alta. Se filmen her!

Sist oppdatert: 23. desember 2015 kl 10.52
MASSIVT: Det fjernutløste snøskredet i filmen er over 400 meter bredt.
MASSIVT: Det fjernutløste snøskredet i filmen er over 400 meter bredt.
Lesetid: 2 minutter

Slik beskriver Vegvesenet den kontrollerte skredutløsningen, som benyttes for første gang i Norge (men er et ganske vanlig syn i Alpene):

To «kanoner» oppe i fjellsiden fylles med propan og oksygen, og blandingen antennes. Eksplosjonen fortoner seg som et skudd mot bakken. Systemet gir oss muligheten til å stenge vegen og gjennomføre en kontrollert utløsning når det er skredfare. Kanonene fjernstyres fra bakkenivå.

Utstyret ble montert høsten 2014, men ikke før forrige uke ble det testet for alvor. Filmen ble spilt inn 18. desember, og ifølge Vegvesenet ble skredet mye større enn de skulle ønske, noe som blant annet førte til at en del rekkverk ble ødelagt. 

Se filmen:

Det var Altaposten som først omtalte saken. De har intervjuet ingeniørgeolog Trond Jøran Nilsen i Statens Vegvesen, som har tatt opp videoen. Han jobber med skredsikring hos vegvesenet, og er en av de som har vært tettest på gasskanon-prosjektet i Skillefjorden.

– Tidligere har man brukt dynamittladninger eventuelt gasseksplosjoner ved hjelp av såkalte DaisyBells, som henges under helikopter og flys opp mot skredene før gassblandingen antennes. Dette er den første fastmonterte gasskanonen som er benyttet på norsk jord, og sånn sett var det greit å se at den fungerte, sier Nilsen til Altaposten.

Publisert 23. desember 2015 kl 10.53
Sist oppdatert 23. desember 2015 kl 10.52
annonse
Relaterte artikler
skikjører i fjellet
Ekstra viktig med planlegging

Solen styrer skredfaren

renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen