To nye skredrapporter er publisert på Varsom.no denne uka. Den ene rapporten handler skredet i Lofoten i april der én mann omkom, den andre om et skred i Alta i mars der én person ble skadet.

Lofoten
Ifølge rapporten var det to skikjørere i følget som la ut på tur 1. april. Været var da blitt bedre etter flere dager med snø og vind. Den ene skiløperen utløser skredet, og blir tatt av snømassene. Skredet stopper opp, men den skredtatte skikjøreren blir ført videre til et klippeparti. Det første skredet utløser et nytt skred som deretter drar den skredtatte videre nedover. 

Annonse

Skikjøreren ble funnet med sender/mottaker av den organiserte redningstjenesten etter en time og 40 minutter. Personen var da begravet under en meter snø. Livet sto ikke til å redde.

Ifølge rapporten var terrenget, vær- og føreforhold medvirkende årsaker til ulykken.

Saken fortsetter under

Ved gul pil starter linjen

Ifølge rapporten er linjen som ble valgt er ikke en vanlig linje i dette området, men et bratt heng som krever et meget dedikert rutevalg for å komme til. Skikjøreren har gått fra toppen av Sydalsfjellet og ned en  rygg til toppen av henget.

Les hele rapporten her

Saken fortsetter under

Her ble den omkomne funnet.

Tre skiløpere tatt av skred i Alta
Den andre skredrapporten som ble publisert denne uka omhandler et skred ved Storelvtinden i Langfjorden utenfor Alta 1. mars i år. 

Tre skikjørere fra folkehøgskolen ble tatt av et skred som de ifølge rapporten selv utløste. En av de tre brakk armen og flere ribbein i skredet, mens de to andre kom fysisk uskadd fra ulykken. Følget besto av totalt 14 personer.

Rapporten peker på menneskelige faktorer og kommunikasjon som sentrale elementer i ulykken, og at deler av følget falt for fristelsen til å avvike fra planlagt rute da de ble rammet av «pudderfeberen».

Rapporten trekker også fram at den menneskelige faktoren i skredulykker er vesentlig: I over 90 prosent av dødelige skredulykker er det de skredtatte selv som har utløst skredet.  

Les hele rapporten her 

Skredet gikk omtrent ved pilen.