Quizmaster for vår påskquiz med 20 aktuelle spørsmål om snøskred er Heidi Bache Stranden, som til daglig jobber med snø, målestasjoner og snøskredvarsling i NVE. Spørsmålene finner du nederst i artikkelen. 

Hva slags kunnskaper må man ha for å kunne svare på spørsmålene? 

Annonse

– Det er ikke krav om forkunnskaper. Quizen omfatter både intro-kunnskap – som «hva er skredterreng?», men også litt mer viderekommende kunnskap – som «hva er det svake laget i denne snøprofilen?». Men stort sett er det jo kunnskap du bør kunne om du har tenkte deg til fjells på ski eller brett i påsken – og ellers.

Hvordan tenker du det står til med skredkunnskaper blant norske skientusiaster? 

– Jeg tenker at mange vet litt, noen vet mye, mens andre noen vet svært lite.

Jeg tror likevel at kunnskapen om snø og snøskred generelt sett har blitt betydelig bedre de siste 10-15 årene, og tenker at varslene på Varsom gir de som skal på ski en viktig oversikt over forholdene. Om de klarer å utnytte den informasjonen som ligger i varslene, så gir ikke det bare info om hvor du ikke bør gå, men det gir det også friheten til å velge annet terreng eller oppdage at en tur kan være innafor ved et gitt skredproblem, men no-go med et annet.

Har du et råd til de som skal på skitur denne vårsesongen? 

–  Mitt beste råd er naturlig nok å lese varslene på Varsom og bruke bratthetskartene i Varsom Regobs appen når du planlegger tur.

Heidi Bache Stranden har laget quizen i samarbeid med andre eksperter hos NVE. Bildene er hentet fra varsom.no, Varsom Regobs og tegneseriene av Sveen & Emberland som ble presentert i Fri Flyt vinteren 2020.