Over 8000 observasjoner denne sesongen

Varsom har fått inn tusenvis av observasjoner siden skredvarslings-sesongen startet 1. desember. – Alle er verdifulle og gjør skredvarselet bedre, sier NVE.

Sist oppdatert: 29. februar 2024 kl 15.43
mann med ryggen til på skitur i fjellet
NYSNØ: NVE har fått inn over 8 000 observasjoner til skredvarslingen så langt denne vinteren. Nå håper de på enda flere. Arkivfoto: Siv-Elin Skogen
Lesetid: 2 minutter

Hvem som helst kan sende inn observasjoner av forholdene i fjellet. For Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) som står bak snøskredvarslingen på varsom.no, er observasjonene som kommer inn via varsom / regobs-appen svært verdifulle.

– Hittil i vinter har 8059 observasjoner delt i appen bidratt til at snøskredvarslene har blitt bedre. En av de viktigste kildene til informasjon om snøforholdene og skredfaren er det som deles av observasjoner i Varsom-appen og på regobs.no. Snøskredvarslerne på vakt følger hele tiden med på observasjonene, skriver NVE i en pressemelding til Fri Flyt.

Alle slags observasjoner er viktige, men særlig faretegn som ferske skred og drønn i snøen betyr mye for skredvarslerne.

– Nå som været i Sør-Norge bedrer og roer seg litt, lurer vi på hvordan snøen i høyfjellet i er etter været de siste dagene. Har snødekket tilpasset seg vekten av den nye snøen, eller gir den fra seg faretegn? At det går skred av seg selv eller at du som skikjører løser ut skred er tegn på at snøen er ustabil, forklarer vaktleder i snøskredvarslingen, Ingrid Skrede.

APP: Observasjoner av snøforholdene til fjells legges inn med varsom- og regobs-appen.
APP: Observasjoner av snøforholdene til fjells legges inn med varsom- og regobs-appen.

De fleste regioner i Norge går mot en helg med faregrad 2 (moderat skredfare) eller lavere, selv om det fredag varsles faregrad tre - betydelig skredfare - noen steder.

– Mange steder i Nord-Norge er snøoverflaten hard og avblåst, og det er stort sett vanskelig å løse ut skred. Likevel lurer det seg vedvarende svake lag i snødekket, og om du det drønner fra snøen er det et tegn på at du kan påvirke det svake laget. Da er det grunn til å ferdes varsomt i terreng som er brattere enn 30 grader og terrenget under. Om snødekket sprekker opp og sprekken skyter bortover, så viser det også at snøen er ustabil, sier Skrede. 

Også steder med puddersnø - som i seg selv ikke trenger å være så bekymringsfullt - er det grunn til å passe på. NVE oppfordrer deg til å dele den deilige puddersnøen også.

– En skikjørers store, tørre drøm er mengder med løs, ubunden snø. Det er det for en snøskredvarsler også, men vår bekymring er alltid om det kommer til å blåse opp, slik at den fine, ubudne snøen heller blir djevelske fokksnøflak det kan være lett å løse ut skred i. 

Informasjon om hvordan snøen i overflaten er, er derfor kjærkommen, sier Skrede.

snøskred snøras skred
Les også
Publisert 29. februar 2024 kl 15.40
Sist oppdatert 29. februar 2024 kl 15.43
annonse

Relaterte artikler

smilende mann i rød t-skjorte
– Fin anerkjennelse av fagmiljøet i Norge

Høster lovord for internasjonal skredkonferanse i Tromsø

skikjører i fjellet
Ekstra viktig med planlegging

Solen styrer skredfaren

renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen