Snøskredvarsel - Øker faregraden i vestlandske fjell

Øker faregraden i vestlandske fjell

Kong vinter herjer med store mengder snø i vestlige deler av landet. Dette byr på muligheter for skimoro, men alvoret ligger i bakhodet. Mye snø og mye vær påvirker snøskredfaren.

Sist oppdatert: 19. januar 2024 kl 17.14
Å være og ikke være i uværet. Foto: Vegard Breie
SNØFOKK: Snøskredfaren er helt avhengig av vindstyrken nå. Ill. foto: Vegard Breie
Lesetid: 4 minutter

Det er mye vinter på Vestlandet nå. Fra torsdag til i dag fredag er det meldt opp mot 40 cm snø lokalt på det meste. Og mer nedbør kommer de neste dagene.

Med andre ord snøkos, eller snøkaos om du vil. Pudderfest eller blodig alvor? Snøskredfaren kommer helt an på vinden nå.

Hva kan man forvente i de områdene hvor det er mye vinter nå?

– Det blir mye vær. Lørdag vil det ta seg opp med kraftig vind og snøfokk. Det blir generelt vanskelig å være i fjellet, innleder Solveig Kosberg, vaktleder snøskredvarslingen.

varsom.no kan du sjekke snøskredfaren der du er.

Også Sør- og Østlandet har fått sin dose. Mange steder ligger snøen løs og ubundet og det er godt skiføre mange steder i Sør-Norge for tiden.

Drømmeforhold for skitur eller klump i magen for snøskred?

Styr unna lesidene

På Vestlandet vil det samle seg mye snø i leområdene, særlig mot nord. Det vil kunne løsne skred av seg selv- og noen kan bli store.

Hva er første bud nå?

–  Hold deg unna områder der snøen samler seg på grunn av vinden. Når du ser at vinden blir sterk nok til å flytte snø, gjelder det å holde seg langt unna leområder, presiserer Kosberg.

Det oppdaterte skredvarselet er nå vurdert til faregrad 3 for Hardanger og Heiane, mens store deler av Vestlandet øker til faregrad 3 og 4 lørdag og søndag.

Hvordan utvikler været seg utover helga?

– Det virker som det skal ta seg opp med vind over hele Vestlandet. På søndag vil det slå om til mildvær, og kombinert med regn og snø blir situasjonen enda verre, forteller hun.

Er i dag beste sjansen om man har tid for en tur med ski på beina?

Det kommer an på hvor du befinner deg. Vinden øker først i sør, så blir det litt forsinket lengre nord og kan treffe litt ulikt. Så i dag og deler av lørdagen kan det være ok forhold på nordvestlandet. Men det er viktig å følge med på varslingen, forklarer Kosberg.

Faregradskala snøskred varsom nve
Illustrasjon: NVE

Kan være fine muligheter

For innbitte skikjørere som leter etter muligheter, hva er rådet ditt der?

Let opp snø som ikke er påvirket av vinden. Da er det lett å tenke skog, men vær obs på at opp mot skoggrensen er det lett å ta feil av myke flak og ubunden snø. På toppen av skogen kan det likevel løsne selv om man tenker at snøen er myk og fin. Da er man i en terrengfelle. Mange skredulykker har skjedd i skogen, så ikke ta all skog for god fisk.

Les deg opp: Kunsten å lese snø

Hva gjør at faregraden øker nå?

– Det er faregrad 2 mange steder. Utfordringen er at det er så mye løs snø, så det er faregrad 2 med klump i magen. Alt er helt avhengig av vinden nå, når det kommer til snøskredfaren. Det har vært ganske rolig med vind på store deler av Vestlandet, bortsett fra sørlige trakter, som har faregrad 3 i dag.

MYE VÆR: Vaktlederen ved snøskredvarslingen oppfordrer om å lese varselet nøye, men at det også finnes muligheter for skiturer om man er tidlig ute. Foto: privat
MYE VÆR: Vaktlederen ved snøskredvarslingen oppfordrer om å lese varselet nøye, men at det også finnes muligheter for skiturer om man er tidlig ute. Foto: privat

Farligste skredproblemet

Hvordan er situasjonen ellers i landet?

– Lenger nord i landet er det roligere, men det er en litt ekkel situasjon med faregrad 2, med litt uforutsigbare vedvarende svake lag under fokksnøen, som er det farligste skredproblemet, fordi det er så vanskelig å vurdere. Derfor er det veldig viktig å lese varselet nøye, og være kritisk til sporvalgene sine, utdyper hun.

Hvordan leser man best vindvarselet?

– Om du bruker yr.no, så søk opp fjelltoppene som du vet er frittliggende. Det er ikke vits i å plukke et punkt som ligger ned i en dal for å lete opp steder med mindre vind. Ellers vil jeg anbefale å bruke tekstvarselet, avslutter hun.

Publisert 19. januar 2024 kl 15.58
Sist oppdatert 19. januar 2024 kl 17.14
annonse
Relaterte artikler
skikjører i fjellet
Ekstra viktig med planlegging

Solen styrer skredfaren

renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen