Øystein Stangeland ble meldt savnet sent lørdag kveld 16. januar, og det har siden pågått en omfattende leteaksjon. Tirsdag i forrige uke endret politiet i saken fra savnet til antatt omkommet. Nå, en drøy uke senere, er han funnet omkommet i et snøskred på Skittentinden.

Det er dette skredet letemannskaper har fokusert på. Men leteaksjonen på Skittentinden på Kattfjordeidet har vært utfordrende, og ble utsatt flere ganger. Etter at han ble antatt omkommet tirsdag i forrige uke, rammet også uværet «Frank» Tromsø, som gjorde at letingen på nytt ble utsatt.

Annonse

Denne uken har altså letearbeidet fortsatt, og onsdag ble han funnet.

– Den omkomne er ikke formelt identifisert, men politiet legger til grunn at det er savnede Øystein Stangeland som er funnet omkommet, sier politiet i en pressemelding onsdag.

– Politiet takker både frivillige og beredskapsaktører for innsatsen, sier de videre.

Stangeland er opprinnelig fra Sola i Rogaland, og har i en årrekke vært en markant skikkelse i ski- og klatremiljøet. Kameraten Martin Andersen var blant de som deltok i søket etter Stangeland, som forteller om frustrende dager. Han sa følgende til Fri Flyt da Stangeland ble antatt omkommet:

– Jeg har forsøkt å se det utenfra, og da er det jo å ha minst mulig risiko, og du kan ta deg god tid nå. Samtidig er det mange som vil få en avslutning, og finne Øystein. Da blir du utålmodig.

Øystein var med på begge de norske K2-ekspedisjonene i 2005 og 2008. I 2005 var Øystein på K2 med Sigurd Felde, Cecilie Skog, Rolf Bae, Per Henry Knudsen og Trym Sæland. Alle snudde da. I 2008 var Øystein tilbake på K2, men da med Cecilie Skog, Rolf Bae og Lars Nessa.

Nessa sa følgende da han fikk beskjeden om at kameraten var antatt omkommet etter en skitur:

– På en måte overrasker det meg ikke at han har havna i den situasjonen han er i nå, så mye eksponering for fjellet han har hatt opp gjennom mange år. Men samtidig har jeg og flere tenkt at han i utgangspunktet hadde tenkt å gå en trygg og fin kveldstur for å komme hjem igjen, sier Nessa til Klatring.

Det ble holdt minnestund for Stangeland da han ble antatt omkommet både i Tromsø og i Sogndal.

Stangeland ble meldt savnet da han ikke kom hjem fra skitur som planlagt. Han gikk skituren alene.

Stangeland var samboer med Lena Dahl, som er tindevegleder. Han etterlater seg samboer og to barn. Det har også blitt opprettet en Spleis til inntekt for de pårørende.