Smeland omkom 9. april i år på nær toppen av «1237» i Isskartindene i Lyngsalpene. Denne uken ble ulykkesrapporten, utarbeidet av Norges Klatreforbund, klar. Turfølget var på topptur med ski.

Årsaken til dødsulykken var en hengeskavl som brast og raste ut. Turfølget bestod av fire personer (en var ikke på toppen da ulykken skjedde). En annen i følget var også på skavl da ulykken skjedde, men klarte å holde seg fast og overlevde.

Annonse

Den omkomne falt med skavlen omlag 400 meter ned langsfjellsiden, og videre 100 meter ned langs utløpet av et lite skred. Han omkom av skadene han pådro seg i fallet, skriver rapporten. 

KART: Her ser du merket på kartet hvor ulykka og funnstedet var. Foto: Varsom
KART: Her ser du merket på kartet hvor ulykka og funnstedet var. Foto: Varsom

Turfølget, med unntak av den fjerde personen, nådde toppegga, ca. 50 meter nedenfor toppen, om lag klokken 12.40 – den omkomne var først. Deretter gikk det to og fem minutter før de andre nådde den omkomne, som hadde stoppet på kanten og ventet. 

Andremann i turfølget valgte å gå videre mot toppen, og kunne derfra se at den omkomne kanskje befant seg på en hengeskavl. Han varslet om det, men den omkomne valgte å gjøre seg klar til å ta på skiene istedenfor å gå tilbake. Etter at tredjemannen i turfølget satte skiene i sporet til andremannen, og snudde seg nedover, løsnet skavl umiddelbart – ien bredde på rundt 15 meter. Den omkomne stod da utenfor bruddkanten, og falt rett ned. 

Skavlbruddet antas å ha skjedd på grunn av belastningen fra de to i turfølget, i tillegg til pågående svekkelse i snølagene. Skredvarselet meldte faregrad to dagen ulykken skjedde, med følgende forklaring: «Det finnes ustabile nysnøflak i leområder. Sol kan utløse skred i bratt, solvendt terreng. Vedvarende svakt lag er tilstede, men vanskelig å påvirke.»

Ifølge rapporten var alle i turfølget godt kjent med farene ved å bevege seg på en toppskavl. Alle har mer enn 20 års erfaring med å ferdes i slikt terreng, og den omkomne har mer enn 30 års erfaring med klatring og toppturer i Lyngen.

Hele rapporten kan du lese her.