Mildvær gir sørpeskred

Mildvær gir sørpeskred

Når temperaturen øker stiger faren for sørpeskred - som det har vært mange av i Nord-Norge de siste dagene. For å sjekke risikoen for sørpeskred må du sjekke jordskredvarslingen på varsom.no.

Sist oppdatert 11. januar 2024 kl 15.00
skiløper som ser på snøskred
SKRED I SLAKT TERRENG: Sørpeskred trenger ikke rare helningen for å bli skumle. Dette sørpeskredet skjedde på Kvaløya i Troms sist helg. Foto: OlaMET/ Regobs

– Det ble registrert minst 20 sørpeskred i Troms og Nordland mandag og tirsdag. Grunnen var kraftig regnvær, tynt snødekke med mye kantkorn, og begerkrystaller som ikke klarer å absorbere vannet, samt frost i bakken. Når det er frossent i bakken har vannet ingen sted å drenere og det vil fort hope seg opp med vann, skriver skredvarslingstjenesten varsom.no til Fri Flyt.

Sørpeskred er hurtige, flomliknende skred av vannmettet snø. Vanninnholdet i snøen er så stort at det ikke klarer å holde sin plass. Snøpartiklene i sørpeskred er adskilt av fritt vann og flyter derfor lett. Sørpeskred skiller seg fra våte snøskred ved at det oppfører seg mer som vann enn snø og dermed vil kunne løsne i slakere terreng og flyte ut i mye slakere terreng enn snø. Dermed gjelder ikke 30-graders regelen - vanlige snøskred ellers trenger nemlig terreng som er 30 grader eller brattere for å løsne.

skred over vei
TROMS: Dette sørpeskredet krysset E6 ved Mørsvikelva i Salten tirsdag. Foto: Statens vegvesen/ regobs 

– Siden sørpeskred oppfører seg mer som vann, og ofte kan være en blanding av sørpe og jord, og gå over til å bli et flomskred, er det jordskredvarslingen hos Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) som varsler om snøskred, og ikke snøskredvarslingen. Du må derfor gå inn på jord, sørpe-, og flomskredvarsom.no for å se om det er fare for sørpeskred, sier vaktleder i skredvarslingen, Heidi Bache Stranden.

At sørpeskred ofte løsner i slakt terreng gir noen andre utfordringer sammenlignet med «vanlige» snøskred.

– Om snøskred har vi en tommelfingerregel på at skredet kan maksimum nå ut fra den bratte fjellsiden, dobbelt så langt som høyden til siden det løsner fra. På sørpeskred finnes ikke en slik regel. Det følger elve- og bekkeløp så lenge det er nok masse og litt helning, sørpeskred kan ha stor rekkevidde i relativt flatt terreng. Det kan også ta helt nye veier når det har fått fart på seg, og renne rundt hindringer, sier Bache Stranden.

snøskred snøras skred
Les også
Publisert 11. januar 2024 kl 15.00
Sist oppdatert 11. januar 2024 kl 15.00
annonse
Relaterte artikler
gutt i snøskred
Se den dramatiske filmen

– En uvirkelig opplevelse

Skredekspert Markus Landrø sin analyse

Derfor har det vært så skumle skredforhold

Catherine «Kasha» Rigby
Catherine «Kasha» Rigby (1970 - 2024)

Skiprofil omkom i skred

snøskred
Moderat og betydelig skredfare i helgen

Fortsatt snøskredfare i fjellet

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen