Mennesket avgjør

– Det er masse fine turer der ute, og folk må komme seg til fjells, men holde seg unna skredterreng. Bruk hodet, bruk kart og vær bevisst, oppfordrer Espen Nordahl, som jobber som fjellguide i Tromsø.

Sist oppdatert 25. mars 2013 kl 14.23
SKREDFARE: To mennesker har omkommet på kort tid i snøskredulykker i Troms, og skredfaren er på ingen måte over. Foto: NGI
SKREDFARE: To mennesker har omkommet på kort tid i snøskredulykker i Troms, og skredfaren er på ingen måte over. Foto: NGI

En person omkom i et snøskred ved Lunheim like ved Tromsø alpinsenter i går, og 38-åringen ble den andre personen om døde i snøskred i Troms på ei knapp uke. De to siste årene har åtte av ni omkomne i snøskredulykker i Norge mistet livet i Troms fylke.

LES MER: Omkom i snøskred i Troms

– Mennesket avgjør

– Jeg var borte i helga, men da jeg kom hjem var det 35 centimeter nysnø på gårdsplassen, og folk sa det hadde blåst hele helga. Det er ingen tvil om at det var den menneskelige faktoren som var skyld i søndagens dødsulykke. Lysten på fin skikjøring overskygger signalene som sier at skituren må utsettes, avlyses eller flyttes på grunn av skredfare, sier Nordahl. 

– Hvorfor skjer det så mange dramatiske ulykker i Troms?

– Det er et betimelig spørsmål, men jeg vet ikke hvorfor, annet enn at det er veldig mange som er ute på tur i fjellet, og det har vært en eksplosjonsarta økning de siste årene. Jeg vet ikke om folk tar større sjanser her oppe enn i andre deler av landet.

 – Bruk hodet!

Ved inngangen til påska meldes det om skredfaregrad 3 -betydelig- i Troms, men mye tyder på at varselet for noen kystnære områder kan bli oppjustert til 4 -stor- når nytt varsel kommer i dag. De siste oppdateringene finner du her. Nordahl mener det er all grunn til å komme seg til fjells, så lenge man bruker hodet.

– Folk må komme seg ut, de må bare holde seg unna skredterreng! Bruk hodet, bruk kart, og vær bevisst, også i forhold til å snu, sier han. 

– Magefølelsen farlig

Kjetil Brattlien, som jobber med snøskred for Norges Geotekniske Institutt (NGI), og har skrevet Den Lille Snøskredboka, mener den menneskelige faktoren får for mye spillerom i nordmenns måte å tenke snøskred på, og i skredvarslinga. Han oppfordrer folk til å bruke regelbaserte metoder, og ikke magefølelsen. 

– Vi kommer aldri unna den menneskelige faktoren, men jeg tror det mangler mye kunnskap også. Nordmenn er ikke vant til å bruke fem-punkts skredvarselet på samme måte som folk i Alpene for eksempel. I stedet for å la skredvarslinga bestemme hva vi skal gjøre, så velger gjerne nordmenn tur først, og når de er i fjellet lar de magefølelsen bestemme. Det blir for lite konkret, sier Brattlien, som også mener tipsene til bruk av varselet på varsom.no er for lite konkrete, og åpner i alt for stor grad for magefølelsen.

Brattlien har skrevet en kronikk om dette på NGIs nettsider.

– Bruk regelbaserte metoder

– Hva mener du må gjøres?

– Vi må bruke regelbaserte metoder som ikke åpner for magefølelse. I praksis betyr det å sjekke skredvarslinga på varsom.no først, og så bruke afterski-metoden for å finne ut hvor bratt terreng man kan ferdes i, og så bruke bratthetskart. Da finner du ut hva slags terreng du kan ferdes i, og hvor dette er. 

Også Brattlien mener det store antallet toppturentusiaster i Troms er en av årsakene til at fylket er overrepresentert på ulykkesstatistikken. Men også at klimatiske forhold gjør det vanskeligere å bedømme snøstabiliteten.

– Klimaet er krevende, med store, lokale variasjoner og store endringer fra dag til dag. Dette skyldes blant annet nærhet til kysten og store, bratte fjell. Det gjør snøen vanskeligere å vurdere enn for eksempel i en innladskommune som Oppland, sier han.

Krevende forhold

Tindevegleder Markus Landrø, som jobber som skredvarsler i Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE), mener det er svært krevende å finne trygge steder brattere enn 30 grader i Nord-Norge nå.

– Vi har et vedvarende svakt lag, som ikke blir borte med det første. Skal du til fjells må du holde deg under 30 grader, eller finne steder uten dette svake laget. Sistnevnte er svært vanskelig, og krever mye kunnskap, og at du er lokalkjent. Mennesket er den avgjørende faktor i skredulykker som skjer på faregradene 1 til 3, sier han.

Landrø er en av hjernene bak skredvarslinga på Varsom.no, og han er ikke enig med Brattlien i at tipsene for bruk av varselet ikke er gode nok.

– Vi beskriver situasjonen og den generelle snøskredfaren i et stort område. Hvordan folk bruker denne informasjon verken vil eller skal vi legge oss opp i, sier han. 

Markus redegjør for problemet i denne ferske videoen.

Skal du til fjells i påska? Her er noen nyttige nettadresser for deg som vil unngå snøskredtrøbbel:

Publisert 25. mars 2013 kl 14.23
Sist oppdatert 25. mars 2013 kl 14.23
annonse
Relaterte artikler
renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

helikopter over snøkledt fjell
Redningsaksjon på Sunnmøre

Advarer mot utglidning på hardt føre

annonse
snøskred
Fraråder ferdsel i skredterreng

Uforutsigbare skredforhold i Jotunheimen og Sogn

snøskred
– Nære på at det gikk skikkelig galt

Stort snøskred ved Rauddalstindane i Jotunheimen

IKKE PÅSKEKYLLING:  Deler av Sør-Norge sliter (fortsatt) med et rimlag, som enda ikke har stabilisert seg. Foto: Varsom
En høytid med skummelt rimlag

Daglige oppdateringer fra Varsom i påsken

bilde av rim
Etterlengtet påfyll av snø gir økt faregrad mot helgen

Rim skaper nye skredproblemer

to grupper på skitur i fjellet
Guidemøter, ny app, mer informasjon og flere observasjoner

Nye tiltak mot skredulykker i Troms

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen