Det har vært stor og betydelig snøskredfare i de fleste populære skiområdene i Norge den siste tiden, og også i Sverige er snøskredfaren stor etter snøfall og vind.

Søndag gikk det et stort snøskred på det Hällfjället/Lillskutan i Åre, et kjent område for frikjøring. Skredet ble utløst av en snowboarder, og snømassene tok med seg person som ble begravd i skredet.

Annonse

Det er svenske Freeride.se som omtalte saken.

Snowboarderen var på skavl på toppen av fjellet, da han bestemte seg for å ta av seg brettet for å gå tilbake istedenfor å kjøre utenfor. Da skal skavlen ha løsnet, og raste nedover fjellsiden. 

Under skavlen var det flere skikjørere, hvor en person altså ble tatt av skredet. Det samme gjorde personen som løste ut skredet. Han ble ikke begravd.

Skikjøreren ble derimot begravd omtrent 70 centimeter under snøen, skriver Freeride. Han hadde sender/mottaker, og ble delvis gravd frem av kameratene. Han hadde da ligget begravd i 10 minutter. 

Han skal ha vært ved bevissthet, men med smerter i ryggen, beina og med snø i munnen. Mannen ble flydd til nærmeste sykehus.

Lillskutan er et populært frikjrøingsfjell på baksiden av Åreskutan. 

Det gikk flere snøskred i Norge i helgen også, blant annet i Stardalen i Jølster, hvor en far og to barn ble tatt i et stort snøskred. 

Selve skredet i Åre skal ha vært 250 meter bredt og 300 meter langt, og det skal ha vært store blokker i snøskredet.