Nødetater og frivillige ressurser rykket lørdag ettermiddag ut etter melding om et snøskred ved Systerskardfjellet i Hemsedal, like ved skisenteret. 

Politiet fikk melding om skredet ca. klokken 14.30. To timer senere avsluttet de søket, og konkluderte med at ingen er tatt.

Annonse

– Vi er så sikre på at det ikke er folk i skredet, at vi avslutter. Det er søkt med flere hunder, og vi har gått over med skredsøkere. Aksjonen legges nå ned, skriver Sør-Øst politidistrikt på Twitter.

Det var tidligere melding om at det skal ha blitt fanget opp signaler fra skredsøkere. Men politiet er sikre på at ingen er tatt, og området er grundig gjennomsøkt.

Det var blant annet to luftambulanser og to redningshelikoptre som bidro i aksjonen.

Skredet gikk ved Systerskardfjellet, et populært og lett tilgjengelig skifjell med utgangspunkt i Hemsedal skisenter. Ifølge observasjonen på Regobs skal skredet ha gått på nordsiden av fjellet.

Snøskred Hemsedal
SKRED: Systerskardfjellet ligger vest for Hemsedal skisenter og det kjente Totten-området. Foto: Norgeskart

Fjellet betegnes som et relativt enkelt fjell, men det har et kort parti med 30-35 grader bratt terreng. Fjellet har flere alternativer til nedkjøring, og flere av de går i skredterreng. Det har terrengklasse 1.

Systerskardfjellet er en populær topptur i Hemsedal, særlig blant lokale. I boken Toppturer i Hemsedal er fjellet beskrevet å følgende måte:

Dette er en lokal favoritt som egner seg godt på ettermiddagen, spesielt om våren når dagene blir lengre og man kan nyte nedkjøringen i sola fra vest. Systerskardfjellet kan være fin for familietoppturen og terrenget gir god skikjøring for hver høydemeter investert på vei opp.

Fjellet har mange fine nedkjøringsmuligheter, både i nordvestlig og nordøstlig retning fra toppen. Disse alternativene vil imidlertid føre til at man må forholde seg til partier med skredterreng.

Det har snødd godt på Østlandet den siste tiden, og det er lørdag faregrad 2, moderat skredfare i Hallingdal (som altså Hemsedal ligger i). I varselet fra Varsom står det følgende:

– Vær varsom i områder med ustabile fokksnøflak. Det finnes også vedvarende svake lag lenger ned i snødekket som kan påvirkes der snødekket er tynt.

Skredet skal være 150 cm høyt og 100 m bred bruddkant.