– Vi stod på toppen av Trollsadelen da det dundret i fjellet Geitgaljen. Vi så en person bli ført nedover i et skred. Da snøføyka hadde lagt seg gikk personen selv ut av skredet. Hendelsen medførte full utrykning, forteller Bård Smestad til Fri Flyt.

– Så du hva som utløste skredet?

– Det var bratt der, med rundt ti centimeter nysnø som var solpåvirket. Jeg tipper skredet ble utløst av skiløperen.

Stor utrykning

Store redningsmannskaper rykket ut etter hendelsen. Ifølge Avisa Nordland var Luftambulanse, Norske Redningshunder, pluss en politihund fra Bodø – som kom med Sea King på plass i skredområdet. En drøy time etter at første melding kom, ble tre skigåere gjort rede for, og sannsynligheten for at noen befant seg i snømassene ble etter hvert svekket. Klokken 15.58 kom meldingen om at søket var avsluttet.

– Stabile forhold

Bård Smestad forteller om mye folk i det populære toppturområdet i Lofoten.

– Det var veldig mye folk på Geitgaljen i dag. Vi så lange rekker på vei opp, og mange spor ned i østsiden også – det er vestsiden som er normalveien.

– Hvordan opplevde dere snøforholdene?

– Stabile forhold, med et tynt lag tørr nysnø på en nokså hard såle. Men der sola hadde fått tak, der raste det gjerne når folk satte utfor. Det så vi på nabotoppen til Trollsadelen. 

Varsom.no meldte faregrad 2 – moderat - for Lofoten i dag, med våte løssnøskred og fokksnø som skredproblem. Framover skal skredfaren holde seg på samme nivå.

IMG_6850
IMG_6850

POPULÆR TURMÅL: En person ble tatt i skredet som gikk på Geitgaljen i Lofoten onsdag, men vedkommende kom seg ut av skredet for egen maskin. Foto: Bård Smestad