Fortsatt snøskredfare i fjellet

Fortsatt snøskredfare i fjellet

Skredfaren avtar i mange deler av Norge mot helgen, men skredvarslingen advarer mot både store og lettutløste snøskred mange steder.

Sist oppdatert: 8. februar 2024 kl 15.58
snøskred
KJEMPESKRED I JOTUNHEIMEN: Dette store snøskredet gikk ved Krossbu onsdag 7. Februar. Foto: regobs / Kristin@SkredAS
Lesetid: 2 minutter

– Skal du ut på tur i helgen bør du unngå terreng med fersk fokksnø. I Nordland og på Vestlandet kan det være svært lett å løse ut skred. I fjellet i Sør-Norge kan skred som løsner bli svært store, melder skredvarslingstjenesten varsom.no.

– Pass deg for fersk fokksnø

På Vestlandet og Nordvestlandet kan det bli svært lett å løse ut skred der det legger seg fokksnø i løpet av helgen. Fokksnøen kan legge seg på svake lage av kantkorn, og det kan derfor bli svært lett å løse ut skred.

– Det er litt usikkert hvor mye vind det blir, men hvis det blåser opp vil skredfaren raskt øke der hvor det legger seg fokksnø. Start gjerne turen tidlig på dagen og vær nede igjen før vinden øker på fredag. På lørdag bør du unngå terreng med fersk fokksnø. Snøfokk og ferske flak som sprekker opp er tydelige faretegn, sier vaktleder i snøskredvarslingen Gustav Pless.

Betydelig skredfare i Nordland lørdag

I Helgeland, Svartisen, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen er det varslet betydelig skredfare lørdag. Kraftig vind i Nordland fredag og lørdag vil gi ferske fokksnøflak i leheng som kan bli svært lette å løse ut.

– I Nordland bør du unngå terreng hvor det har lagt seg ferske fokksnøflak. Utsatt terreng er typisk bak rygger og i forsenkninger som er i le for vinden. Ser du snøfokk eller at fokksnøen sprekker opp der du er på tur, så er det et tydelig faretegn, sier Pless.

I Troms og Finnmark blir det mindre vind lørdag, men det kan fortsatt være lett å løse ut skred gjennom helgen. I tillegg til ustabil fokksnø er det svake lag av kantkorn i snøen i Tromsø, Lyngen, Indre Troms og Nord-Troms.

– I Troms finnes det fersk fokksnø som er ustabil, i tillegg til at det noen steder finnes svake lag av kantkorn høyt i snødekket. Flest faretegn har vi sett rundt tregrensa, så vær spesielt forsiktig der.

Skred kan bli svært store

I fjellet i Sør-Norge skal det mer til for å utløse snøskred, men hvis det skjer kan skredene bli veldig store.

– I Jotunheimen, Indre Sogn og Hallingdal er skredfaren i hovedsak knyttet til svake lag av kantkorn i snøen. De svake lagene er stort sett vanskelige å påvirke, men de kan gi store eller svært store skred dersom noe først løsner, sier Pless.

Skredvarselet finner du på varsom.no

Publisert 8. februar 2024 kl 15.56
Sist oppdatert 8. februar 2024 kl 15.58
annonse
Relaterte artikler
skikjører i fjellet
Ekstra viktig med planlegging

Solen styrer skredfaren

renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen