Endring i været endrer skredfaren

Endring i været endrer skredfaren

Ustabilt vær de neste dagene gjør det krevende å både varsle skredfare og planlegge tur. I Jotunheimen og Indre Sogn er det fortsatt krevende forhold.

Sist oppdatert: 26. mars 2024 kl 12.54
skispor mot fjell
FINT: Tirsdag var en flott dag i Indre Sogn, men her kan det være skumle lag nede i snødekket. Foto: jostein@nve / regobs.no
Lesetid: 2 minutter

Skredproblemet i Jotunheimen og Indre Sogn vedvarer. Her finner vi nedføyket overflaterim. Det kan være lett å løse ut store skred. Her anbefaler vi å unngå skredterreng. Det er vanskelig å vite hvor skredproblemet er. Nedføyket overflaterim er nå også funnet i Indre Fjordane, og det er mulig det også finnes i indre deler av naboregioner som Voss. Utvis varsomhet i disse regionene, sier vaktleder i NVE, Gustav Pleiss.

Ustabil værtype gjør varsling og turplanlegging vanskeligere

Det er Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) som står bak skredvarslingen på varsom.no. Pleiss melder også om mer krevende forhold lenger nord, hvor det har kommet nysnø.

– I nordlige deler av Nordland har det kommet opp til 20 centimeter nysnø. Her vil det finnes ustabile fokksnøflak og nysnøflak i leheng. Disse kan være lette å løse ut. I andre regioner, som for eksempel Lyngen, flytter vinden på den løse snøen i overflaten og lager ferske fokksnøflak, sier han, og legger til at det kan være vanskelig å planegge toppturer mange steder:

– Værtypen over hele landet de kommende dagene er ustabil. Og det er vanskelig å varsle, eller turplanlegge langt frem i tid. Værmodellene endrer seg kontinuerlig.

Mildvær øker skredfaren

Onsdag ettermiddag kommer det mildvær og vind i Sør-Norge. Regionene Heiane og Vest-Telemark blir truffet først.

– Økende temperatur og nedbør utover kvelden, vil kunne svekke snødekket og føre til enkelte naturlig utløste flakskred i fersk fokksnø og mange våte løssnøskred under mildværgrensa. Utover torsdagen kommer det inn enda mildere vær i Sør-Norge som vil svekke snødekket i alle berørte regioner og øke skredfaren, sier vaktlederen.

Svake lag kan snø ned

Han oppfordrer folk til å lese teksten i skredvarselet, og unngå å fokusere bare på faregraden.

– Kaldt og klart vær i flere dager har mange steder dannet kantkorn og overflaterim i toppen av snødekket. Dersom dette nå blir snødd eller føyket ned kan det lage fokksnøflak som er svært lette å løse ut. Les teksten i varslet og se om dette gjelder for din region, sier Gustav Pleiss.

snøskred snøras skred
Les også
Publisert 26. mars 2024 kl 12.54
Sist oppdatert 26. mars 2024 kl 12.54
annonse
Relaterte artikler
skikjører i fjellet
Ekstra viktig med planlegging

Solen styrer skredfaren

renne med snøskred
Raste ned 600 høydemeter ned

Tatt i snøskred i Vestrenna på Kirketaket

skikjøring
Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

Økende snøskredfare i Jotunheimen og Nord-Norge

snøskred på rundt fjell
Lågare faregrader i heile Noreg

Mot tryggare og meir stabile skredforhold

snøskred bratthet faregrad
Slik gjenkjenner du farene

Her går det oftere snøskred

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen