– Det har vært rapporter om mange nestenulykker. Det har vært en tragisk helg i form av to dødsulykker. Inkludert ulykken i Tromsø for en uke siden der en person er antatt omkommet i snøskred så har vi hatt tre dødsfall i løpet av en drøy uke, sier Håvard Toft Larsen, vaktleder i Snøskredvarslingen.
Natt til søndag omkom en jeger i et snøskred i Vassfjellet i Trondheim. Det ble satt i gang en leteaksjon etter at jegeren ikke kom hjem fra tur som planlagt.

TRAGISK HELG: Håvard Toft Larsen sier det har vært registrert en rekke skredhendelser i helga. Foto: Privat
Det ble meldt om flere skred i området, og sent på natten ble jegeren funnet omkommet.
En turgåer mistet også livet i en snøskredulykke i Lofoten fredag. Personen skal ha vært en del av et følge på to personer som gikk tur ved Bjørnlitinden.
De skal ha gått med stegjern uten klatreutstyr. De ble ført ned et parti uten snø. Den ene ble skadet, mens den andre omkom.
– I Nord-Norge har det vært lite snø, så det gjør at selv om skredene er relativt små eller middels store, kan de få store konsekvenser fordi det er så mye oppstikkende stein. Konsekvensene er større enn ved et normalt snødekke hvor den type steiner er begravet, sier Toft Larsen.
Stort skred på Valsfjell
I tillegg til to tragiske ulykker, gikk det også et stort snøskred på Gålå, da det ble fjernutløst et snøskred på Valsfjell mellom grønn og blå trasè.
Det gikk bra med skiløperen som løste ut skredet. Bruddkanten skal ha vært rundt 200 meter bredt, og fjellsiden ble stengt.
Det skal ha vært en lokal skikjører som kjenner fjellet godt. Han forteller at turen til over skogrensa gikk bra, men at det på toppen av fjellet var skummelt.
– Plutselig smalt det rett over der jeg var, og et kjempestort flak løsnet. Det raste nedover både foran og på siden av meg, forteller han til lokalavisen GD.
Men hendelsen var langt fra den eneste i helga. Ifølge Toft Larsen er det registrert 37 hendelser og nestenulykker i løpet av helga. Til sammenligning var det 8 hendelser helgen før.
Lørdag var det også en større leteaksjon etter at det gikk et stort snøskred ved Surreberget i Hemsedal. Skredet skal ha vært nærmere 300 meter langt, og ca. 150 meter bredt i bunnen.
Luftambulanse hang over skredet for vurdering, men det ble ikke meldt om noen personer i tilknytning til skredet.

LETEAKSJON: Det har vært en stor leteaksjon i Hemsedal. Foto: Audun Holmøy Røhrt
Reduserer faregraden
Det ble i forkant av helgen advart mot at det var svært utfordrende å ferdes i fjellet på grunn av den betydelige skredfaren. Norge har vært preget av vedvarende svake lag i en lengre periode, og i tillegg gjorde nysnøen skredproblemet enda mer vanskelig.
– I Sør-Norge har vi hatt en kombinasjon av nedbør og vind på toppen av vedvarende svake lag. Det har tatt tid før snødekket har tilpasset seg belastningen, sier Toft Larsen.
Etter helgen har faregraden de fleste steder (unntatt Lyngen, Tromsø, Vest-Finnmark og Voss) blitt nedjustert til faregrad 2.
– Nå virker det som snødekket har fått stabilisert seg, men det er fortsatt en kompleks toer i flere regioner i Sør-Norge. Men i Nord-Norge situasjonen litt annerledes. Der har vært lite snø, og det kom heller ikke nedbør med Frank. Men uværet har flyttet med seg den lille snøen som var og lagt det oppå et snødekke som i stor grad består av skarelag og kantkorn, sier Toft Larsen.
– Hva er forskjellen på helgens faregrad 3 og situasjonen med faregrad 2 nå i Sør-Norge?
– I Sør-Norge er det fokksnøen som har gitt økt skredfare på kort sikt. I kombinasjon med det vedvarende laget. Mens de siste dagene har fokksnøen fått stabilisert seg, og det vedvarende svake laget har fått tid til å vende seg til belastningen av den nye snøen over. Det skal litt mer til for å utløse skred. Det har vi vurdert i mange steder og gått ned litt.