– Det er ikke uvanlig at dert er litt kaotisk i begynnelsen på slik aksjoner.  I nesten alle oppdrag vi får i politiet viser første melding seg å være ganske unøyaktig. Derfor er det ingen grunn til å kalle søndagens snøskredhendelse falsk alarm, eller å si at noen gjorde noe feil, sier lensmann i Vinje i Telemark, Trond Flothyl til Fri Flyt.

Da saken først ble meldt i media i 12-tiden søndag var beskjeden at to personer var tatt i skred, og noe senere at åtte var tatt, og to fortsatt savnet. I de fleste tilfellene betyr det at to personer er døde. Men denne gangen var ingen engang begravd i snøen.

Annonse

– Legges på tabbekvoten

Tore Grindem hos operasjonssentralen ved politiet i Telemark mener at saken ble så til de grader overdrevet at det må kalles en tabbe på grunn av dårlig kommunikasjon, sørlig mellom leddene i varslings- og redningskjeden.

- Vi får legge dette på tabbekvoten, og jeg regner med at de involverte går en runde meg seg selv når det gjelder mottak og viderelevering av beskjeder. Det var en fjær som ble til fem høns, sier han til Telemarksavisa.

Like ved heisen

Søndag formiddag, rundt klokken 11.30 fikk Røde Kors, som ivaretar skipatruljefunksjonen i Haukelifjell skisenter, melding om snøskred like ved Vågslidheisen. Melderen, som ikke ble tatt selv, meldte om en person som ble tatt i skredet. Det var dårlig sikt og flere hundre personer i området.

Dårlig sikt

– Deretter ble det videreformidlet at to var tatt, noe som i ettertid viste seg delvis å stemme. Men begge disse kom seg ut av skredet på egen hånd, og det var også snakk om to forskjellige snøskred. Med svært dårlig sikt, snø, sterk vind og flere hundre skiløpere i området rundt er det forståelig at flere melder inn sine observasjoner, og at det blir usikkerhet rundt antallet. Det ble også observert et tredje skred, men uten at noen ble tatt i dette, sier lensmann Flothyl.

Etter hvert som flere ringte inn og varslet kom tallet opp i åtte, men det viste seg nokså fort at dette ikke stemte. Veldig dårlig sikt gjorde det vanskelig å observere hva som foregikk.

Honnør til redningsmannskapene

Lensmannen sier at for redningsapparatets del er valget uansett ganske enkelt. De slår full skredalarm så lenge det ikke er 100% sikkert at ingen er tatt.

– Vi kan ikke utelukke at noen er tatt, heller ikke selv om ingen er savnet. Derfor må vi lete og søke helt til vi er sikre på at ingen ligger under snøen. Da vi avslutta aksjonen klokken 15.30 hadde vi søkt i tre forskjellige snøskred, sier Flothyl, som berømmer redningsmannskapene:

– Mange frivillige stiller opp og leter, det ble gjort veldig mye godt arbeid i helga.

– Varsle uansett!

– Hvordan skal publikum forholde seg til slike situasjoner?

– Ring og varsle, så sant du ikke er opptatt med å leite etter folk under snøen! Gjør gjerne egne observasjoner, men ring oss og gi oss så mye fakta du kan, uansett om du tror noen andre kan ha ringt før deg. Det er veldig viktig for oss at det varsles. Å koordinere og rydde opp i redningsaksjonen er vår jobb. Vi må få beskjed, så konkret som mulig, med mest mulig informasjon. Uavhengig av omstendighetene er det aldri feil å varsle fra om snøskred, men livreddende tiltak, som å lete og utøve førstehjelp, har alltid førsteprioritet.