Ørsta Skisenter Bondalseidet

Sunnmørsalpene blir nevneverdig lettere å erobre på topptur om du starter i freeride-anlegget på Bondalseidet.

Sist oppdatert 18. oktober 2021 kl 12.00
Ørsta skisenter cruise freeride guide
Fra de store cruiseflankene over skisenteret i Ørsta Foto: Håvard Myklebust

Vesle Bondalseidet i Ørsta kom i 2007 med på Fri Flyts liste over Norges ti beste skianlegg, på grunn av de fantastiske mulighetene for topptur med utgangspunkt i heisen. Her finner du oversikten vår over skianlegg i Norge.

Sunnmørsalpene er kanskje Norges beste toppturområde, og her får du assistanse fra heisene. Toppene Blåtinden (1217 moh.) og Verhaldet (1206 moh.) er lett tilgjengelige og gir spektakulære nedkjøringer når det er gode forhold.

Bondalseidet er også godt kjent som arena for frikjøringskonkurransen Xfree, som finner sted som en del av X2-festivalen hvert år.

 

Løypekart og snøforhold

orsta loypekart
Ørsta er blant de største dugnadsdrevne anleggene i regionen

Selv om anlegget er dugnadsdrevet, driver de godt og passe stort. Hovedheisen er en stolheis, og fra toppen her kan du komme ytterligere noen meter opp med T-krok.

Her finner du Fri Flyt sitt snøvarsel for Ørsta

 

Offpiste og topptur

Verhaldet er blant arena for frikjøringskonkurransen Xfree. De preparerte bakkene i Bondalseidet havner i skyggen av offpistkjøringen, men de gir utfordringer både for nybegynnere og de viderekomne. Det er masse bra frikjøringsterreng til ski venstre fra heisen.

Bondalseidet er omfattet av Stig J. Helset sin bok Toppturar i Sunnmørsalpane. De to mest populære turene i nærheten starter fra toppen av anlegget, og gir deg tilgang til enorme frikjøringsområder med spennende terreng. 

Veirahaldet, eller Verhaldet, er fjellet som nærmest er en del av anlegget. Ta stolheisen og T-kroken opp, så er du på toppen om en drøy time.

Blåtinden er en lengre tur, siden fjellet er noe nordvest ut fra anlegget. Du kan gå denne turen fra toppen av heisen på omtrent to timer.

Sunnmørsalpene utgjør resten av nærmiljøet ditt - her får du noe av verdens beste toppturterreng. Det er kort biltur til både Saudehornet og Grøtdalstindane fra anlegget.

  

Fri Flyt - reportasjer

Du finner jevnlige rapporter Fri Flyt fra hver gang det arrangeres frikjøringskonkurranse, XFree, i skisenteret på Ørsta.

Se videoen fra da Aleksander Kristiansen var ute på leting etter pudder i anlegget et år da Xfree ble avlyst.

Den populære nettserien vår Skipatruljen har vært på besøk i anlegget sammen med frikjører Øystein Åsheim. Se episoden her!

Håvard Myklebust skrev en turrapport med flotte bilder fra en helg i Ørsta, inkludert topptur på Verhaldet!

Har du vært i anlegget og tatt noen fine bilder? Send oss gjerne det du har på nett@friflyt.no!

 

Reise, fritid og overnatting

Bondalseidet befinner seg midt i fjellet mellom Ørsta/Volda og Sæbø ved Hjørundfjorden. Her er anlegget på Google Maps. Det tar en drøy time med bil fra Ålesund. Både fra Ørsta og Volda tar kjøreturen et kvarter. Fra Stryn eller Nordfjordeid/Sandane lenger sør tar det en time. 

Anlegget har servering i bunnen av bakken såvel som en liten stue med servering i toppen av stolheisen. For øvrig må du til Ørsta eller Volda for å finne underholdning på kveldstid.

Overnatting ordner du også i Ørsta, Volda eller Sæbø. Det finnes en del hytter i området og muligheter for å leie på AirBnB. Camping på Sæbø og hytter til leie på Brudevoll gård.

Arena Overøye Stordalen Alpinsenter

orstaskisenter.no

70 04 01 60

Antall heiser: 4

Antall nedfarter: 11

Lengste nedfart: 2500 meter

Høydeforskjell: 550 meter

Heiskort: 395 kroner (også en del av det regionale tilbudet Alpepass)

Hvor: 60 km fra Ålesund, 566 km fra Oslo, 340 km fra Trondheim, 329 km fra Bergen

Kveldskjøring: Tirsdag - fredag 18 - 21

Publisert 18. oktober 2021 kl 12.00
Sist oppdatert 18. oktober 2021 kl 12.00
annonse
Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen