– Det er én ting som irriterer meg med dette anlegget. Det er at jeg ikke har været her før, sier skientusiast Bård Gundersen.

Bård er en ihuga Norefjell-fan og kan knapt telle skidagene han har hatt der. En fjelltopp skiller Norefjell fra Høgevarde, men helt til i dag har Høgevarde fått ligge i fred for den skjeggete mannen fra Høybråten.

Egentlig hadde vi tenkt oss til Varingskollen i Nittedal. Snøfallet i planleggingsfasen av turen viste lovende takter, men gradstokken så ut til å bli rødfarget lenger sør. For å få full glede av ferske nysnøen måtte vi lenger inn i landet. Men det kunne bli trangt om tid. Tidsklemme og henting i barnehage begrenset dagen. Med tidlig avreise fra Oslo kunne det likevel la seg gjøre.

Vi tenkte Norefjell, men kom plutselig på Høgevarde Fjellpak, som kollega Henning Reinton hadde snakket varmt om en stund nå.

r1,5 time senere blir vi tatt imot av lokalpatriot Hans Christian Gulsvik, som sier han har ventet en stund på besøk fra Skipatruljen til Fri Flyt.

Vi er fremme til før 09.00, og kjenner at forventningene ikke all verden når vi ankommer parkeringen. En enkel t-krok, en lavvo, en varmestue og en ganske beskjeden bakke på 200 høyemeter. Det er alt.

Men skinnet bedrar. Høgevarde har mer enn man skulle tro. Fra toppen av heisen ligger det fantastisk skikjøring i tynn og leken granskog i alle himmelretninger.

GREIE FORHOLD: Lokalentusiast Hans Christian Gulsvik viser oss noen av de lokale hemmelighetene i Høgevarde. Bilde: Christian Nerdrum
GREIE FORHOLD: Lokalentusiast Hans Christian Gulsvik viser oss noen av de lokale hemmelighetene i Høgevarde. Bilde: Christian Nerdrum

Etterhvert som vi hadde fått kjørt noen runder, smeller det programleder Bård Gundersen: 

Det blir en usedvanlig effektiv dag på ski. Bård lærer seg dessuten litt om den lokale dialekten, og at de geografiske forholdene på Høgevarde Fjellpark gjør at du kan duplisere Yr sin nedbørsmelding med tre(!). Vi trenger vel ikke engang skrive at vi kommer tilbake. 

Høgevarde Fjellpark har også et fantastisk sykkeltilbud. Se film fra da Stipatruljen til Terrengsykkel var på besøk her.

SKIPATRULJEN