Mary Birkeland kom som en rakett i både Sauda BCC og på XFree, og kjørte seg inn i norske frikjøringshjerter. Nå har 20-åringen fra Sauda flyttet til New Zealand for å forlenge/starte skisesongen tidlig. 

– Hva var høydepunktet i vinter?

Annonse

– Høydepunktet mitt i vinter var en dag i begynnelsen av februar. Det var bluebird, og det hadde dumpet maaassse powpow i løpet av natta. Vi kjørte "Mistletoe" hele dagen i ett strekk. Mistletoe (i Sun Valley red.anm.) er en lang side, med helt sjuk skogskjøring. En tur fra toppen til bunnen tar vel 20 minutter. Så lange runs, med Biggie på full guffe uten å møte et eneste skispor så og si hele dagen var drømmen. Rett bortenfor anlegget var det hotsprings, der dagen ble avslutta med iskald øl. Den dagen der var bra.

– Hva gjør du i sommer?

– I sommer bor jeg i Queenstown, New Zealand. Står masse på ski, og nyter alle de flotte fjellturene du kan ta i området rundt her. Jobb er ikke lett å få tak i her nå, så driver enda og søker. Jeg har vært heldig å få bo på et billig hostel i byen mot å fikse ski for folk. Det er av den typen "hvor-mange-folk-kan-vi-få-inn-på-et-rom", men det er billig.

– Du jobbet hardt hele våren. Tar du en skikkelig skiferie nå og slapper av?

– Som mange sikkert har erfart, så er det veldig dyrt å bo i resort tows. Spesielt de med et så aktivt uteliv som her. Når du skal være en plass en hel sesong, må du nesten ha jobb hvis du vil ha noe som helst sosialliv etter bakken. Det som er greit er at jeg jobba som en gal før jeg reiste, så det er ikke full krise om jeg ikke får jobb med en gang. Da har jeg noe av å leve av frem til det forhåpentligvis ordner seg. 

– Hvordan trives du så langt?

– Sjukt bra. Naturen er så vanvittig flott, med mange fine turer å gå som er rett i nærheten. Vinteren har ikke kommet for fullt enda, så det er dårlig skikjøring, men terrenget her kommer til å bli veldig bra når snøen først kommer.

– Hva er det beste sommerminnet du har?

– Det må nesten bli telturene jeg, venninna mi og brødrene hadde som små. Vi pakket med oss alt mulig rart og gikk opp på beitene, satt opp telt, og laget skikkelig leir. Vi hadde også feller rundt slik at en eventuell invasjon av leiren ble stoppa. Bestefaren til nabogutten gikk i en fella da han skulle besøke oss. Ansiktsutrykket da greina kom svingende glemmer jeg aldri!

– Hva er din sommerlåt i 2016?

– Night Lovell har akkurat kommet med nytt album!

 – Hva gjør du helst av slakk line, skateboard, sykling, bading eller klatring?

– Helt klart bading. Jeg har alltid vært en skikkelig badenymfe, og elsker spesielt klippehopping. Kjipt at det er vinter, men jeg har vært en del i badeland. Da blir jeg 8 år igjen. Jeg klikka helt.

– Gi et stalltips til hva du har med på roadtrip?

– Fjellsko, badetøy og et skikkelig kamera.

– Hvilken sticker vil du helst ha på bilen?

– Jeg hadde en del stickers på den gamle bilen min, som forresten var et helvete å få av da jeg skulle selge den. Jeg anbefaler forresten ikke å bruke maling-skrape. Du tar ikke bare av klistremerket, for å si det sånn. Stickers fra forskjellige plasser man har vært hadde vært kjekt å samle opp.

– Hva er målet for neste sesong?

– Neste sesong blir vel nå egentlig. Målet er å ha det sjukt gøy, lære masse nytt og utvikle meg. Skal ta level 1 NZSIA (instruktørkurs) nå, og det mest konkrete målet er vel å få brukt kurset for å få meg jobb i Japan etter vinteren, sånn at jeg kan flytte dit.

– Hvilket Instagram-bilde har du flest likes på?

– Hvem eller hva skal vi se opp for til vinteren?

– Søstrene Johansen, og Vegard Lund.

– Hvem imponerte deg mest denne sesongen, og hvorfor?

– Hedvig Wessel har uppa gamet til freeride i jenteklassen! Helt fantastisk å se på! Veldig talentfull ung dame som er sjukt flink på ski! Jenter har fort gjort å bli komfortable og ikke pushe seg selv, slik at utviklinga i sporten blir ståande i ro. Det gjorde Hedvig noe med i år. Jeg digger det!