/ Folk

Catos sommerjobb på Borneo

SOMMERPRATEN: Cato Lægreid er på jobb i Malaysia, og derfra hyller han Voss og oppfordrer så mange som mulig til å se en film om kyr og kjøtt.

Sist oppdatert 17. juli 2017 kl 10.46
IKKE SOMMER: Cato Lægreid er i Malaysia på jobb, og der er det ikke lov å ta bilder overalt. Derfor slår vi til med en miks av Cato i aksjon under norgescupen i frikjøring i vinter, og Cato utenfor inngangspartiet til Petronas sitt gassanlegg i Bintulu, på øya Borneo i det Sør-Kinesiske hav. Foto: Privat
IKKE SOMMER: Cato Lægreid er i Malaysia på jobb, og der er det ikke lov å ta bilder overalt. Derfor slår vi til med en miks av Cato i aksjon under norgescupen i frikjøring i vinter, og Cato utenfor inngangspartiet til Petronas sitt gassanlegg i Bintulu, på øya Borneo i det Sør-Kinesiske hav. Foto: Privat

– Hei Cato! Hva var høydepunktet i vinter?

– Høkkers Invitational på Lemonsjøen! Kjøremessig så fikk jeg til et helt run med litt «lading» uten å gå på trynet på en eller annen merkelig måte. Triksmessig fikk jeg aldri helt tatt ut siste del av triksposen, men det var en god opplevelse og gjorde at vinteren fikk en solid opptur. Skiglede-messig hadde vi en sykt fet dag i Myrkdalen i vinter, der gamle helter tilfeldigvis møttes i bakken (Patrik Søreide, Trond Carsten Øye, Ole Fretheim og meg sjøl), noe som endte opp i at både Patrik, meg selv og Ole pushet triks vi ikke har gjort siden vi var tenåringer (for Ole sin del så er jo ikke det så lenge siden, men for Patrik og meg begynner det jo å bli en liten mannsalder siden). 

– Hva gjør du i sommer?

– Jeg er innleid til et jobb-prosjekt i Malaysia på øya Borneo. Her er vi allerede på plass, og blir her nede frem til minimum 1. august.

– Hvor er du helst om sommeren?

– Voss, Voss, Voss, Voss og litt til Voss - og så liker jeg å være på Voss. Utover Voss, så har vi, en god gjeng, de siste tre årene reist på tur til Alvor i Portugal, ved Algarve, og hoppet mye fallskjerm og chillet på stranden på ettermiddagene. Gleder meg sinnssykt til å komme hjem fra jobben i Malaysia og pakke baggen til Portugal en liten stund etterpå. 

– Hvilken aktivitet bedriver du helst om sommeren?

– Jeg flyr mye speedrider og paraglider, samt at det blir en del fallskjermhopping når forholdene (og økonomien) er på plass. Jeg skaffet meg nylig et surfebrett til Bulkenbølgen på Voss, og gleder meg masse til å begynne den lærekurven når jeg er tilbake. Det kommer nok også en utforsykkel til gards igjen i løpet av sensommer/ høsten tenker jeg. Så da blir det vel litt sykling fremover igjen også, det skal bli veldig gøy. Kanskje det blir min nye faste sommeraktivitet fra neste år, hvem vet? Men det blir i så tilfelle når jeg ikke flyr skjerm, hopper ut av ett fly eller surfer på Bulken.

– Hva er ditt forhold til sommerskikjøring?

– Langvarig. Det er snart er tretti år siden jeg var på Folgefonna for første gang i mitt liv. De siste åra har det blitt litt mindre fokus på å pushe sommerskikjøringa veldig hardt, men det blir som regel noen skiuker i løpet av vår- og sommermånedene med mindre jeg er skadet. Jeg har mistet en del sommere på grunn av rehablitering, men heldigvis har det holdt seg stabilt uten skader en stund nå, og jeg bruker derfor sommeren til å utvide den sportslige horisonten litt. Er det forresten lov å si i Fri Flyt at man blir lei snø av og til? I så tilfelle så kan jeg vel si at jeg er som regel litt lei snø og kulde etter lange vintre, og da bruker jeg de fantastiske og tilrettelagte mulighetene vi har på Voss til og gjøre andre ting i stedet for å fokusere på snø og fjell.

– Hva er ditt forhold til vannskuter?

– Gøy, gøy, gøy! Men jeg ser at det er mange som har mangel på respekt for sine medborgere når de får ett slikt kjøretøy under sin kontroll. Kanskje man skulle hatt egen vannscooter-sertifisering?

– Hvem vinner Røldal Freeride Challenge i 2018?

– Stinius Skjøtskift gjorde et utrolig bra inntog i frikjøringsscenen i vinter, og jeg tror han – med skadefri sommer, høst og vinter, kan bli vanskelig å slå. Både på RFC og i andre konkurranser.

– Når blir din neste skidag?

– I tankene mine er jeg vel innom ski hver eneste dag på ett eller annet vis, men rent fysisk så spørs det om ikke det enten må bli i den andre uka i august eller når snøen har lagt seg igjen til vinteren.

FAMILIEMANN: Cato sammen med datteren sin på ski sist vinter. Slike smil skal det bli mer av.

– Hva skal du få til i løpet av kommende skisesong?

– Hovedfokus blir å smile mer, glede seg mer over at man fremdeles kan kjøre ski og forhåpentligvis lande minst tre større og nye triks for meg. Voss har fått en av Norges best utstyrte turnhaller nå, og siden jeg er hovedtrener for den eldste gjengen med freestylere, håper jeg på å pushe dem så vel som meg selv til nye fysiske høyder gjennom høsten, slik at vi til vinteren tar enda større steg og utvikler oss skiteknisk og triksmessig til neste nivå.

– Hvilken edit bør leserne se akkurat nå?

– Siden dette er et intervju til ei blekke som baserer seg på naturens gull i form av snø, så tenker jeg at alle lesere av Fri Flyt burde ta seg tid til å se dokumentarfilmen Cowspiracy. Drit i elbiler og fokuser heller på det som er vårt største forurensningsproblem på denne planeten; overkonsum av kjøtt. Jeg er verken vegetarianer eller veganer selv, men jeg forsøker å holde meg til kjøttfrie måltider så mye som mulig. For min del var filmen en øyeåpner, og kroppen responderte fort og veldig positivt på å la være å spise kjøtt. Personlig har jeg kuttet kjøttforbruket med opp til 85-90% – og det føles damn good! God sommer!

Publisert 17. juli 2017 kl 10.46
Sist oppdatert 17. juli 2017 kl 10.46
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen