Eksponert - en dokumentarserie med frikjører Nikolai Schirmer

Nikolai Schirmer blir dokumentarserie

Det spilles på et fullt spekter av følelser i den nye dokumentarserien om skiproffen fra Tromsø.

Sist oppdatert 16. desember 2022 kl 11.13
MER NIKO: Nikolai Schirmer blir å se i en ny runde av dokumentarserien Eksponert. Foto: Vegard Aasen / Screen Story
MER NIKO: Nikolai Schirmer blir å se i en ny runde av dokumentarserien Eksponert. Foto: Vegard Aasen / Screen Story

Frikjører Nikolai Schirmer har hatt en formidabel suksess de siste årene med skifilmer spekket med fortellerteft og førsteklasses underholdning. Navnet hans er i ferd med å bli kjent utover skimiljøet. I en dokumentarserie om den sympatiske nordlendingen, ønsker produksjonsselskapet Screen Story å nå ut til massene.

– «Eksponert» er et menneskelig drama som utspiller seg i det vakreste vi har av norsk natur, sier Anders Hereid i Screen Story og produsent for serien i Screen Story. 22 desember er det premiere på serien på Altibox.

Han forteller at innspillingen til serien knapt kunne begynt på vanskeligere vis, for rett etter at filmingen var begynt, skadet Nikolai seg på sesongens første skitur.

MAGI: Et øyeblikk fra Sydbreen i Lyngen. Foto: Vegard Aasen/Screen Story
MAGI: Et øyeblikk fra Sydbreen i Lyngen. Foto: Vegard Aasen/Screen Story

– Vi har høye ambisjoner. Derfor håper vi serien får et stort internasjonalt publikum i løpet av 2023, sier Hereid.

Filmene til Schirmer er for mange kjent fra før av, og sånn sett vet man også mye om hva som vil skje, men i følge Hareid er det alt som skjer mellom og bak som sørger for spenning i serien.

I seriens første episode skader Nikolai seg og står i fare for å miste hele livsgrunnlaget. Han får støtte fra sin gode venn og snowboarder Krister Kopala som kjenner fjellets tiltrekningskraft og farer like godt som han selv. Kopala blir også en stor del av serien.

– For meg som har studert psykologi har det vært interessant å pirke i hvordan de kan utsette seg for den risikoen de gjør, og hvorfor de tar de valgene de tar, sier regissør Heidi Høyheim.

Det er første gang Høyheim har regi på en TV-produksjon, etter å tidligere ha hatt regi på kommersielt innhold og nett-TV.

– Det har vært et omfattende materiale å bygge historien rundt, mye fordi det har vært mange kameraer i sving på samme tid. I tillegg har vi hatt elementer av risiko som har gjort at det ikke alltid har vært mulig å være like tett på som vi har ønsket. Så for å kunne formidle historiene har filmfotografene ikke bare måttet være dyktige på historiefortelling, men også være habile skikjørere selv, sier hun.

Mye av materialet som både Schirmer og Krister Kopola har vist i sine filmer, kommer også frem i dokumentaren på syv episoder.

LIKER DET BRATT: Fjellpartneren til Schirmer Krister Kopola er aktuell med The White Giant, som er en film om Jiehkkevarri. Skjermdump: Eulogy of a steep skier
LIKER DET BRATT: Fjellpartneren til Schirmer Krister Kopola er aktuell med The White Giant, som er en film om Jiehkkevarri. Skjermdump: Eulogy of a steep skier

– For at Nikolai skal kunne leve av å være profesjonell frikjører, kreves det prestasjoner i verdensklasse. I denne dokumentarserien får vi ta del i livet til en sterk utøver og relasjonene rundt ham; et miljø preget av sterkt samhold, spektakulære linjer og storslått natur, sier produsent Hereid.

Nikolai Schirmer (30) fra Tromsø har stått på ski helt fra han kunne gå. Opprinnelig utdannet jurist, men satser nå alt på å kunne leve av sin store lidenskap. I 2019 ble han kåret til Europas beste frikjører av Downdays. En tittel som må forsvares og gjenspeiles i ski-filmene han selv produserer og linjene han velger.

Se teaser på dokumentartserien Eksponert:

Publisert 16. desember 2022 kl 10.11
Sist oppdatert 16. desember 2022 kl 11.13
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen