– Morn Nikolai. Hva var høydepunktet i vinter?

– Godmother-renna i Lyngen den andre uka i mai. Turen hadde en perfekt dramatisk oppbygning. Det ble whiteout i starten, og vi oppdaget sporene etter to skikjørere som hadde kommet før oss, så det så ut til å bli helt bom. Skikjørerne viste seg å være en tysk og en fransk turist som gjerne lot oss kjøre først, og skyene letta slik at kveldssola traff den nordvendte renna akkurat da vi var på toppen. Den alternative inngangen Xavier de Le Rue først kjørte i fjor, viste seg å ha akkurat nok snø i seg til at jeg fikk skvisa meg gjennom den, kun med en liten skramme i hånda fra da den traff bergveggen (bergveggene er veldig nære hverandre i denne inngangen), slik at jeg fikk nyte de 1300 høydemeterne med pudder ned til fjorden med vissheten om at jeg hadde kommet meg helskinnet gjennom det krevende partiet i toppen. Type 2-moroen ga den påfølgende type 1-moroen en ekstra dimensjon av glede. Den «dette er sjukt digg og jeg overlevde nettopp det der så jeg setter ekstra pris på det» følelsen.

Annonse
godmother-(1-of-1)

KLAR FOR ÅRETS HØYDEPUNKT: Nikolai på toppen av Godmother-renna i Lyngen.

– Tøft. Hva gjør du i sommer?

­– Jeg jobber for det meste. Har satt opp sjappe i kulturinkubatoren Yogurt i Tromsø, og det er fett. Skal også få med meg noen musikkfestivaler og et band som heter Lüt. Akkurat ferdig med en shoot for Devold nå, og jeg har funnet ut at det er megachill med sommerarbeid kontra vinter. Bare gå tur og prøve å dokumentere hvor fint det er, ikke noe stress med snøskred og at man skal lande på beina. Nå skal jeg først surfe i ti dager, og så er det to shoots med Norrøna før det er høst.

– Men hva syns du er det kuleste å gjøre om sommeren?

– Jeg er helst på et øde pointbreak i Mellom-Amerika med en latino litteraturforsker som også er tangoinstruktør, surfer, 25 år gammel og like singel som meg. Av sommeraktiviteter har jeg akkurat oppdaget klatring ute. Sinnssykt mange fine plasser man kan dra rett ut fra Tromsø. Lett tilgjengelig moro. Ellers sykler og surfer jeg.

– Hva slags forhold har du til sommerski?

– Et elsk-elsk forhold. Hadde ei fin uke på Fonna i juni. Myke landinger er godt for en gammel skrott.

– Hvordan føles det å være ferdig utdanna jurist?

– Det er digg å være ferdig med jussen, jeg var ganske høy på livet etter å ha levert inn masteren. Nå er jeg jurist. For å bli advokat må man først gå i en slags lærlingordning som advokatfullmektig i ca. to år. Men jeg er skikjører, filmfotograf og produsent så satser på å få holde på med det så lenge jeg synes det er kult. Har vel et lite Peter Pan håp om å aldri få meg en ordentlig voksenjobb som i 8-16, men samtidig legger jeg ned et voksent antall timer i arbeid nå uansett, så skal ikke skryte på meg at jeg ikke har en voksenjobb.

– Hvordan er sommeren i ishavsbyen Tromsø?

– Kald, med korte glimt av solskinn og varme, men fjellene er like fine som resten av året.

– Du reiser sjukt mye. Når er neste gang?

– I dag drar jeg til Biarritz i sør-vest Frankrike for å surfe i ti dager med noen kompiser. Det er litt utenfor sesong, så godt mulig det blir en ærlig innsats på vinfronten også. 

– Hva med ski, når er neste skidag?

– Det er nok til høsten. Har alltid et håp om å få til Sør-Amerika, men tror ikke det skjer i år heller. Sparer til snøskuter og pick-up i vinter, så jeg prøver å jobbe så mye som mulig nå. I tillegg skal jeg operere skuldra tidlig i september, så da blir jeg ute av drift noen måneder.

lofoten_norrona_nikolai-45

PÅ JOBB: Her er Nikolai på jobb i Lofoten. Ikke som jurist.

– Hva drømmer du om å få til neste vinter?

– Å få til å kjøre mer pudder på ett år enn noen har gjort tidligere, ta superman frontflips tilbake i rampelyset, gjøre en ukentlig webserie og lage en bra video part. Er veldig gira på å bruke mer tid i Canada (derav trucken og snøskuteren). Gå full redneck med andre ord.

– Hvilken edit før folk se nå?

– Denne (se under). Norrøna slipper forresten snart editen vi gjorde i Lofoten i vinter, så hold øynene åpne for den også. Hadde noen helt ville dager der nede, og følte vi klarte å fange det ganske bra i editen.

LES OGSÅNyheter, produktomtaler, reportasjer og tester fra Norrøna

Skal du kjøpe deg nye topptuski, lurer du på hvilke toppturstøvler som er best eller hva som er nytt av toppturbindinger. Planlegger du en topptur med guide eller finne inspirasjon på egenhånd finner du mye av informasjonen her.