Hedvig Wessel

Hedvig har i mange år konkurrert internasjonalt i kulekjøring, men de siste årene har hun også gjort det svært bra i frikjøringskonkurranser. Hun kan glimte med flere seiere på Riksgränsen, to seiere på Høkkers Invitational og til neste år har hun fått wildcard til Freeride World Tour. 

– Hey, hva gjør du i sommer?

– Jeg er på hytta i Kragerø, trener masse, henger med familien og koser meg.

– Det var 32 grader i mai, trenger vi mer sommer, egentlig? Hva burde man isåfall bruke den til?

– Jeg følte jo at når juli startet, så var egentlig sommeren ferdig og jeg begynte å tenke på samlinger og fast opplegg igjen men det trengte jeg heldigvis ikke i år. Det har vært fire ganske intense år med mye trening og mye arbeid, så i år var det veldig deilig å få en litt ekstra lang og fin sommer for komme helt tilbake på beina.

SOMMERHOPP: Til tross for at det er varmt og sommer ligger ikke Hedvig på latsiden.

– Hva finner man ikke på Instagram, men som du synes burde bli sett?

– Nyheter kanskje? På snap kan jeg gå inn og se om det er noe nytt som skjer, mens Instagram har ikke slike kanaler. Hadde vært greit å kunne holdt seg oppdatert på hva som skjer rundt oss når jeg sjekker Insta uansett.

– Om du kunne gitt et tips til 10 år gamle deg selv. Hva ville det vært?

– Følg hjertet, selv om folk sier du er irriterende så bare kjør på. Det ordner seg til slutt!

– Hvordan liker du isen din?

– Snickersis. Beste i hele verden.

UTILGIVENDE: Det er ikke bare Snickersisen Hedvig setter pris på, Riksgränsen er kjent for lite tilgivende føre og harde landinger.

– Hvem eller hva skal vi se opp for til neste år?

– Se mer opp fra telefonen haha! Og se opp for Karl Regnér! Han kjører helt sjukt fett og skal kjøre world touren i år.

– Hva var det feteste du gjorde denne sesongen her?

– Vanskelig å svare på egentlig, føler at jeg må si OL kanskje. Men de dagene i Verbier med girlsa toppet det nok. Lærte veldig mye, bra snø og et utrolig bra crew. Det kommer en episode om det til høsten.

– Du skal kjøre Freeride World Tour i vinter, hvordan kommer dette til å endre hverdagen din fremover?

– Ganske mye, først og fremst er jeg ikke på noe landslag. Er ikke på et fast lag for første gang siden jeg er elleve, så det blir veldig annerledes med trening og den strukturen jeg er vant med å ha. Det er heldigvis også ganske mye tid fram til touren starter, det er ikke før i januar så det er ganske greit. Jeg er på et ganske bra team med Peak Preformance så jeg håper jeg får noen dager med skikjøring sammen med de før konkurransen starter. Så må jeg prøve å finne meg en tilnærming til skikjøring og trening som fungerer godt . I tillegg skal jeg flytte til Lausanne for å studere buisniss så det er mye nytt som skjer! Tror det blir bra å kunne reise rett til der det er bra snø og fine fjell. Jeg gleder meg veldig mye til det her, skal jo også filme endel gjennom vinteren.

LANDSLAGET: Kanskje det ikke er kulekjøringslandslaget, men det kunne vært det norske frikjøringslandslaget. Foto: Privat.

– Hva tenker du om at du fikk et wildcard til FWT, mens andre må kjøre FWQ og tjene seg opp poeng?

– Jeg føler jo på at det er noen som ikke er like fornøyde, men samtidig er jeg veldig stolt og takknemlig for wildcardet. Jeg har kjørt verdenscup i kulekjøring i 7 år, jobbet veldig hardt og vist at jeg kan kjøre ski. Jeg har jo også gjort det konsekvent bra i alle konkurransene jeg har kjørt så jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Jeg er utrolig glad for å få muligheten til å gjøre det her og skal bevise at jeg er ”verdig” om man si det.

– Har du noen andre prosjekter enn FWT kommende sesong?

– Hedvigs way som jeg skal gjøre sammen med partnerne mine, det blir en serie om overgangen fra kulekjøring til frikjøring. Det er så utrolig mye som må læres, og mye av det må læres på den harde måten. Skred, blinde store fjellsider og rett og slett bare veldig mange andre aspekter ved skikjøring som jeg gleder meg til å få mer innsyn i. Jeg gleder meg til å lage serie av det for jeg vet det er mange andre som lurer på de samme tingene og da får jeg muligheten til å lære bort samtidig som jeg får gjort det jeg vil gjøre. Hittil har vi filmet tre episoder, en er allerede ute og de to neste kommer til høsten.

– Du har vært på Riksgränsen fire år på rad nå, hva er det ved den konkurransen som gjør at du vil tilbake?

– For meg var det litt der det startet, jeg har jo hatt begrenset med tid til å kjøre andre frikjøringskonkurranser så det har passet veldig bra å få kjøre den konkurransen på våren. Få gjort litt andre ting etter en lang sesong. Første gang vi dro dit var vi en stor gjeng på 10-15 ungdommer. Etter 10 timer i bil kom vi fram i elleve-tiden på kvelden og det første vi gjorde var å stikke ut for å bygge hopp og leke oss i solnedgangen. Det var ganske rått, tror det minnet har formet mitt forhold til det stedet og den konkurransen. I tillegg er alle veldig gode venner, jeg var redd for at alle holdt seg for seg selv og ikke snakket om linjene sine eller ga noen råd. Heldigvis møtte jeg Mathilda Rapaport som ga meg masse tips og råd. Da kom jeg på 2. Plass og fikk en liten øyeåpner. Helt utrolig bra miljø, alle støtter hverandre og hjelper til om du lurer på noe.

HEDVIGS WAY: Serien ble sluppet allerede i vinter etter at Hedvig kjørte FWT-Finalen i Verbier. Her er første episode.