Østryggen på et av Norges mest populære toppturfjell er en sjeldent luftig opplevelse. Forhåpentligvis har utdanningsløpet tatt knekken på høydeskrekken.
SJELDENT LUFTIG: Odd Tokle Sæbø er en rutinert kar med mastergrad og vel så det. Han klarer seg med en moderat mengde sikringer på vei over Kirketakets østrygg. Foto: Terje Aamodt
Lesetid: 2 minutter
Kirketaket er muligens den mest populære toppturen i Romsdal - kanskje i hele Norge. Men den tidvis sylskarpe eggen som går østover fra den litt mer romslige toppen får mindre besøk. Ikke så rart kanskje, for ferdsel her er for spesielt interesserte. Men det er også utrolig stilig.
Fra Kjøvskardet starter man turen mot vest, og det blir fort bratt. Her gjelder det å ta på stegjern og klatresele før ryggen smalner inn. Det er også viktig å passe på skavlen som henger mot nord - mange steder er ryggen så smal at det er en hårfin linje som er langt nok unna skavlen uten å være på utsiden av stupet mot sør.
I starten går man på snø, og selv om det er luftig og bratt er det ikke veldig teknisk krevende. Sikringsmulighetene er det derimot langt mellom. Mange går med løpende tausikring, og da er den mest realistiske sikringen kjøttvekta i taulaget - i praksis kan det bety at hvis noen faller må den andre hoppe utfor kanten på motsatt side. Det gjelder å ikke falle med andre ord.
Foto: Terje Aamodt
Høyere oppe blir ryggen brattere og smalere, men her er det mer synlig fjell, og dermed noe lettere å sikre - uten at det er kjempetett mellom sikringene her heller. Jo, og dette er langt forbi point of no return. Du skal ikke gå så veldig langt før det i realiteten er kjipere å snu enn å fullføre ryggtraversen.
Med toppen i sikte når du ryggens høydepunkt. En nokså flat egg som er en liten halvmeter bred på sitt bredeste. Med hundrevis av meter ned på hver side er det en vanvittig luftig og ikke minst mektig opplevelse å spasere over her. Men du må søren meg holde deg på beina.
Kirketakets østegg slipper ikke taket før du er helt oppe på toppen, men har du litt flaks da, så er toppen full av folk som ennå ikke har starta utdanningen ved NORHUFRPS, som du dermed kan hovere overfor med kilovis med skramlende klareutstyr hengende rundt livet.
Semesteret har særlig fokus på: Stødig og trygg ferdsel i ekstremt luftig terreng, bruk av tau og sikringer i terreng som er krevende å sikre
Utstyrskrav ut over vanlig toppturutstyr: Isøkser, stegjern, klaresele, tau og sikringer
Påkrevd forkurs: Videregående og grunnfag fra NORHUFRPS
Aktuelle alternativer: Store Trolla via sør-ryggen
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.