Skibaluba på Kreta

En rapport fra Europas sørligste randonéekonkurranse, hvor deltagerne oppfordres til å spare på kreftene slik at det holder koken på festen etterpå.

Sist oppdatert 4. mars 2019 kl 10.13
ENERGIPÅFYLL: Av totalt tre sjekkpunkter i randonéekonkurransen Pierra Creta ble det servert hjemmebrent med honning på to av dem. Foto: Tore Meirik
ENERGIPÅFYLL: Av totalt tre sjekkpunkter i randonéekonkurransen Pierra Creta ble det servert hjemmebrent med honning på to av dem. Foto: Tore Meirik

Kreta er temmelig velkjent for nordmenn, nesten 200 000 av oss besøker øya sør i Middelhavet hvert år – for å ligge på stranda. Men omtrent åtte av disse 200 000 var her denne helga for å kjøre ski og delta i randorennet Pierra Creta.

Les vår test av toppturski her!

– Værsågod! Jamas!

Ei ekstremt smørblid dame rekker meg et lite plastglass med en spesialversjon av hjemmelaget Raki. Raki er den lokale varianten av italienernes grappa (brennevin laget på druerester fra vinproduksjon), men siden vi er midt oppi et skirenn trenger vi litt ekstra energi, så dette er Raki med honning. 

På de to siste sjekkpunktene på randorennet serverte de nemlig sprit (det var totalt tre sjekkpunkter), og da deltagerne kom i mål fikk de umiddelbart utdelt en øljekk, og 30 sekunder senere ei flaske lokalt øl.

SYDEN: Jepp, dette er på Kreta, omtrent 100 mil fra Libya.
SYDEN: Jepp, dette er på Kreta, omtrent 100 mil fra Libya.

Et par timer tidligere ble starten på rennet utsatt på grunn av tåke, og selv de slankeste deltagerne med de minste skiene og trangeste klærne døyva ventetiden med både rulletobakk og Raki med honning. 

Navnet Pierra Creta er for øvrig en nokså ironisk spøk med det betydelig mer seriøse randorennet Pierra Menta i Frankrike.

START-SHOW: Lokale dansere og musikere sørget for underholdning før start. Foto: Tore Meirik
START-SHOW: Lokale dansere og musikere sørget for underholdning før start. Foto: Tore Meirik

Så hva slags randonéekonkurranse er egentlig Pierra Creta?

– Det er mer en slags festival. Folk kommer for festen og det sosiale. Konkurransen i seg selv er ikke det viktigste, svarer Simula Paraschaki.

Hun er konsul på Kreta for Norge, Sverige og Danmark, halvt dansk og halvt gresk (dermed behersker hun de to minst forståelige språkene i verden), og en av arrangørene. Søndag gikk 200 deltagere randoøypa på 1000 høydemeter på fjellet Mount Ida på Kreta, og norske Kristoffer Forsberg Olsen og spanske Manu Par – begge fra Tromsø randonéeklubb – kapra tredjeplassen i herrenes lagklasse. De brukte omtrent en time og 20 minutter på løypa, inkludert brennevinspauser.

– Vi ble invitert hit av arrangøren, for vi har et samarbeid mellom Skittentind rando, som er Europas nordligste randokonkurranse, og Pierre Creta, som er Europas sørligste, forteller Kristoffer.

Konkurransen i Norge har for øvrig halvparten så mange deltagere som konkurransen på Kreta (!).

MYE FORSKJELLIG: Pierra Creta er i aller høyeste grad en grasrot-randokonkurranse, hvor flatt lys og tåke ikke ødelegger stemninga. Foto: Tore Meirik
MYE FORSKJELLIG: Pierra Creta er i aller høyeste grad en grasrot-randokonkurranse, hvor flatt lys og tåke ikke ødelegger stemninga. Foto: Tore Meirik

Deltagerne var alt fra små karer med store lunger smale ski, trange klær og tuber med gelé på sekken, til splitboardere med baggy klær og lokale jenter med 80-talls step-in sko (ikke randoutstuyr med andre ord!). Whiteout og regn satte sitt preg på konkurransen, men snømangel var det absolutt ikke i et av nordmenns favoritt-destinasjoner i Syden; Brøytekantene var halvannen meter høye der vi parkerte, og føret av typen perfekt sløsj.

At sikten er 20 meter er selvsagt synd for oss som vil se på utsikten, men siden alle egentlig er her for festen etterpå spiller været litt mindre rolle.

Møt legendariske Kilian Jornet - verdens sprekeste menneske!

I MÅL: Simula Paraschaki serverer lokalt øl og lokal banan til Konstantinos Polydakis. Foto: Tore Meirik
I MÅL: Simula Paraschaki serverer lokalt øl og lokal banan til Konstantinos Polydakis. Foto: Tore Meirik

Og denne festen er et kapittel for seg. Den gresk-amerikanske filmskaperen Constantin Papanicolas (CP, temmelig godt kjent for Seth morrison-dokumentaren The Ordinary Skier) erklærte at Kreta er Europas svar på Texas (noe vi fikk bekrefta i bilen på vei ned fra fjellet, da vi observerte to gutter i åtteårsalderen som slåss for harde livet, og etterpå en type på rundt ti år som kjørte pick-up med stor autoritet i de trange gatene).

Nesten 24 000 høydemeter på ett døgn - les om verdensrekorden her!

KLARE FOR KALAS: 200 deltagere i ferd med å starte den trivelige randonéekonkurransen som først og fremst er en fest. Foto: Tore Meirik
KLARE FOR KALAS: 200 deltagere i ferd med å starte den trivelige randonéekonkurransen som først og fremst er en fest. Foto: Tore Meirik

To karer spiller og synger den lokale musikktypen som er umulig å beskrive, mens en gjeng fra den lokale danseskolen kjører show. Alt mens unger løper rundt og er smørblide og grekere bærer inn fat etter fat med kjøtt, fetaost, salat, Raki og poteter. Etter maten gikk alle sammen fullstendig bananas på dansegulvet, og da måtte jeg melde pass, men på vei hjem til det meeeeeget forlokkende senga mi slo det meg at randokonkurranse kanskje er noe for meg likevel?

PS! Jamas betyr skål på gresk (tror jeg).

Publisert 4. mars 2019 kl 10.13
Sist oppdatert 4. mars 2019 kl 10.13
annonse
Relaterte artikler
FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen