Endringer i norgescupen i freeride for juniorer

Norgescupen rammes av flere avlysninger: – Surt

Vær og føre har resultert i flere kanselleringer. Arrangørene av Norway Freeride jobber på spreng for å lande en ny plan for gjennomføringen av resten av sesongen for juniorene.

Sist oppdatert: 5. mars 2024 kl 10.42
Norway Freeride Solheisen
KIDS: Det var heldigvis mulig å gjennomføre konkurransen for de yngste. Foto: Solheisen.
Lesetid: 4 minutter

Tykk tåke førte til avlyste konkurranser i norgescupen i freeride for juniorer i Hemsedal i helgen.

– Med påfyll av nysnø og fine snøforhold i fjellet, var det ekstra surt å ende med å tre dager på rad måtte meddele deltagerne at vi ikke kunne arrangere, sier rennansvarlig Rikard Kalland. 

Videre forteller Kalland at Solheisen Freeride Junior 2-stjerners, 3 -stjerners og kids hadde til sammen 190 deltagere på start på fredag og lørdag, men at det uheldigvis ble tre dager med tykk tåke og ingen sikt.

Kunne ikke fullføre

Men dessverre ble dette en helg med flere avlysninger.

– På fredagen skulle 2-stjerners konkurransen vært avviklet i en av facene i Solheisen, men da lå tåka tung og det var ikke mulig å se mer enn siste tredjedel av facene fra målområdet og det var svært dårlig sikt oppe i fjellet, fortsetter rennleder Kalland.

Etter å ha utsatt i flere runder utover dagene i håp om et værvindu måtte dessverre konkurransen kanselleres.

gutt som hopper på ski
Les også

På lørdag skulle 3-stjerners konkurransen egentlig blitt kjørt i Svarthetta, men grunnet stor skredfare og ustabile lag ble konkurransen noen dager i forkant flyttet til en face med toppunkt ski venstre for Solheisen.

– Gjennom lørdag og inn mot søndag ble det løpende vurdert og ventet på et værvindu, men dessverre lå tåka tungt som et lokk over 2/3 av facen. Tre dager på rad med tykk tåke er ikke hverdagskost i Solheisen , sier Kaj Zackrisson.

Videre forteller Rikard Kalland at at det arbeides med aktuelle faces og nye datoer for Solheisen Freeride Junior 3-stjerners.

Flere av konkurransene i Norway Freeride Cup er en del av Freeride World Qualifier. Her graderes konkurransene fra en til fire stjerner, der en høyere stjernestatus gir mer poeng.

Kids ble gjennomført

En noe begrenset kids-konkurranse lot seg likevel gjøre på lørdag ettermiddag.

Solheisen, Norgescup freeride
GIRA: 38 kids fra syv til tolv år bidro til god stemning, tross de avlyste konkurransene. Foto: Solheisen.

– 38 blide kids fra 7 til 12 år ga jernet og viste mye frisk kjøring. Dette som en bekreftelse på at det gror godt i sporten og at rekrutteringen er på plass, sier Finn Morten Andresen, som er styreleder i Norway Freeride.

Arrangørene har også sett seg nødt til å kansellere de planlagte junior-konkurransene i Oppdal i april. Lite snø i facene og dårlige utsikter for mer påfyll ovenfra har gjort at denne helgen strykes cupen.

Ser fremover

– Med tanke på snøsituasjonen i Oppdal og været i Hemsedal har det vært noen kanselleringer og utsettelser. Hvilke konsekvenser får dette for både den internasjonale Freeride Junior Tour-cupen og norgescupen?

– Med vellykkede juniorkonkurranser i både Voss og Vågå, samt Hemsedal Freeride Junior 15.-17. mars, Røldal etter påske, Narvik i slutten av april, samt at det jobbes målrettet hos arrangør for at Solheisen Freeride Junior 3-stjerners også skal gå av stabelen etter påske, vil de norske juniorene få totalt 6 tellende Norgescup, hvorav 4 konkurranser er med FWTJ status, sier Andresen.

Videre sier han at dette innebærer at de fleste utøverne får en fair mulighet til å få med seg minst tre konkurranser og dermed også minimum tre tellende resultater i cupen.

– Med 2 FWTJ 2-stjerners, samt 2 FWTJ 3-stjerners, vil de norske utøverne ha gode muligheter til sanking av internasjonale poeng på hjemmebane. Som nasjon bør vi også i år ha gode muligheter til å få mange høyt på ranking-listene, samt en mulighet for god representasjon til neste års junior VM, sier Andresen.

Norgescup Freeride, Solheisen
MILJØ: Styreleder i Norway Freeride, Finn Morten Andresen, kunne fortelle om hyggelig stemning og et bra miljø som bygges mellom utøverne fra de ulike landsdelene. Foto: Solheisen.

– Hvordan tror dere dette vil kunne påvirke deltagelsen blant de unge utover sesongen?

– Slik det ser ut er det god stemning og oppslutning inn mot de kommende konkurransene og med flinke arrangører – som legger seg i selen for at det skal være plass til flest mulig deltagere i alle klasser, tror og håper vi sesongen skal bli bra.

– Er det mulig at flere renn fremover må avlyses på grunn av mangel på snø enkelte steder?

– Det er selvfølgelig vanskelig å spå vær og føre, men generelt er det mindre risiko for at været stopper oss senere på sesongen. Mangel på snø kan selvfølgelig være en utfordring om det skulle bli unormal avsmelting, men under ellers normale forhold for årstiden tror vi alle konkurranser blir avviklet, inkludert Solheisen 3-stjerners som skulle vært nå i helgen.

Solheisen, Norgescup freeride
TÅKE: Tross tåken høyere oppe fikk kidsa likevel kjørt konkurransen. Foto: Solheisen.

– Tross det kjedelig faktum at konkurransene måtte avlyses, er det veldig hyggelig å se den store gjengen av juniorer som har det hyggelig sammen og at vennskapsbånd bygges mellom utøvere fra miljøene i de ulike landsdelene, avslutter Finn Morten Andresen.

Til orientering: Fri Flyt er sponsor av norgescupen i freeride, både i senior- og juniorklassen.

LES OGSÅ
Tester og omtaler av skiutstyr og skiklær
FRIKJØRINGSSKI: Hva skal du se etter når du velger frikjøringsski til barn? Her gir vi deg svaret på det meste du lurer på. Foto: Tore Meirik
Publisert 4. mars 2024 kl 20.58
Sist oppdatert 5. mars 2024 kl 10.42
annonse
Relaterte artikler
FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

BAKLENGS: Tobias Matheisen flipper baklengs under Sauda BCC.
Sauda BCC 2023: Resultater, film og oppsummering

Rå kjøring og heftige tryn

TALENT: Leah Ruud (13) fra Hemsedal. Foto: Hannah Ruud
Nok en skistjerne med Ruud som etternavn

Vant med 64 poeng

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen