ABC for High Camp #1

Torsdag starter High Camp Turtagrø. Fram til da avslører vi de beste tipsene for å få mest mulig ut av festivalen!

Sist oppdatert 26. april 2016 kl 16.27
HIGH CAMP TURTAGRØ: Torsdag starter verdens største og beste toppturfestival på Turtagrø i Jotunheimen. Foto: Martin I. Dalen
HIGH CAMP TURTAGRØ: Torsdag starter verdens største og beste toppturfestival på Turtagrø i Jotunheimen. Foto: Martin I. Dalen

Fri Flyts High Camp

High Camp blir arrangert av Fri Flyt AS, og ble arrangert første gang på Turtagrø i 2001. Siden den gang har High Camp vokst til flere camper, samtidig som topptur som skisport har hatt en stor vekst i popularitet. High Camp har gjennom flere år etablert seg som en av de sterkeste toppturfestivalene i verden. Suksessen baseres på en miks av flotte naturopplevelser, et solid film-og foredragsprogram, guidede turer, nyttige kurs og et unikt samlingspunkt for folk som har interesse for topptur. High Camp har som mål om å samle ski-og brettfolk, enten man er ny i gamet eller entusiast. Arrangementet fokuserer på samholdet og rike opplevelser uansett ferdigheter. Hvert år samles tilsammen rundt 800 toppturfolk på de forskjellige High Campene Fri Flyt arrangerer. I år arrangeres High Camp Sunnmøre 10.-13. mars og High Camp Turtagrø fra 28. april-1. mai.

Highcamp.no

Har du enda ikke tatt turen til en av våre høye festivaler, bør du gjøre det. Har du tatt turen, veit du hvor bra det kan være. Billettene blir som regel revet bort før du rekker å si «topptur», men ofte vil du finne billetter for salg på bruktmarkedet eller forumet på friflyt.no eller på finn.no.

PS: Dette er del 1. Se også del to og tre.

Har du lest denne? Frikjøringskurs på High Camp

Uansett om du har sikret deg festivalpass eller ikke – her kommer vår pakkeliste til High Camp:

1. BOBLEJAKKE:

Eller dunjakke, dunis, om du vil. Din egen lille igloo. Du tar den på deg så fort du har kommet ned fra dagens topptur og du har den på deg helt til du skal legge deg. Historisk sett er dunjakka også opphav til lørdagens store happening på Turtagrø, nemlig dunjakkedisco. Er du fersk highcamper og ikke vil skille deg ut eller gjøre noe feil: Gå for dunjakke. Men må det være dun? Næh, så lenge den er varm er det bra. Er det ingen som tenker på endene? De stakkars endene? Patagonia har dun som er 100% sporbart og garantert 0% tvangsfora.  Er jakka di slitt og du har lappa den med duct-tape kan du forvente high-fives fra likesinnede. NB! Mange bruker forresten anmarsjsko også. Men de trenger ikke matche med jakka. Det kan bli litt mye.

2. OVERNATTING:

De fleste på Turtagrø sover i telt. Noen sover inne på den såkalte Sveitservillaen, mens et fåtall har vært så heldig å få plass på hotellet. Enkelte sover også i bilen. Og du skal ikke se bort i fra at folk som egentlig skulle sove i bilen eller i teltet, plutselig kommer gående ut av en sveitservilla eller et hotell på morgenen med gårsdagens brilleskille og dunjakke på. Men hva hvis du forsover deg? La oss si at du har meldt deg på en tur og når du våkner har bussen til Ringstind allerede gått? Hva gjør du da? Det er liten grunn panikk. Fra hotelltrappa på Turtagrø starter mange fine turer, for eksempel opp Dyrhaugstind. Fantastisk kjøring ned igjen, og du har flere alternativer for nedkjøringen. Eller du kan sitte på hotelltrappa og drikke kaffe og myse opp mot Store Skagadølstind og ønske du at het Slingsby eller Nilsen eller Aasheim til etternavn. Da hadde du allerede vært på tur.

3. FELLEVOKS OG SOLKREM:

Ying og yang på High Camp. La oss snakke om fellevoks. For, spoiler alert, det kommer til å bli sugeføre. I alle fall noen steder. Og da er det ikke sikkert de nye fellene dine er så gira på å gli. Derfor ber vi deg pent om å pakke med deg en fellevoks. Du kan jo alltids håpe at hun med det box freshe stormkjøkkenet og Kingpin-bindingene i naboteltet har en du kan låne, men hun er sikkert uansett på toppen av Ringstind når du zipper opp glidelåsen på soveposen 08:39 lørdag morgen. Men hva med skiene? Bør man preppe? Hvis det kladder, kan man få noe sånn spray fra en med Swix-jakke? Ja. Solkrem: Ja. Trenger vi si mer? Bildene du har sett fra High Camp ljuger ikke. Det er ofte sol. Og på våren er den enda sterkere enn den du fikk i fleisen en ettermiddag over Haukelifjellet i mars. Vi lover deg. Faktor max på nesa og lepper, 30 resten. Du som kommer rett fra badestudier på Bali kan kanskje gå ned til 15.

4. SOV-I-RO:

På Highcamp slutter ikke festen klokka 23. Skal du opp tidlig må du belage deg på å stappe et par gule propper i øra hvis du skal få sove. Eventuelt gå såpass hardt at du blir sliten til kvelds og sovner før dunjakkediscoen.

5. CAMPINGSTOL:

Sitte på liggeunderlaget er … flatt. Dette er jo en bratt festival. Gi ryggen velfortjent hvile. Og husk: Dette er bilbasert camping, så ta med deg så mye du vil. Spesielt stol. Har du en innviklet innretning som skal forme liggeunderlaget til en stol – husk å tørrtrene med denne hjemme på stuegulvet før avreise.

Publisert 8. mars 2016 kl 15.00
Sist oppdatert 26. april 2016 kl 16.27
Relaterte artikler
STARTER 27. JANUAR: Freeride World Tour-terminlista er klar, og nytt i år er seks konkurranser. Foto: Dominic Daher
Seks konkurranser

FWT starter 27. januar

Spektakulære omgivelser! Foto: Paul Norheim
Film nummer fire av seks er klar

Jostedalsbreen på sitt fineste

Christopher Lange ute med skade

Brakk bekkenet: – 10 av 10 i smerte

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue