– Jeg har egentlig bestemt meg for det, og planlagt den. Noen sier jeg har planlagt den litt for mye, men jeg tenker at OL i 2030 skal bli mitt siste OL.

– Det første da?

– Det blir i 2018, i Sør Korea, svarer Birk Ruud bestemt.

Vi møter 15 år gamle Birk Ruud på hotellrommet i Mammoth, California. Selv om Ruud til vanlig tilhører juniorlandslaget, er han nå med på sin første tur sammen med de eldre.

Det betyr at han også skal kjøre sitt første verdenscuprenn når U.S Grand Prix starter søndag. Da konkurrerer han mot navn som Gus Kenworthy, Oscar Wester, Jesper Tjäder og landslagskollega Øystein Bråten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NORGESCUP: Birk Ruud gjør det stort sett alltid bra i Norgescupen - også mot de eldre. Foto: Tore Meirik

– Føler meg forberedt

– Blir du nervøs av det?

– Det blir tøff konkurranse, men jeg føler meg veldig forberedt og klar til å vise meg frem. Jeg føler meg virkelig klar nå, sier Ruud.

For selv om konkurransenervene ville satt seg hos de fleste unge, håpefulle talentene har Birk så langt bare kost seg i Mammoth.

– Det er et stort, fint skianlegg. Jeg har hatt det gøy med å shredde med de andre gutta på landslaget, og egentlig hatt det veldig bra så langt.

Det er slående med Norges største ski-talent: Han overlater ingenting til tilfeldighetene. Han er alltid forberedt, vet alltid hvilket triks han skal ta og vet akkurat hva han vil med karrieren videre.

Allerede nå vet han alle triksene han skal ta i kvalifiseringen søndag - med mål og håp om å komme til finalen.

– Det er ikke vits å sette seg for høye mål når det er den første verdenscupen, sier Ruud og forteller runnet han har planlagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

OVERBEVIST: Sportssjef for landslaget, Christopher Frankum, tok ut Birk på bakgrunn av prestasjoner. Foto: Anders Holtet

– Enormt potensial

For å få kjøre så store internasjonale konkurranser som verdenscup-renn er man nødt til å klare et av tre krav fra Skiforbundet. Sportssjef for Nor Freeski, Christopher Frankum, mener Ruud kvalifiserte seg til Mammoth ved å ha vist et enormt potensial både i høst og tidlig denne vinteren.

– Han har en meget gjennomført teknikk og har allerede en god "bag med triks", som gjør at vi har stor tro på han i tiden fremover. Han viste dette allerede i junior VM i forrige sesong hvor han tok bronsemedaljen rett etter de internasjonale profilene Luca Schuler og Beau james Wells, sier Frankum.

– Hvor stort potensial har Birk?

– Birk kan nå så langt han vil, så lenge det er tålmodighet og knallhardt arbeid over tid som sagt. Konkurransen er hardere enn noen gang og det er mange som kjemper om å være i toppen. Vi har som alltid trua på alle utøvere som tas ut til å representere i verdenscupen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HOTELLET: På sin første tur med landslaget deler Ruud dobbeltseng med Christian Nummedal. Foto: Anders Holtet

Har du sett denne? Teenage Sensation: Birk Ruud

Går for landslagsplass

– Hva betyr en plass på landslaget for deg?

– Det hadde betydd enormt mye. Du får veldig mange muligheter du ikke får med juniorlandslaget, og kan reise på helt andre ting. Det ville rett og slett betydd enormt mye, og jeg skal jobbe for å bli en del av det, forteller Ruud.

Da Birk var 14 år gammel tok han tredjeplass i junior-VM, og i fjor ble han Norgesmester da for yngre junior. Når junior-OL starter i februar på Lillehammer er han blant de virkelig store favorittene. Skal han nå målet om OL i 2018 blir verdenscupen en viktig brikke. Allerede neste år starter kvalifiseringen.

– Det virker som mange tenker at jeg kommer til å bli proff, men jeg kan ikke slutte å kjøre på for det. Jeg må jobbe videre og nå målene. Jeg er litt glad i press da, jeg trenger det for å prestere, forteller skitalentet. 

Klar for triple cork

Ruud tok nylig verden med storm med en ny edit fra Breckenridge, laget like før han tok flyet videre til Mammoth. Til tross for ung alder har spørsmålet om triple cork allerede begynt å dukke opp.

– Jeg tenker veldig mye på det, men jeg stresser egentlig ikke med det, fordi jeg vet jeg klarer det når jeg finner riktig tidspunkt og riktig hopp. Det kommer til å skje, jeg må bare finne den riktige tiden å gjøre det, forteller Ruud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HJEMMEBANE: Birk Ruud på hjemmebane i Kirkerudbakken.

– Når blir det?

– Jeg håper på å få være med i Nine Knights, og jeg prøvde å legge opp til en triple på Hovden, men det fungerte ikke helt på grunn av vær og forhold. Men jeg føler meg klar for back to back triple, sier Ruud.

– Hvor gira er du på ski egentlig?

– Jeg bruker nok over halvparten av hver eneste dag på ski. Enten tenker jeg på det, ser skifilm, står på trampoline eller ski, ler Ruud, som understreker en ting:

– Det er ikke noe alternativ å ikke ha noen skikarriere. Det er den jeg går for.

Se flere bilder av Birk Ruud: