Teenage Sensation: Birk Ruud

Birk Ruuds edit fra Breckenridge må være den råeste noen gang av en norsk 15-åring.

Sist oppdatert: 21. januar 2016 kl 10.24
W
W
Lesetid: 3 minutter

Ruud er utvilsomt et talent av de sjeldne –noe filmen hans fra USA ettertrykkelig beviser. Under filmen hans finner du Stjernestatus-intervjuet med Birk fra Fri Flyt nummer 111 -og et knippe bilder av råtassen fra Stabekk ser du i galleriet under.

Se filmen:

Duracellkaninen

Birk Ruud er trampoline-fjortisen som gjør dobbelcork tre av fire veier, og åtte 900´er.

Da Birk var tre år –og hadde en ett år lang skateboardkarriere bak seg- skjønte mamma Celine at hun måtte kjøpe trampoline til gutten. Elleve år og 4000 (!) trampolinetimer senere gjør Birk Ruud alle fire cork og bio 900´ene, tre av fire dobbelcorks og han dominerer norgescupen for yngre juniorer fullstendig. 

– Jeg har hoppa trampoline siden jeg var tre år. Jeg hopper hele tiden, sier Birk Ruud (14), som fikk kallenavnet Duracellkaninen på skolen –fordi han herja overalt hele tiden.

– Hva er det vanskeligste trikset du har gjort på trampolina?

– Trippelcork 14 kanskje?

– Hvor langt unna er du å klare det med ski på beina?

– Ikke så veldig. Det er ikke så vanskelig på trampoline, og vanligvis går det greit å gjøre det på snø. Men hoppet må være bra nok og stort nok.

Birk Ruud har vokst opp i Bærum, men ikke fått skikjøring inn med morsmelka. Han har heller ikke kjørt alpint eller noe sånt. Han fikk bare ei trampoline da han var tre, og da var det gjort.

– Jeg begynte med twintip, eller freeski som det heter nå, da jeg var åtte år. Nå kjører jeg hver eneste dag så lenge det er snø. Hvis vi har en viktig prøve eller noe sånt på skolen kanskje jeg ikke drar på ski, men terskelen er høy for å droppe ski. Det er så utrolig gøy, jeg er rett og slett lykkelig når jeg kjører ski, sier han.

Birk har en klar plan for hvordan han skal bli god –helst like god som hans to år eldre idol; sveitseren Andri Ragettli. Små og store delmål står før deltagelse i to X Games og OL i 2022 –og gjerne 2018. Da dette intervjuet ble gjort hadde han kryssa av fem av sesongens seks delmål. Det siste som gjensto i slutten av februar var switch venstre dobbelcork –den siste av de fire. Nå gjenstår Junior-VM og Ungdoms OL i 2016.

– Jeg jobber nokså systematisk for å nå målene. Og innser at man må sette seg noen mer realistiske mål før man begynner å snakke om X Games og OL. Jeg har aldri vært skadet, med unntak av en hjernerystelse, så mamma og pappa forbereder meg på at en nedtur kan komme også. Men jeg er på likt nivå som Andri Ragettli da han var på min alder, og det er kult.

– Hvorfor er akkurat han ditt store idol?

– Han er utrolig god, har bra stil og virker som en fin fyr. Sveitserne tar freeski på alvor, de tjener gode penger, og snart kommer det sveitsiske landslaget til å være verdens beste.

– Hva med deg selv, når er du verdens beste?

– Hm. En seier til, så kvaller jeg til Junior-VM. Da får vi se.

Dagen etter at intervjuet ble gjort kom den siste, nødvendige seieren, nummer fire av fire mulige i årets norgescup.

Publisert 21. januar 2016 kl 10.24
Sist oppdatert 21. januar 2016 kl 10.24

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen