På tur i Dirdalsveggen

Kjetil Ydstebø har sendt oss en flott film og spennende historie fra klatreruta Comfortably Numb i Dirdalsveggen.

Sist oppdatert 16. oktober 2012 kl 10.49
PÅ TUR: Kjetil Ydstebø på standplass i Dirdalsveggen.
PÅ TUR: Kjetil Ydstebø på standplass i Dirdalsveggen.

Jeg ligger og stirrer i taket på EV2-teltet jeg og Ørjan har lånt av Linda. To timer senere snur plutselig Ørjan seg og ser at jeg også er våken, vi ler og finner ut at vi begge er ganske nervøse. Når morgenen kommer skal vi prøve oss på Dirdalsveggen, en 250 meter bratt sak som ligger i verdens navle: Dirdal i Rogaland.

«TAA!». Som andre mann på den direkte starten blir offwidth-sprekken for liten for meg og den digre sekken. I tillegg er det bratt og fuktig denne grålige morgenen. Ørjan Grefstad henger fornøyd på standplass men ser litt usikker ut på veien videre, men da er det heldigvis ikke hans tur. Etter en regnskur, en rockefot, en del små sikringer, et sva og en traverstaulengde, er vi endelig der vi skal være. På båndet er det fin utsikt oppover et renskåret dieder som skal ta oss videre opp ruta vår: Comfortably Numb.

Inne i en diger sprekk for jeg endelig ristet ut og satt en deilig kamkile. Terrenget er veldig bratt og annerledes fra svarutene jeg har gått før, og ting blir litt merkelig når sikrer plutselig er under framforbi meg. Heldigvis kommer jeg meg greit opp til standplass selv om pumpen nærmer seg, og jeg kan fornøyd henge meg på standplass i fri utsikt med 200 meter luft rett under meg.

Ørjan kommer etter og får heldigvis ut den tette kamkilen jeg trodde var tapt og en kort taulengde etter står vi på toppen. Helt siden jeg fikk klatreføreren over Rogaland har jeg ønsket å stå på samme plass som den alpine redningsgruppa, og i dag står vi der. Vindstille bratt og god utsikt.
 
Rapellen ned igjen er også gjennomgående luftig. 55 meter overheng gjør at vi får veldig respekt for fjellet når tauet flyr ned utforbi oss, ned til neste rapellanker. På bakken rasker vi sammen stæsjet og jogger tilbake. Ørjan må rekke jobben.

Se film fra turen:

Publisert 16. oktober 2012 kl 10.49
Sist oppdatert 16. oktober 2012 kl 10.49
annonse
Relaterte artikler
Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
De komplette klatreområdene

De beste stedene å klatre i Norge

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen