/ Topptur

Lager ny høgrute på Nordvestlandet

OMVEGEN TIL HELVETESTINDEN: – Forhåpentligvis er denne programserien starten på en ny høgrute på Nordvestlandet.

Sist oppdatert: 28. november 2017 kl 10.04
Lesetid: 3 minutter

I tillegg til den fyldige teaseren kan folk glede seg til fem episoder av den nye serien Omvegen til Helvetestinden. Handlingen dreier seg rundt en idé av frikjører Asbjørn Eggebø Næss om å legge en ny travers (les: en høgrute eller haute route) på Nordvestlandet. Den begynner i Nordmøre og ender i Isfjorden. 

– Turen er fin i sin helhet eller stykkevis og delt. Motsatt vei er også mulig, og varianter fra den turen vi går i serien. Derfor «omvegen». Jeg håper å inspirere til de uendelige mulighetene en har i disse fjellområdene, hvis en bare tar seg bryet å spenne på seg fellene og gå litt lengre, sier oppfinner av ruta og skikjører i serien Asbjørn Eggebø Næss. Akkurat hvor de (vi) går, står og sover får du vite alt om i lanseringen av hver episode, som skjer i løpet av desember her på friflyt.no. Første episode kommer allerede førstkommende fredag 1. desember. 

Med seg på turen har han skiessene Even Sigstad, Nikolai Schirmer, Kajsa Larsson og fotografene Terje Aamodt, Anders Eide samt Bård Basberg, journalist Simon Schöpf og Fri Flyts Christian Nerdrum, som har produsert serien. 

Veien er målet, men den går via hytter og overnattingssteder på Nordvestlandet. Ikke minst vakre fjell og den myteomspunnede Helvetestinden. I tillegg til god skikjøring, blir det mye vakker natur, drama, motgang, medgang og humor. 

Asbjørn Eggebø Næss og Even Sigstad sjekker om kartet stemmer. Bilde: Terje Aamodt
Asbjørn Eggebø Næss og Even Sigstad sjekker om kartet stemmer. Bilde: Terje Aamodt

Asbjørn bor på Hjelset, rett ved Molde. Skiproffen har fått et sterkt forhold til fjellene han omgir seg med på Nordvestlandet, og nylig har hans engasjement i skogrydding sørget for «Norges første heisfrie skianlegg», som han kaller det selv. Og siden episode 1 av denne serien ble innspilt er det faktisk blitt enda mer åpent i skogen på Brandstad (Øksendal) enn det fremstår i filmen. Takket være Øksendalen Bygdeservice, som har vært ute med sag og øks i sommer. 

Prosjekt Omvegen til Helvetestinden skulle vise seg å møte en god del motstand i form av vær og vind. Derfor måtte Asbjørn gjøre to forsøk for å komme helt gjennom. På den andre turen får han med seg storfjellsfenomenet Nikolai Schirmer og den svenske jenta Kajsa Larsson. De to kommer vi til å se først i episode fire, når Helvetestinden bestiges i godvær og puddersnø. Asbjørn forsikrer at det finnes snillere nedfarter fra Helvetestinden enn det de velger, men dette laget gjør jobben på skikkelig storfjellsvis. I den femte og siste episoden blir teamet slanket, og noen av årets beste svinger legges ned fra ulike aspekter av Vesle Vengetinden. 

Hittil er Omvegen til Helvetestinden Fri Flyt og FFTV sitt mest omfattende videoprosjekt. Premieren får du naturligvis her på friflyt.no, men våre svenske kollegaer i freeride.se, samt østerrikerne i bergwelten.com vil også vise serien i en engelsk versjon. 

ASBJØRN EGGEBØ NÆSS

Asbjørn er en av Norges største frikjøringsskjendiser, og det har han vært i 15 år. Han begynte som telemarkkjører og ble profilert gjennom serien skifilmer «Kong Vinter» som flere år ble levert som DVD sammen med Fri Flyt. Senere har han nærmest blitt rikskjendis med roller i kinofilmene til norske Field Productions sammen med blant annet Aksel Lund Svindal, Eirik Finseth og Even Sigstad. I dag er han dessuten medeier, utvikler og teamkjører på skimerket han selv kjører for, SGN. 

Publisert 28. november 2017 kl 10.04
Sist oppdatert 28. november 2017 kl 10.04
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen