/ Topptur

Magisk i Sunndalsfjella

Sol, vindstille og nedkjøringer i nysnø fra 1800 meter. Sunndalsfjella viste seg fra sin absolutt beste side denne helga.

Sist oppdatert: 12. april 2016 kl 12.20
KONGEPUDDER: Trygve Sande på vei ned Vinnubreen. Foto: Erlend Sande
KONGEPUDDER: Trygve Sande på vei ned Vinnubreen. Foto: Erlend Sande
Lesetid: 4 minutter

«Kongen. Bussen går fem på sju».

Det var stikkordene en nyankommet Fri Flyt-medarbeider trengte for fredag ettermiddag. En mulighet til å gå på selveste Kongen fra Sunndalen, kunne jeg ikke la gå fra meg. Den sagnsomsuste nedkjøringen ned Vinnubreen hadde jeg fremdeles til gode, og vi skulle nå skulle vi gå en lite benyttet rute fra Grøa. Sunndal Ski Session er toppturfestivalen der det er tomt i baren klokka 22 og frokost serveres fra klokka 6. Det har sine gode grunner.

­– Det blir to timer å gå på beina før vi tar på oss ski, varslet Trygve Sande, sunndaling, VPG-gründer og for anledningen guide på Sunndal Ski Session.

Les også denne: Nå blir det perfekte toppturforhold

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DSC08643
DSC08643

INGENTING GRATIS: Dagens ivrigste på vei opp fra Grøa i Sunndalen. Foto: Erlend Sande

Han hadde gått testtur sammen med kollega Steffen Fjelldal et par dager før og konstatert at tidlig start og god framdrift er viktig på denne ruta, i tillegg til nattefrost. Om sola får tak i snøen som ligger over stien, kan det bli skummelt. En imponerende sprek gjeng av festivaldeltakere holdt skjema med grei margin.

I løpet av noen timer beveget vi oss fra vår nede i Sunndalen – et av landets varmeste steder – og opp i høyfjellet mot Kongskrona på over 1800 meter.

Den tunge oppstigningen til fots gav rikelig belønning: Behagelig skiføre oppe på ryggen med utsikt mot Sunndalen langt, langt under oss og et fantastisk fjellpanorama på den andre sida.

Har du lest denne? Norges fineste vårturer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DSC08739
DSC08739

I DRIVET: Oppe på platået, med Sunndalen langt under oss og Oppdal i det fjerne. Foto: Erlend Sande

DSC08729
DSC08729

MAJESTETISK: Oppstigning mot Kongskrona med Kaldfonna på den andre sida av dalen. Foto: Erlend Sande

DSC08769
DSC08769

MOT TOPPEN: Nærmere 1800 meter motbakke nærmer seg slutten. Storkalkjinn og Kaldfonna i bakgrunnen. Foto: Erlend Sande

På toppen av Kongskrona kom det skyer og dekket for sola, men vi kunne kikke over mot Dronningkrona, hvor både festivaldeltakere og andre skientusiaster sørget for at toppen var tett befolket.

Nedkjøringen fra Kongskrona er i den absolutte toppklassen, gjennom Vinnubreen med spennende terrengformasjoner og brattheng som gir sug i magen. Med 15-20 centimeter nysnø ble det årets nedkjøring for mange, inkludert Fri Flyts utsendte. På Virumsætra møtte vi like entusiasiske pudderhunder som hadde kjørt breen fra Sandvikhaugen – også kalt Vallée Blanche.

Sjekk denne! Reddet av snøen

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

DSC08784
DSC08784

TOPPJUBEL: Glade Ski Session-deltakere på Kongskrona. Dronningkrona og Sunndalsfjorden i bakgrunnen. Foto: Erlend Sande

Festivalen i Sunndalsfjella ble arrangert for sjuende gang i år, og som vanlig ble de 100 plassene utsolgt.

– På grunn av spesielt gode snøforhold i år, ble dagene utnyttet i fjellet, og noen av turene ble ekstra lange, sa festivalsjef Anne Stine Mathisen.

Lørdag kveld gjorde helgas kunstneriske innslag Polka-Bjørn og Kleine Heine sitt beste for å få folket ut av den toppidrettsrytmen, med sin svært originale blanding av jodling, trekkspill og tøys. Musikerne lovte også å spandere i baren etterpå.

Men denne helga var Sunndalsfjella rett og slett for innbydende til at særlig mange lot seg lokke utpå. Klokka 6 på søndag var det på nytt fullt i frokostsalen. Sunndal Ski Session har mange faste deltakere som kommer år etter år, men under årets festival ble det satt opp en rekke turer som var nye selv for de mest drevne. Mange av nyhetene var rundturer, med start i en dal og nedkjøring i en annen.

Tindevegleder Tor Olav Naalsund i Fjellsentralen var i spissen for et lag av 20 guider, blant dem frikjøringsproff Asbjørn Eggebø Næss, som bor i nærheten og er blitt lommekjent i Sunndalsfjella de siste årene.

Les også denne: Kongeføre på Dronninga

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DSC08877
DSC08877

GRØVELNEBBA: Øyvind Vadla i spissen for turfølget på vei til Sunndalsfjellas beste utsiktspunkt. Foto: Erlend Sande

DSC08914
DSC08914

EKSPERT: Øyvind Vadla instruerer i sikringsteknikk. Foto: Erlend Sande

DSC08925
DSC08925

MOT TOPPEN: Grøvelnebba er Sunndalsfjella på sitt luftigste. Foto: Erlend Sande

Undertegnede benyttet søndagen til å bli med på Grøvelnebba, tinden som ligger rett over dalen for Dronningkrona og har Sunndalens beste utsikt. Klatrelegenden Øyvind Vadla sørget for faste tau, som gjorde at 12 festivaldeltakere kom seg trygt til toppen. Også her var det flotte skiforhold nedigjen, selv om sola hadde kjærtegnet snøen en smule.

Sunndalsfjella er evige underdogs i forhold til mer kjente naboer, som Romsdalen og Sunnmørsalpene. Derfor elsker lokalpatrioetene å få høre at disse fjellene i klasse med de andre – og kanskje vel så det.

Slike tilbakemeldinger kom fra alle som var i Sunndalsfjella denne helga. 

Les denne saken: Flytfjellet

Se stort bildegalleri nedenfor.

DSC09002
DSC09002

HELT TOPP: Gruppebilde på toppen av Grøvelnebba. Foto: Erlend Sande

Publisert 12. april 2016 kl 12.20
Sist oppdatert 12. april 2016 kl 12.20
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen