Skamdalsrenna ned fra Tverrdalsfjellet blir en smått klaustrofobisk opplevelse der du blir minnet på hvor liten du er i forhold til fjellet.

Toppturen frem til renna er også en stor naturopplevelse. Ovenfor tregrensa kommer du inn i Tverrdalen, en dal som kun er synlig fra fjelltoppene som omkranser den.

Inne i dalen gjemmer det seg spisse topper, der en av de var den siste i området som ble besøkt av folk. Å få beundre Sáimmačohkka, eller Sukkertoppen, som den også kalles, på avstand, er nesten verdt turen i seg selv. 

  • Utstyr: Vanlig turutstyr

  • Veibeskrivelse: A: Bil inn ved Beisfjorden. Betal bomavgift (i 2015 var den 50 NOK) og gjør grusveien til Skamdalsvatnet. B: Bil langs E6 sørover. Ta av mot Håkvikdalen. Parkering ved veiens ende.

  • Sesong: Februar – mai (men brøyting av veien inn mot Skamdalsvatnet kan man bare regne med fra tiden rundt påske).

Opp 1.8.1: Gå opp til venstre (sør) for Tverrdalselva i bratt terreng. Følg Tverrdalselva inn i Tverrdalen til omtrent 680 moh. Her kan du dreie av opp mot venstre (østover) mot toppen.

Gå på den høyre (sørlige) siden av ryggen som går mot toppen. Ved 900 moh kan du velge å enten gå til venstre, der du må lete deg fram blant klippeblokkene, eller gå til høyre på det bratte snøfeltet.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 1.8.1: Herlig kjøring på det bratte snøfeltet under toppen.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Opp 1.8.2: Følg stien/scootersporet i sørøstlig retning i flatt terreng til høyre (sør) for Middagsfjellet. Hold høyde sørover inn i Tverrdalen. Ikke ta for mye høyde, men forsøk å hele tiden hold deg under 800 moh. Følg deretter 1.8.1.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 1.8.2: Skjønne svinger mot Håkvikdalen.

Vanskelighetsgrad: Middels vanskelig

Ned 1.8.3: Skamdalsrenna: Den smale renna ned mot Skamdalsvatnet. Gli sørover på toppryggen omtrent 500 meter, og drei ned til venstre (østover) på et bratt snøfelt. Når du kommer til et platå, ser du inngangen på renna som et tydelig jekk i fjellet.

Renna er bratt i begynnelsen, men det er sjelden skavl. De første 300 fallhøydemetrene har en snitthelning på 40 grader. Deretter blir skråningen snillere, og du kan nyte kjøringa ned mot sjøen.

Det går ofte skred i renna, spesielt på våren når solen varmer opp de høye veggene rundt. På grunn av risikoen for steinras fra veggene er det bedre å gå opp 1.8.1 istedenfor i renna.

Vanskelighetsgrad: Vanskelig

Vi har samlet turbeskrivelser av toppturer i Narvik her