/ Topptur

Lofoten på sitt beste

Sløsj, sol, pudder og fantastisk fiske, Lofoten disket opp med noe det beste av hva øygruppa har å by på.

Sist oppdatert: 3. april 2014 kl 13.59
David Underland nyter utsikten når skyene sprekker opp på toppen av Justatind. Foto: Nils-Erik Bjørholt
David Underland nyter utsikten når skyene sprekker opp på toppen av Justatind. Foto: Nils-Erik Bjørholt
Lesetid: 4 minutter

Lofoten er et yndet skiområde for mange toppturentusiaster. Henningsvær og områdene rundt Geitgaljen er mye besøkt. De sørligere delene av øygruppa er mer kjent for godt fiske enn for toppturer, men denne helgen besøkte UTE Ballstad i Lofoten for å bli bedre kjent med fjellene her, og vi testet like så greit skreifisket også.   

Mange tror kanskje at denne vinteren ikke har egnet seg særlig for skikjøring i Lofoten, det har vært veldig lite snø, men et snøfall på 30 cm sist helg reddet Lofoten Split & Toppturfest som ble arrangert for første gang på Hattvika Lodge i Ballstad i Lofoten denne helgen.

Sjefsguide for arrangementet, Tom Guneriussen daglig leder i Lofoten fjell og snø, er lommekjent på Vestvågøy og fant frem til den beste snøen denne helgen. Han ga oss også noen tips til de som vil reise hit på egen hånd.

— For de som kommer for å oppleve og se det beste av Lofoten, er Stornappstind en fantastisk topp. Fra den får man flott og variert utsikt, og man har mange fine nedkjøringsalternativer. Justatind her ved Ballstad er også en flott topp. Fordelen med Vestvågøy er at det går veier overalt, det gjør at fjellene er lett tilgjengelige, og de er heller ikke så høye. Det gjør at man fint kan rekke to turer på en dag, og gå med solen i ansiktet både på formiddagen og ettermiddagen. Da får man tilsammen kanskje 1300-1400 høydementer på en dag, og man får oppleve mer enn hvis man bare går ett fjell en annen plass. Tilgjengeligheten er det beste med Lofoten generelt. Geitgaljen ved Svolvær vil jeg også trekke frem som en veldig fin tur i et alpint og spektakulært område, sier Tom Guneriussen.

Tom
Tom

Sjefsguide på Lofoten Split & Toppturfest, Tom Guneriussen. Foto: Nils-Erik Bjørnholt.

Vil du anbefale folk å ta turen til Lofoten nå, eller er denne våren, som har vært såpass ustabil et dårlig tidspunkt for å dra hit?

— Jeg vil anbefale folk å ta turen, selv om det er litt lite snø har vi funnet fine nedkjøringer med god snø på alle turene denne helgen. Den beste Lofoten-måneden for meg er i mai, da kan man gjøre så mye forskjellig, stå på ski, klatre, padle kajakk, fiske og det er lenge lyst, så man rekker mye på en dag. De siste årene har det kommet mest snø i april her ute, hvis det slår til i år også blir denne våren veldig fin.

Er det noe spesielt man bør tenke på med snøforholdene her ute i havgapet?

— Fordelen med Lofoten er at det ofte er førefall flere ganger i løpet av sesongen, slik at vedvarende svake lag forsvinner. Det er mye vind og fokksnø som man bør tenke på når man vurderer snøforholdene.

Denne helgen rakk UTEs utsendte å komme seg opp på Justatind, Blåtind, Høgvarden og halvveis opp på Stornappstind. De første to toppene leverte slush av beste sort, på Stornappstind var det bare is da vi var der, mens på Høgvarden var det pudder på søndag. Tom kunne fortelle oss at sånn er det ofte her ute, det skifter fort, og det er mange fjell og velge mellom, så man finner som regel fin snø ett eller annet sted, iallefall hvis man vet hvor man skal lete.

Det har også vært tidenes Skreifiske i Lofoten i år, Ballstad er Lofotens største fiskevær, og vi forsto hvorfor. I løpet av tre timer dro vi opp over 250 kilo fisk på snøre, det ble mange store torsk som ble halt opp av havet. Den største fisken vi fikk var på 20 kilo, litt unna førsteplassen i helgens VM i Skreifiske som var rett under 30 kilo, men jubelen var stor da vårt beist kom ombord.  

David Underland
David Underland

Den ivrige splitboarderen David Underland, som sist uke ga begrepet «ski in ski out» ny mening, tok med seg denne karen tilbake til Hattevika Lodge og lagde fiskesuppe til hele gjengen, før vi dro ut på en ny topptur. Foto: Nils-Erik Bjørnholt.

Publisert 3. april 2014 kl 13.59
Sist oppdatert 3. april 2014 kl 13.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen