For første gang i historien søker Nortind etter nye tindevegledere to år på rad, etter at fjoråret endte i en stryk-kavalkade på klatreopptaket.
Derfor er det altså ny opptaksrunde for nye søkere, og for de som strøk i fjor, men som forsøker på nytt i år – slik Fri Flyt kjenner til at flere vil gjøre.
– Det er ikke så mange år siden det var mange gode søknader, så vi håper fjoråret var tilfeldig. Foreløpig har vi ikke så mange indikasjoner på det ene eller andre. Men vi håper mange av de som strøk i fjor, søker i år, sier visepresident i Nortind og tindevegleder, Halvor Dannevig til Fri Flyt.
Nortind har kontaktet kandidatene med ønske om at de søker på nytt også i år.
For etter fjorårets opptak var det så få kandidater som klatret godt nok at Nortind i utgangspunktet måtte droppe hele kullet. Da lovet de å søke etter nye kandidater også i år, selv om Nortind-opptak vanligvis skjer annethvert år.
– Det er en uvanlig situasjon for oss. Det er først og fremst klatringen som er akilleshælen. Flere klarer skidelen, men på klatring som gren er det dårligere stilt, dessverre, sa talsperson for Nortind, Jørgen Aamot til Fri Flyt den gangen.
I ettertid fikk Nortind riktig nok «skrapt» sammen nok kandidater slik at de fikk hatt et kull likevel, men de holder fast ved det de lovet – altså å søke etter kandidater på nytt også i år.

TILFELDIG: Visepresident i Nortind, Halvor Dannevig, tror fjoråret var en tilfeldighet. Foto: Bård Basberg
Må klatre 6+
Utdanningsløpet til Nortind gjør at du blir kvalifisert som tindevegleder. I Norge er det ikke et krav å være tindevegleder for å guide i fjellet, men skal du for eksempel jobbe i Alpene er du nødt til å være godkjent tindevegleder.
Nortind har også en skiveglederutdanning, men den kvalifiserer kun på nasjonalt nivå.
Opptaket til tindevegleder består av to deler, en skidel og en klatredel. Det var altså den siste delen de fleste strøk på i fjor.
Kandidatene må blant onsighte (klatre på blikk) sportsklatreruter på 6+. Det var det flere strøk på i fjor på klatreopptaket. Dannevig sier han vet flere av de er aktive klatrere, og at de får grundige tilbakemeldinger under opptaket.
– Da har folk hatt anledning til å jobbe med det siden opptak.
Nå er det altså en ny runde søknader, med frist 15. mars. I slutten av mai vil flere kandidater bli kalt inn til skiopptak på Juvass. Deretter vil det være et klatreopptak i juni. De som bestod skidelen i fjor, går direkte til klatreopptaket.

JUVASS: Skiopptaket går på Juvass i mai. Her fra Nyskridugrove, den råeste frikjøring du får der.
Vil vurdere skivegledere for seg selv
Uken før skiopptaket er det også opptak til skiveglederutdanningen. Denne utdanningen er svært populær.
– Vi mistenker at det blir størst konkurranse om plassene på skivegleder-kvalifisering, så det er viktig å vurdere de i samme runde, sier Dannevig.
Selv om mange strøk på opptaket i fjor, sier Dannevig at det er veldig vanlig at tindevegledere er nødt til å søke to ganger for å komme inn.
– Det vanlige er at mange av de som er tindevegledere i dag har vært på ett og to opptak. Så jeg regner med at vi får en del av de igjen. De fleste som har vært på opptak. I fjor var det kun én person som hadde vært med tidligere.
Han er spent på hvor mange som vil søke, både av nye og tidligere søkere
– Hvor mange nye søkere vi får blir spennende å se. Vi har jo vært en del reiselivet som har klart oss bra gjennom pandemien. Mange av tindevegleder-drevet firmaene har nytt godt av å gå turer selv om det er pandemi.
– Hva tenker du om gjennomføringen med tanke på koronakrisen?
– Når vi kommer til opptaket i slutten av mai håper vi situasjonen er bedre. Men vi legger også opp til at deltakerne skal bo i hver sine telt. Det skal mye til for at vi ikke klarer å gjennomføre dette. Vi klarte det i fjor, med en verre situasjon.