– På kort sikt må vi starte prosessen med å få finansiering. Det er litt uklart foreløpig, men det er ingen tvil om at pengene vi får inn vil bidra til at kostnadene for studentene går ned. Tindeveglederkvalifiseringen koster i dag omtrent 200 000 kroner, og da kommer reiser og tapt inntekt for kursdagene i tillegg. Det er en kostbar kvalifiseringen, og det ønsker vi å gjøre noe med, sier Nortind-president Leif Inge Magnussen til Fri Flyt.

PRESIDENT: Leif Inge Magnussen i Nortind. Foto: Nortind
På lengre sikt er det klart at Nortind kan rekruttere flere studenter per kull, og yngre kandidater.
– Når vi er fagskole kan studentene gå direkte fra videregående skole til Nortind, såfremt de har ferdighetene og erfaringen som trengs, sier Magnussen.
Status som fagskole betyr rett og slett at ski- og tindeveglederstudiet er godkjent som et tre-årig fulltids fagskolestudium av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga (NOKUT) - organet som godkjenner høyere utdanninger i Norge. Det er den første tre-årige fagskolen i Norge. Det er Norsk Fjellfagskole, som er heleid av Nortind, som står for utvelgelsen av veglederne for studiet.

SKOLE PÅ ÅNDALSNES: Nortind-eide Norsk Fjellfagsjole utdanner ski- og tindevegledere i Norge. Skole ligger på tindesenteret på Åndalsnes. Foto: Matti Bernitz
Det har vært en ganske humpete vei for skolen for å få godkjenning av NOKUT. To ganger har søknaden blitt avvist. Slik beskriver Nortind prosessen i en pressemelding til Fri Flyt:
– Den første søknaden ble sendt i februar 2020, men ble avslått på grunn av formelle feil og svakheter i selve fagskolen. Neste søknad, i 2021, ble avslått på grunn av formelle feil. Nortind engasjert samme år Kyrre Østbø som rektor og Jørgen Aamot som fagansvarlig. Videre ble det engasjert en ekstern konsulent og ny bearbeidet søknad ble sendt i januar 2022. Det skulle ta halvannet år før svar på denne søknaden kom - men da var svaret positivt.
– At studieplanen ble godkjent betyr at vi kan videreføre de kvalitetene vi har i dagens kvalifisering i det nye fagskolestudiet, det har vært et viktig mål med dette arbeidet, sier Magnussen.
Norsk Fjellfagskole må søke Møre og Romsdal fylkeskommune om finansiering for studieplasser for skoleåret 2024.