INTERNASJONALT ANERKJENT UTDANNING: Utdanning av naturguider i Norge er nå en del av et internasjonalt system på lik linje som Nortind som utdanner ski- og tindevegledere. Arkivfoto: Foto: Johannes Apon/ OutdoorlifeNorway
Gjennom Norsk Naturguideforbund, ble Norge nylig tatt opp som fullt medlem i Union of International Mountain Leaders Associations (UIMLA), som er det internasjonale godkjenningsorganet for naturguider.
Sammen med IFMGA, som organiserer tindevegledere (og skivegledere i Norge), er dette de eneste internasjonalt anerkjente kvalifiseringsordningene for profesjonelle guider.
– At vi nå har fått Norge med i UIMLA er en historisk milepæl for det naturbaserte reiselivet og ikke minst guidemiljøet i Norge. Våre naturguider får mulighet til å jobbe internasjonalt, og vi kan lettere ta imot og regulere import av guider til Norge ved å lene oss på disse internasjonale standardene, sier Johannes S. Bolstad, som er leder i Norsk Naturguideforbund.
Systemet er likt Nortind som altså utdanner ski- og tindevegledere. Begge organisasjonene er opptatt av å styrke guidens status i det naturbaserte reiselivet - samt profesjonsbeskytte guidetittelen. Per i dag kan hvem som jobbe guide hvor som helst i Norge, noe som skiller seg fra mange andre land i verden.
Både Næringsdepartementet og Justis- og Beredskapsdepartementet har som mål å regulere guidebransjen i Norge.
– Innovasjon Norge jobber med et forslag til regjeringa om en godkjenningsordning for guider. Friluftstradisjonen i Norge er lang, aktivitetsbasert reiseliv er lite regulert. Det har vært en utfordring for sikkerheten til gjestene, rammevilkårene for bedrifter og ansatte, samt potensialet til naturbasert reiseliv som eksportnæring. At Norge nå er med i UIMLA er et viktig bidrag mot å profesjonalisere vårt naturbaserte reiseliv, sier Haaken Christensen, som er seniorrådgiver for naturbasert reiseliv i Innovasjon Norge.
En naturguide er utdannet og sertifisert guide, med minst ett års utdanning i naturguiding - oftest i forbindelse med bachelorgrad i friluftsliv og naturguiding. Naturguiden har grunnnleggende guidekompetanse, og jobber typisk med fotturer, fjellski eller truger både på dagsturer og opptil lange ekspedisjoner over flere uker og måneder.
Hen jobber med det største volumet i det guidede, naturbaserte reiselivet. Per i dag kan en studere til å bli godkjent naturguide ved Universitetet i Tromsø sin avdeling i Longyearbyen på Svalbard.
Men forskjellen fra tindeveglederne og skiveglederne er at naturguider ikke kan ha med gjester i alpint terreng hvor klatresele er nødvendig, og ikke på lagdelt vintersnø i skredterrengklasse 2 og 3.
Nortind ønsker naturguidene velkommen, og er glade for den internasjonale anerkjennelsen.
– Vi er svært fornøyde med Norsk Naturguideforbund sitt arbeid med å få bli godkjent gjennom UIMLA, og Nortind har anbefalt Naturguideforbundet til UIMLA. Flere av våre tindevegledere er ansatt som undervisere og styrer naturguidestudiene rundt om i landet, og vi regner med at vårt gode samarbeid fortsetter, sier president i Nortind, Leif-Inge Magnussen.
Allerede abonnent? Logg inn her
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
25%
rabatt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
3 måneder
25%
rabatt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✗Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
12 måneder
25%
rabatt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓Papirutgaver av Fri Flyt
✓Lavest månedspris
Abonnementet fornyes til ordinær pris etter bindingstiden
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.