I 2026 står randonee på OL-programmet for første gang, og nå rustes sporten ordentlig opp i Norge.

Fra og med høsten 2022 vil det være to nyopprettede, landsdekkende linjer for randonee.

Annonse

Tingvoll VGS har tidligere vært den eneste skolen med tilbud for randonee, men tidligere i høst kunne Fri Flyt fortelle at Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø blir den første toppidrettslinjen for sporten i Norge.

Da hadde allerede Merkåker videregående skole lansert sine planer for en randoneelinje, men først forrige uke fikk de bekreftelsen på at de får penger til å opprette linjen.

– Det var en stor dag for oss i dag, og akkurat nå er jeg veldig glad og fornøyd på vegne av både skolen og fylkeskommunen, fortalte rektor ved skolen, Bjørg Sissel Kvannli, til NRK.

Skolen har lang erfaring med utholdenhetsidretter, og har fostret en rekke verdensmestere. Deriblant Petter Northug, Emil Iversen, Frode Estil og Tora Berger.

I Meråker er det et eget alpinsenter, men også gode muligheter for topptur og frikjøring.

– I Meråker er det ganske naturgitte forutsetninger, for dette handler om å skulle kjøre ned fjell, og vi har 26 fjelltopper på over 1000 meter i kommunen. Det naturgitte er helt på plass, sier leder i hovedutvalg utdanning i Trøndelag fylkeskommune, Kari Anita Furunes, til NRK.

Toppresultater i verdenscupen

På det norske randolandslaget er det flere utøvere som har markert seg sterkt den siste tiden.

I verdenscupen i Adamello ble Hans-Inge Klette nummer to på sprinten, som var både karrierebeste for vossingen og den beste norske plasseringen i randoverdenscupen noensinne.

I det individuelle rennet ble Trym Dalset Lodøen nummer fem i u20-klassen, mens stortalentet Ida Waldal, som allerede er elev ved langrennslinjen på Meråker VGS, tok fjerdeplass på vertikal-øvelsen i 20-klassen for kvinner.

Waldal er imidlertid for ung til å få tellende resultatet, så resultatet er uoffisielt.

I verdenscupen deltok også europa- og verdensmester i fjelløp, Stian Angermund, for første gang.