/ Surf

Tropiske rester gir store bølger og mye vind

Været er preget av tropiske stormrester. Det betyr store bølger og mye vind de kommende dagene.

Sist oppdatert 19. september 2023 kl 10.35
SURFLINE: Bølgevarselet for Norge onsdag 20. september. Skjermdump: Surfline
SURFLINE: Bølgevarselet for Norge onsdag 20. september. Skjermdump: Surfline

– Stormene er ikke helt intakte, men de bringer med seg varm og fuktig luft, sier vakthavende redaksjonsmeteorolog Unni Nilssen til Fri Flyt.  

Og bølger.

De fleste surfspots i Norge vil følgelig også få bra med bølger. Aller størst ser det ut til å bli utenfor Lofoten på onsdag morgen, med fire meter på 12 sekunders bølgeperiode.

Østlandets Saltstein vil det rulle hele uken, men de største bølgene kommer på torsdag morgen, med 2,5 meter og 9 sekunders bølgeperiode ifølge Windguru. 

Les også

Felles for alle de typiske surfestedene er at det også vil blåse mye. Det innebærer også svært gunstige forhold for kitere, wingfoilere og windsurfere. 

– Det er utstedt kulingvarsler for store deler av landet, sier meteorologen. 

I Lofoten kan det komme kast opp mot 20 sekundmeter. På Lista og Saltstein vil det blåse kuling.

Selestranden på Jæren får bølgetoppen på onsdag, med 3.2 meter og 10 sekunders bølgeperiode. Også her vil de største bølgene komme sammen med mye vind. Litt mindre bølger er det meldt i Hoddevik, med 2,3 meter og 11 sekunders periode. Også på onsdag.

Les også

Redaksjonsmeteorologen forteller også at det har kommet noe snø i høyden, men at dette vil forsvinne med vind og varme luftmasser. 

For Østlandet ser det ut som at været roer seg på mandag. Da går trykket opp og det kan bli opplett. På Vestlandet blir det vått frem til tirsdag eller onsdag. 

– I nord har de hatt sesongens første polare lavtrykk. Dette været er Ikke unormalt. Det er typisk høst og været berører hele landet, forklarer meteorolog Nilssen, som var i gang med å skrive en tweet på Met sin X (tidligere Twitter) om nettopp store bølger på norskekysten.

Østlandets surfspot # 1 er Saltstein. Espen Evertsen er blant de fast besøkende. Bilde: Mats Grimseth
Les også
HOLDER SEG: Enkelte surfbrett er som en god årgangsvin. De blir bare bedre og bedre. Foto: Christian Nerdrum
Les også
Gutt med surfbrett under armen
Les også
Publisert 19. september 2023 kl 10.35
Sist oppdatert 19. september 2023 kl 10.35
annonse
Relaterte artikler
annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen