Teleskopstaver og randonee-staver til topptur - best i test

De beste skistavene til topptur

Teleskopstaver gir mulighet til å gå med lange staver i motbakkene, og kjøre med korte staver ned igjen – perfekt for å utnytte skituren maksimalt opp og ned. Her er test og guide til valg av teleskopstaver.

Test av teleskopstaver
Teleskopstaver og randonee staver til topptur - best i test

Staver er den enkleste delen skiutstyret – og vel den eneste delen du uten fare for liv og lemmer kan plukke opp et på et loppis eller i garasjen til bestefar og ta rett ut i snøen.

Så og si hva som helst av staver funker. Det går også overraskende greit å kjøre helt uten. Men likevel må du jo velge, om du skal ha nye. Og du har kanskje hatt staver du ikke har likt, uten at du kanskje har klart å sette fingeren på hvorfor.

I Fri Flyt har vi prøvd mange skistaver, og la det være helt klart: Alle funker! Men noen utmerker seg likevel: Salomon MTN Carbon S3 er en godbit det er verdt å vente på (den lanseres høsten 2022), men hvis du vil ha en ny og rålekker teleskopstav med en gang er Komperdell Carbon C2 Ultralight et godt valg.

Vil du svi av litt mindre penger er rimelige Gipron Amethyst bra, men også Leki Helicon Lite og Dynafit Speed Vario 2.0 fine. Er du en toppturentusiast og/ eller brattkjører kan toppturstav med fast lengde være verdt å vurdere. Den litt sære A2-16 Les batons d´Alain er kul, og det er også Dynafit Blacklight Carbon.

skikjøring i bratt renne pov
VIKTIG: Gode skistaver er kjekt å ha når terrenget drar seg til. Foto: Tore Meirik

Skitrab lager også lette og gode skistaver til toppturen, og både den anvendelige Ortles og mer spesialiserte Vertical Carbon QC kan være verdt å vurdere.

Her kommer noen momenter å tenke på før du kjøper staver – og lenger ned en omfattende test av en drøss staver for frikjøring og topptur, med og uten teleskopfunksjon.

Håndtaket

Det første du bør gjøre om du har mulighetene til å sjekke ut hvordan staven i virkeligheten (og ikke på internett) er å holde i hånda. Kjennes håndtaket ok? Er det for tjukt eller for tynt etter din smak? Passer fingergrepet din hånd? Her kan det være lurt å ta med en hanske du faktisk bruker på vinteren, slik at opplevelsen blir reell.

Her er ingen fasit – ulike skikjørere har ulike preferanser. Men du må like håndtaket, eller i alle fall ikke aktivt mislike det.

OBS: Enkelte toppturstaver har et utspring på toppen av håndtaket for å betjene hælløfterne på bindingene og den slags. Pass på at dette ikke er i veien for din hånd.

Her har vi best erfaring med utspring som vender framover på håndtaket – vekk fra håndleddet.  Andre toppturstaver har lange håndtak som går langt nedover staven.

Hold på ulike steder og se hvordan det kjennes. Poenget med dette er at du kan holde lavere på staven, for eksempel når du går i skrånende terreng.

Svingvekt

Nå, mens du har staven i hånda, bør du svinge på den. Kjennes det OK? Eller den unormalt tung i enden, slik at det er vanskelig å «peke» staven?

Lengde

Om du kjøper en fast lengde stav (ikke teleskop/ justerbar), kommer lengde an på ulike variabler: Hovedsakelig kroppslengde, skibakgrunn og formål.

Folk med alpinbakgrunn liker lange staver, har du parkbakgrunn liker du trolig korte, og skal du gå på topptur og løpe mye oppover eller stake mye på vei hjem vil du kanskje ha lange.

Grunnregel: Stå oppreist med albuen i nitti grader. Der har du stavlengden din – fra hånden til bakken.

Fast lengde eller teleskopstav?

Velge lengde, tenker du kanskje, hvorfor må jeg det, kan jeg ikke bare kjøpe teleskopstav?

Vel, det er noen argumenter mot. Teleskopstaver er generelt:

  • Tyngre

  • Dyrere

  • Mer utsatt for brekkasje (flere deler = økt kompleksitet = mer som kan gå galt)

  • Mer fiklete (mer å justere på under turen = tar fokus vekk fra selve turen)

  • … derfor er det ikke gitt at du skal ha teleskopstav selv om du går topptur.

Men teleskopstaver har en del store fordeler. Vet du at du ofte får på turer med lange skrånende traverser, kan det være behagelig å ha kortere stav på siden som vender opp mot fjellet.

Og liker du å gå med lange staver, men misliker å kjøre med det, er teleskopstaver et åpenbart valg. 

Velger du teleskopstav, sjekk at du liker låsemekanismen som justerer lengden. Tidligere kunne disse variere mye i funksjon og kvalitet, men de siste årene har de fleste blitt velfungerende.

OBS: Er du fersk på topptur, husk å reduser lengden på stavene når du skal kjøre ned. Lengre staver er ikke tryggere, selv om det kan føles som en støtte.

Derimot gjør de at du står for høyt og kan får dårligere posisjon på skiene.

OBS 2: Styr unna teleskopstaver med tre ledd – bør kun velges av splitboardere og andre som vil ha sekkene kjempekorte utenpå sekken ved nedkjøring.

Reim (stropp) eller ikke

Dette valget trenger du som oftest ikke ta i butikken. Bare et fåtall staver selges uten reim til håndleddet. Men du ser mange som er skivant som har tatt av reimen (det gjøres ofte enkelt med å løsne på en skrue på toppen av staven).

Hvorfor gjør folk dette? Det er to hovedgrunner. For det første vil man kunne kvitte seg med stavene fort om man havner i snøskred.

For det andre kan det skje at når du kjører offpist at du kiler fast staven, for eksempel mellom to steiner eller i et tre. Om dette skjer i fart, og du kjører med reimene på, vil du få et skulderrøsk du sent vil glemme.

Det finnes også en tredje løsning her: Behold reimene på, men ikke bruke de på denne slags føre. Man venner seg overraskende fort til å holde i staven uten reim.

Sjekk gjerne i butikken om reimene kan tas av og settes på igjen uten å ødelegge staven – det er selvsagt det beste, og i våre tester hylles denne egenskapen.

Materialvalg

Den klassiske alpinstaven er i aluminium. Disse kan bøye seg, men knekker ikke ofte. Mange toppturstaver er delvis eller helt i et komposittmateriale med karbon – disse kan være vesentlig lettere, men er mer utsatt for å knekke tvers av. 

En bøyd stav kan du fortsatt bruke, mens en knekt stav er ubrukelig.

Trinse

Skal du kjøre løssnø, bør du ha en relativt stor trinse, tenk at den kunne vært lokket på en take-away-kaffe. Små racingtrinser anbefales ikke. Vanlige runde trinser gjør jobben, ikke fall for en med odd form eller som er leddet eller på andre måter fancy.

None trinser er bare store, og andre er leddet i tillegg, slik at de former seg etter underlaget. Merk at noen trinser kan bli i største laget. De skraper mot underlaget og hekter seg fort fast.

Pro tip 1: Om du tar t-krok, tre reima på kroken ved siden av hofta og la stavene bli slept fritt oppover. Da frigjør du hendene om du skal opp med mobilen eller spise en valnøtt.

Pro tip 2: Skal du ta en lang skålheis: Legg stavene horisontalt mellom rumpa og selve koppen på heisen, slik at stavene og heisen til sammen former en t-krok. En stav på oversiden av festet til selve koppen, en på undersiden. Dette trikset avlaster endel muskler du vil trenge i løpet av skidagen.

Pro tip 3: Når en del guider skal ha stavene ut av veien mens de trenger å bruke hendene, stapper de stavene inn på skrå mellom sekken og ryggen. Håndtakene først, opp/ned mellom skulderstroppen, og på skrå slik at de ikke pirker deg i nakken.

Pro tip 4: En knekt stav er overraskende lett å fikse på tur hvis du har 1. Sportstape (eventuelt to små slangeklemmer)

2. En 10 centimeter lang del fra en gammel stav som er delt i to på langs, slik at det blir omtrent som to stk 10 cm lange halfpipes. Legg de på/ rundt bruddet, teip igjen masse eller skru på slangeklemmene, og staven er mer enn god nok til å fullføre turen.

Test av Komperdell Titanal Summit

Komperdell Titanal Summit er en billigere, tyngre og enklere stav enn de andre fra samme merke i vår test, men dette er likevel en veldig godt stav med suverent håndtak.

skistaver i snø
Komperdell Titanal Summit
Komperdell Titanal Summit

295 gram

Lengder: 105-140 cm

Lengde sammenslått: 106 cm

999 kroner

komperdell.com

skala
7/10

Komperdell Titanal Summit er økonomimodellen fra østerrikerne, og til halve prisen av Carbon C2 Ultralight får du en teleskopstav som er en del tyngre og med noen mindre avanserte funksjoner.

Staven er laget i aluminium i både over- og underrør (legeringen heter titanal, men er helt fri for titan, det er en aluminiumslegering). Staven har fast trinse i plast, med diameter på 85 millimeter.

Håndtaket er laget i plast, med stropp som justeres med en kile som tas inn og ut for å enten låse eller løsne strammingen. Håndtaket har ikke sammenhengende forlengelse, men fem centimeter under håndtaket er et 22 centimeter lang gummihåndtak festet på røret.

Lengden på staven endres med en spak som kan etterstrammes med skrujern.

skistaver i snø
Komperdell Titanal Summit

I BRUK

Komperdells rimelige teleskopstav har veldig godt håndtak med suveren ergonomi. Forlengelsen er enklere, men har god friksjon og fungerer fint. Systemet for å justere stroppen er litt kjipt, det føles knotete å styre med plastkilen, som ofte løsner.

Men ellers fungerer staven fint – den er enkel i bruk, men det ville vært enda enklere hvis man kunne stramma låsen uten verktøy.

Trinsen er fin, men ikke like bra som på de dyrere modellene, siden den ikke er leddet, og har en mer kantete profil som kan hekte seg fast.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Komperdell Titanal Summit er et bra valg for deg som vil gå mye topptur men syns det fins viktigere ting å bruke pengene sine på enn skistaver.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Rimelig

Behagelig håndtak

Enkel i bruk

MINUS

Kjipt strammesystem

Litt tung

Kunne hatt bedre trinse

Burde hatt avtakbar stropp

Test av Skitrab Vertical Carbon QC

Med Skitrab Vertical Carbon QC går det unna i motbakkene – og det er der denne staven skal skinne. På pudderdager eller til frikjøring bør du gå for noe annet.

skistaver i snø
Skitrab Vertical Carbon QC
Skitrab Vertical Carbon QC

146 gram i lengde 120

Lengder: Fast lengde, kommer i 120, 125, 130, 135, 140, 145 og 150 cm

Lengde sammenslått: Testet i 120 cm

1 799 kroner

skitrab.com

skala
6/10

Skitrab Vertical Carbon QC er en superlett fastlengdestav i karbonfiber, som er kevlarforsterket i nedre del. 

Den hjerteformede trinsen gjør at staven ligner på en langrennstav, og det er åpenbart at denne stavens viktigste oppgave er å bidra til fart i motbakkene.

Håndtaket er laget i kork og plast, med strammefunksjon på toppen, hvor en kile løsnes for å løsne stroppen som dermed kan strammes eller slakkes. Stroppens tykkelse varierer for å gi komfort og godt grep – den er 4,5 centimeter på det bredeste.

skistaver i snø
Skitrab Vertical Carbon QC

I BRUK

Siden Skitrab Vertical Carbon QC har fast lengde, er det åpenbart at dette er en stav for deg som skal gå fort i oppoverbakke. Staven er veldig lett, og har også driftssikkerheten som følger med fast lengde. 

Håndtaket har fin ergonomi, men er ganske tynt og vil være best for de med små hender. Håndtaket er ikke forlenget. Funksjonen med kile som løsnes for å justere stroppen minner om Komperdell Titanal Summit, men denne oppleves som enklere å holde stramt etter justering. Under testen knakk en plastdel som holdt løkken som skal løftes på plass for å løsne kilen, så denne bør man håndtere med en viss varsomhet.

I motbakkene er det i hvert fall ikke stavens feil hvis det ikke går fort. Formen på trinsen, vekta og stivheten gir god kok i frasparket. Men på mykt føre blir trinsen alt for liten, og siden staven har fast lengde blir den litt rar å kjøre med. Håndtaket har ingen forlengelse, slik at det er verken spesielt god friksjon eller ergonomi å holde lenger ned på skaftet.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Skitrab Vertical Carbon QC er en oppoverbakkestav som fungerer veldig godt på hardt føre. Den er ikke egnet til frikjøring og har for liten trinse til pudderdagene.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Enkel

Driftssikker

Lett

Rask i motbakke

Komfortabel stropp

MINUS

Ikke egnet til frikjøring

For liten trinse for myk snø

Skjør strammemekanisme for stropp

Mangler avtakbar stropp

Mangler forlenget håndtak

Test av Salomon MTN Carbon S3

Salomon MTN Carbon S3 er muligens den mest anvendelige skistaven på markedet. Dette er en gjennomtenkt stav som gjør jobben enten du er på topptur, frikjøring eller farlig brattkjøring i store fjell.

skistaver i snø
Salomon MTN Carbon S3
Salomon MTN Carbon S3

301 gram

Lengder: 100-135

Lengde sammenslått: 90 cm

1 800 kroner

salomon.com

skala
10/10

Salomon lanserer denne staven til sesongen 2022/ 23, og det er en totalt redesignet utgave av MTN Carbon som vi har testet tidligere

Observante internettbrukere vil kjenne igjen denne nye modellen som staven Cody Townsend bruker i sin webserie The Fifty.

skikjøring pov
Salomon MTN Carbon S3 er en solid og allsidig teleskopstav. Her fra testing i Paradiset i Oppdal. Foto: Tore Meirik

MTN Carbon S3 er laget i kevlarforsterket karbonfiber i både over- og underrør, og den har kjempelangt håndtak – total lengde er 53 centimeter. Øverst har håndtaket gummigrep med ergonomisk form, et lite nebb for å justere bindinger og skrape snø, og avtakbar stropp som kan justeres med en plastspenne. Lenger ned er det skum med profiler i øvre og nedre del for økt friksjon.

Låsen kan enkelt etterstrammes ved å skru på hendelen (uten verktøy), og nederst har staven trinse med åtte centimeter diameter. Trinsen er fast og asymmetrisk, slik at den er mindre foran enn bak – såfremt du passer på å skru underrøret riktig.

skistaver i snø
Salomon MTN Carbon S3

I BRUK

Salomon MTN Carbon S3 er en usedvanlig gjennomtenkt skistav. Den har ekstremt bra håndtak som er godt å holde i, passe tjukt og med den beste stroppen vi har testet. Stroppen er enkel å bruke, komfortabel og ikke minst avtakbar. 

Videre er det lange håndtaket suverent å bruke og gjør staven til et ypperlig verktøy for teknisk terreng, selv om nebbet kan være litt i veien for å bruke staven til forankring. Samtidig er nebbet godt egnet til å skrape snø og betjene hælløftere.

Staven føles stiv og solid, og den får stort pluss for at låsen kan etterstrammes uten verktøy. Men den er litt kjip å løsne med hansker på. Det er også litt strevsomt å passe på at underrøret roteres riktig slik at den asymmetriske trinsen kommer riktig. Den ville vært enda bedre hvis den var litt større og leddet.

Salomon MTN Carbon S3 er en utrolig gjennomtenkt teleskopstav og et perfekt valg for alle som mener alvor med topptur og frikjøring i all slags terreng.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Avtakbar stropp

Deilig håndtak

Kan etterstrammes uten verktøy

Stiv og solid

Uvanlig godt gjennomtenkt

MINUS

Litt liten trinse

Litt kjipt å løsne låsen

Litt tung

Test av Gipron Amethyst

Gipron Amethyst er en veldig rimelig teleskopstav som slett ikke føles billig. Denne kan hamle opp med langt dyrere staver, og gir mye for pengene

skistaver i snø
Gipron Amethyst
Gipron Amethyst

286 gram

Lengder: 100-145

Lengde sammenslått: 95 cm

799 kroner

gipron.it

skala
8/10

Amethyst er den rimeligste teleskopstaven vi har testet. Begge rørene i staven er laget i aluminium, og plastlåsen er samme slag som Rondane 2. Den kan etterstrammes med stjerneskrujern.

Ni centimeter under håndtaket er et 12 centimeter langt skum-håndtak. Selve håndtaket øverst er laget i gummi, med ergonomisk form. Stroppen er 2,8 centimeter bred, og strammes med en mekanisme som sitter inne i håndtaket.

Amethyst har fast trinse i plast, og vårt testeksemplar ble levert med forskjellig trinse på hver stav; Trinsene hadde diameter på henholdsvis  9 og 10 centimeter.

skistaver i snø
Gipron Amethyst

I BRUK

Amethyst føles slett ikke som noen billigstav – den er gid å holde i på grunn av god friksjon og deilig form på håndtaket, og løsningen med forlengelse av håndtaket som egentlig bare er en ekstra håndtak lenger ned på overrøret fungerer overraskende bra. Det er ikke bare godt på holde i, men det er også fint å holde med halve hånda utenfor skum-delen.

Også stroppen er behagelig, men den har en tendens til å slippe etter en tids bruk. Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Som på Rondane 2 føles også låsen på Amethyst litt slapp, så det anbefales å stramme den før tur.

Trinsene er faste, og fungerer bra. Siden vårt testpar hadde forskjellige trinser fikk vi bekreftet at 10 centimeter blir i største laget. Trinsen på 9 centimeter var klart best. Trinsene har litt kantete form som fort kan henge seg fast i ting. Ellers føles staven både stiv solid, men vi kunne  tenkt oss litt tydeligere nebb på håndtaket for å betjene hælløfter.

Gipron Amethyst er langt fra den beste staven vi har testet, men den gir veldig mye og veldig bra teleskopstav for pengene.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Rimelig – veldig mye stav for pengene

Føles stiv

Solid

Godt håndtak

Enkel i bruk

MINUS

Slapp lås

Dårlig strammesystem på stroppen, som burde vært avtakbar

Litt vanskelig å betjene hælløfteren med håndtaket

Test av A2-16 Les batons d´Alain

Du skal være ganske motivert for å få tak i – og bruke – et par A2-16 Les batons d´Alain, men hvis du først slår til får du et ypperlig verktøy for bratte toppturer.

skistav i snø
A2-16 Les batons d´Alain
A2-16 Les batons d´Alain

213 gram

Kommer i faste lengder; 120, 125 og 130 cm

Lengde sammenslått: 125 cm

Ca 100 Euro

lesbatonsdalain.com

skala
5/10

Les batons d´Alain betyr omtrent stavene til Alain – og mangelen på interesse for å kommunisere med andre enn franskmenn på nettsiden antyder hvor denne ganske sære skistaven stammer fra.

Bratt skikjøring lov
A2-16 Les batons d´Alain på hjemmebane i bratt terreng på Store Trolla i Innerdalen. Foto: Tore Meirik

Dette er en fastlengdestav beregnet på bratt skikjøring og teknisk terreng, og skal du få tak i et par må du enten dra til riktig butikk i Chamonix (Snell sport i gågata) eller forhandle på fransk med en person hvis kontaktinformasjon forhåpentligvis står på nettsiden.

Staven er en ganske enkel konstruksjon i aluminium. Den har fast trinse med diameter på 8,5 centimeter. Vekta er overraskende lav, og håndtaket er 68 centimeter langt (!), laget i bølgete skum. Staven har ingen andre tiltak for ergonomi, men det er et lite nebb med hull på toppen.

skistaver i snø
A2-16 Les batons d´Alain

I BRUK

A2-16 Les batons d´Alain er en spennende sak - den enkle men gjennomtenkte konstruksjonen er ekstremt enkel i bruk, samtidig som staven er både lett, stiv, solid og ikke minst driftssikker.

Men den er også veldig lang, og som alle andre fastlengdestaver er den rar å bruke i nedkjøringene, hvor du kjører med masse stav over hendene. Når det er sagt; håndtaket er gjennomtenkt og deilig i alle de nesten 70 centimeterne.

Som verktøy i bratt terreng er stavene veldig bra. De kan langt på vei erstatte isøks som forankring i snø (ikke på is!), og når man kjører sakte i bratt lende er det ikke så farlig at stavene er i lengste laget.

Men stavene ville vært enda bedre med leddet trinse, for den stive trinsen kan være ustø i bratt lende på fast snø. En enkel, avtakbar stropp burde også vært inkludert.

A2-16 Les batons d´Alain er en veldig spesiell skistav som fungerer ypperlig til brattkjøring – men kanskje ikke så veldig mye annet.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Enkel

Driftssikker

Stiv

Lett

Suveren som verktøy i bratt terreng

MINUS

Rar å kjøre med

Kunne hatt bedre trinse

Test av Gipron Lazurite

Gipron Lazurite er en enkel og grei teleskopstav som gjør jobben på både topptur og frikjøring – uten å verken imponere eller skuffe på noe felt.

skistaver i snø
Gipron Lazurite
Gipron Lazurite

264 gram

Lengder: 100-145

Lengde sammenslått: 94 cm

999 kroner

gipron.it

skala
7/10

Gipron Lazurite er en rimelig teleskopstav, men likevel dyrere enn søsteren Amethyst fra samme merke. 

De to modellene virker temmelig like. Også Lazurite er laget i aluminium, men samme låsmekanisme som Rondane 2 og Amethyst. Denne har faste trinser med diameter på 10 centimeter.

Forskjellen fra Amethyst ligger i håndtaket; Lazurite har sammenhengende skum-håndtak på 25 centimeter. Øverst er det ergonomisk form, og stropp som er 2,5 centimeter bred. Den strammes med en mekanisme som er skjult inne i håndtaket. Øverst er et nebb i gummi for å ordne med hælløftere.

skistaver i snø
Gipron Lazurite

I BRUK

Lazurite er nokså enkel, men sammenlignet med Amethyst har den litt mer komfortabelt håndtak – i hvert fall når man bruker forlengelsen. 

Også på denne virker låsen litt slapp, og det samme må man si om låsen på strammingen av stroppen på håndtaket. Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av. Gummibelegget på nebbet gjør at det fungerer bra til å herje med hælløfter.

Trinsen er stiv og ganske stor, og gir litt dårlig følelse med underlaget hvis snøen er fast.

Samtidig oppleves staven som både driftssikker og enkel i bruk. Den er også nokså stiv og solid.

Gipron Lazurite er ikke en teleskopstav som vekker sterke følelser i den ene eller andre retningen, men det er en ålreit stav man kan stole på til en ok pris.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Komfortabelt håndtak med godt grep

MINUS

Dårlig strammefunksjon på stroppen

Litt slapp lås

Stroppen er ikke avtakbar

Test av Gipron Rondane 2

Gipron Rondane 2 er en stav med klassisk utseende og gigantiske trinser fra en legendarisk skistav-produsent.

skistaver i snø
Gipron Rondane 2
Gipron Rondane 2

312 gram

Lengder: 110-155

Lengde sammenslått: 95 cm

1 299 kroner

gipron.it

skala
5/10

Italienske Gipron er, sammen med Leki og Komperdell, blant de største produsentene av skistaver.

Rondane 2 er en teleskopstav med svært klassisk utseende, særlig gjenkjennelige er de svære trinsene i lær og aluminium. Diameteren er 12 centimeter, som betyr at Rondane 2 har de største trinsene vi har testet.

Staven er laget i aluminium, med håndtak i skum. Inkludert forlengelsen er totalt lengde på håndtaket 35 centimeter. Stroppen er 2,5 centimeter bred, og strammes med en mekanisme som sitter inne i håndtaket – som for øvrig har ergonomisk form og gumminebb i toppen.

Plastlåsen som justerer lengden kan etterstrammes med stjerneskrujern.

skistaver i snø
Gipron Rondane 2

I BRUK

Rondane 2 føles som en ganske enkel stav, som også er litt tung. Den enorme trinsen, som riktignok er myk og tilpasser seg underlaget siden den har bærende konstruksjon i lær, er uhensiktsmessig stor for topptur og skikjøring.

Låsen føles slapp, og måtte etterstrammes en god del for å låse skikkelig. Også strammingen av stroppen på håndtaket hadde en tendens til å slippe – etter noen timers bruk ble stroppen ganske slapp. 

Men staven føles også stiv og solid. Håndtaket er behagelig, og Rondane 2 får pluss for langs og deilig skum-håndtak. Nebbet på toppen fungerer bra, og er enkelt å betjene hælløftere med, siden gummien gir bra friksjon.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av. 

Er du ute etter en klassisk teleskopstav for enklere skiturer kan Gipron Rondane være et bra valg.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Behagelig håndtak med lang forlengelse i skum

Solid

MINUS

Tung

Alt for stor trinse

Dårlig strammefunksjon på stroppen

Litt slapp lås

Stroppen er ikke avtakbar

Test av Skitrab Ortles

Skitrab Ortles er en lett og gjennomtenkt teleskopstav som fungerer svært bra til all slags topptur og bratt skikjøring.

skistaver i snø
Skitrab Ortles
Skitrab Ortles

239 gram (før justering av lengde)

Lengder: 110-150

Lengde sammenslått: Avhengig av valgt lengde

1 799 kroner

skitrab.com

skala
9/10

Ortles er en nokså avansert teleskopstav fra toppturekspertene i italienske Skitrab. Staven er laget med to karbonrør, og har håndtak i plast og kork. Håndtaket har forlengelse i skum, og er totalt 25 centimeter langt.

Låsen sitter høyere på Ortles enn på de andre stavene vi har testet. Dette har sammenheng med at man kapper underrøret for å tilpasse lengdeintervallen man ønsker. Dermed kan du velge 19,5 centimeter justering, mellom 110 og 150 centimeter. Dermed vil vekten i praksis være lik eller lavere enn vår måling, noe som betyr at dette er en uvanlig lett teleskopstav.

Trinsen har diameter på 8,5 centimeter. Låsen kan etterstrammes uten verktøy.

Stroppen på håndtaket har ekstra padding, og er tre centimeter bred. Den har også en plastspenne for justering. Stroppen kan tas av ved å dytte opp en fjærbelastet plastdel på toppen.

skistaver i snø
Skitrab Ortles

I BRUK

Ortles er en lekker stav, og selv om det er litt jobb å tilpasse den, så er staven både svært lett og ganske stiv. Det gir gode egenskaper både på vei opp og ned. 

Håndtaket er litt tynt, men har ellers god ergonomi. Også stroppen er behagelig, og enkel å justere. Stort pluss for at stroppen enkelt kan tas av og på.

Selv om staven har fin ergonomisk form på håndtaket, er det likevel såpass tynt og profilene såpass beskjeden at staven egner seg godt som forankring i snø. Nebbet på toppen er riktignok litt lite til å gi stålkontroll på hælløfteren, men det funker.

Også trinsen er veldig god. Den er stor nok for myk snø, men liten nok til å ikke hekte seg fast. Trisen har ingen kanter som stikker ut, noe som også bidrar til det.

At løsen er høyt plassert gir staven et godt tyngdepunkt, men gjør også at forlengelsen på håndtaket føles litt kort. Siden rørene er slanke blir staven ikke like god å holde i som en del konkurrenter.

Skitrab Ortles er en lett og lekker stav som vil være et bra valg for svært mange.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Lett

Veldig bra stropp, som kan tas av

Bra trinse

Stiv

Låsen kan etterstrammes uten verktøy

MINUS

Må tilpasses

Litt tynne håndtak

Test av Leki Haute Route XT

Leki Haute Route XT som passer godt for deg som vil ha stor og klassisk trinse – men for andre fins det bedre og lettere teleskopstaver

skistaver i snø
Leki Haute Route XT
Leki Haute Route XT

307 gram

Lengder: 110-160

Lengde sammenslått: 110 cm

1 199 kroner

leki.com

skala
6/10

Haute Route minner om Aergon 2, men XT-versjonen har fleksibel og veldig stor trinse i plast. Staven er laget i aluminium.

Den har samme håndtak som Aergon 2; Laget i plast er ganske stort, med nebb på begge sider – det øverste er avrundet og svært markert. Håndtaket har også tre hull for å feste snor til for eksempel teltstang eller nødkjelke. Stroppen er 27 millimeter bred og ganske enkel, men med en smart funksjon for å løsne og stramme; Den låses opp og igjen med en bryter på toppen av staven.

Under håndtaket er det skumbelegg, og total lengde på håndtaket er 34 centimeter.

Også låsmekanismen er av samme slag, og kan justeres uten verktøy.

Trinsen er svært stor, og ligner på gammeldagse lærtrinser. Men den er altså leddet og laget i plast, med diameter på 11,5 centimeter.

skistaver i snø
Leki Haute Route XT

I BRUK

Leki Haute Route XT er på alle måter unntatt trinsen svært lik Aergon 2: Enkel i bruk, og får stort pluss for at låsene kan strammes uten verktøy. Stroppen på håndtaket er komfortabel og nokså enkel å justere med låseknappen på toppen, men den burde vært avtakbar. Friksjonen og ergonomien er svært god, og håndtaket er veldig behagelig. Den runde formen på nebbet bidrar til det, men gjør også at nebbet er lite egnet til å betjene hælløftere. I motsetning til Aergon kan ikke denne jobben løses med kantene på trinsen.

Håndtakets form gjør også at staven er mindre egna som anker i bratt snø.

Den store trinsen bærer godt og former seg fint etter underlaget, men den er også så stor at den har en tendens til å hekte seg fast. Størrelsen gjør at den kommer litt i veien under både kjøring og gåing i motbakke. Staven virker ellers solid og stiv.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Leki Haute Route XT er en enkel og grei stav som vil være et godt valg for deg som vil ha nettopp denne typen trinse.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Solid

Enkel i bruk

Låsen kan strammes uten verktøy

Komfortabelt håndtak

Rimelig

MINUS

For omfangsrik trinse

Stroppen burde vært avtakbar

Litt tung

I overkant stort håndtak, med nebb som ikke er enkelt å betjene hælløftere med

Test av Komperdell Carbon C2 Ultralight Orange

Komperdell Carbon C2 Ultralight er en svært god stav som koster litt ekstra – men mener du alvor med både opp- og nedturen kan det være verdt å legge i de ekstra kronene.

skistav i snø
Komperdell Carbon C2 Ultralight Orange
Komperdell Carbon C2 Ultralight Orange

209 gram

Lengder: 110-140

Lengde sammenslått: 99 cm

1 999 kroner

komperdell.com

skala
9/10

Østerrikske Komperdell er sen slags skistav-gigant, som lager skistaver for mange merkenavn, men også under sitt eget.

Dette er Komperdells flotteste teleskopstav. Den er laget med over- og underrør i karbonfiber, med skumhåndtak med forlengelse og total lengde på 28 centimeter.

skikjøring
Komperdell Carbon C2 Ultralight er en lett og lekker teleskopstav. Her fra testing i Oppdal. Foto: Tore Meirik

Håndtaket har plastnebb for å justere hælløfter, og den tre centimeter brede stroppen justeres med en mekanisme som er skjult inne i håndtaket.

Lengden på staven endres med en spak som kan etterstrammes med skrujern.

Trinsen er leddet, og har dimeter på 9,3 centimeter.

skistaver i snø
Komperdell Carbon C2 Ultralight Orange

I BRUK

Komperdell Carbon C2 Ultralight er en veldig lett teleskopstav, og det merkes både i motbakkene og på vei ned. De er veldig gode å både gå og kjøre med. 

Håndtaket har god ergonomi og oppleves som passe tjukt – men det kan bli litt glatt. Stroppen er enkel å justere, men kan slippe litt hvis den brukes aktivt og belastes.

Staven oppleves som temmelig stiv og solid selv om vekta er lav.

Å endre lengden er enkelt, men vi savner mulighet til å etterstramme uten verktøy.

Nebbet på håndtaket er smart konstruert, og gjør det enkelt å løfte eller dytte ned hælløfteren, eller skrape bort snø fra ski og feller. Det er litt for stort til at staven er enkel å bruke som forankring opp/ned, men det er en spesialfunksjon som spiller mindre rolle.

Trinsen har fin størrelse og bærer bra i all slags snø – leddet gjør at den tilpasser seg underlaget på ypperlig vis både når det er bratt, slakt, mykt eller hardt. Trinsens runde ytterkanter – gjør også at den ikke hekter seg så lett fast i buskas eller skare.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Komperdell Carbon C2 Ultralight er en suveren teleskopstav som kan anbefales alle som vil legge noen kroner ekstra for å få en topp stav til all slags toppturbruk.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Lav vekt

Godt håndtak som gjør det lett å betjene hælløftere

Strålende trinse

Enkel å bruke

Behagelig stropp

MINUS

Låsen krever verktøy for justering

Litt dyr

Burde hatt avtakbar stropp

Test av Leki Aergon 2

Leki Aergon 2 er en solid og enkel teleskopstav som fungerer på de fleste toppturer – men staven føles også temmelig ordinær.

skistaver i snø
Leki Aergon 2
Leki Aergon 2

272 gram

Lengder: 110-150

Lengde sammenslått: 100 cm

1 499 kroner

leki.com

skala
7/10

Aergon 2 er en mellomtung teleskopstav fra tyske Leki, som deler en del funksjoner med tredelte Civetta Pro. Over- og underrør er laget i aluminium.

Håndtaket er likt; Laget i plast er ganske stort, med nebb på begge sider – det øverste er avrundet og svært markert. Håndtaket har også tre hull for å feste snor til for eksempel teltstang eller nødkjelke. Stroppen er 27 millimeter bred og ganske enkel, men med en smart funksjon for å løsne og stramme; Den låses opp og igjen med en bryter på toppen av staven.

Under håndtaket er det skumbelegg, og total lengde på håndtaket er 34 centimeter.

Også låsmekanismen og trinsen er av samme slag. Låsen kan justeres uten  verktøy, og trinsen er fast med diameter på 10 centimeter diameter, og en lengre og en kortere flat side, beregnet på å skrape snø fra ski og feller. Med profiler i plasten er de også egnet for å justere hælløfteren.

skistaver i snø
Leki Aergon 2

I BRUK

Aergon 2 er enkel i bruk, og får stort pluss for at låsene kan strammes uten verktøy.

Stroppen på håndtaket er komfortabel og nokså enkel å justere med låseknappen på toppen, men den burde vært avtakbar. Friksjonen og ergonomien er svært god, og håndtaket er veldig behagelig. Den runde formen på nebbet bidrar til det, men gjør også at nebbet er lite egnet til å betjene hælløftere – men den jobben kan trinsen fikse med litt mer knot. Håndtakets form gjør også at staven er mindre egna som anker i bratt snø.

Staven virker ellers solid og stiv, og selv om trinsen er fast er den myk nok til å værehelt ålreit i bratt lende på fast snø.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Leki Aergon 2 er en enkel og robust teleskopstav med behagelig håndtak. Den fungerer veldig fint til de fleste toppturer, men andre staver er bedre når terrenget blir krevende. 

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Solid

Enkel i bruk

Låsen kan strammes uten verktøy

Komfortabelt håndtak

Fin trinse

MINUS

Stroppen burde vært avtakbar

Litt tung

I overkant stort håndtak, med nebb som ikke er enkelt å betjene hælløftere med

Test av Leki Civetta Pro

Leki Civetta Pro er en tredelt og kort stav for splitboardere. Staven er enkel å bruke og veldig god å holde.

skistav i snø
Leki Civetta Pro
Leki Civetta Pro

311 gram

Lengder: 110-150

Lengde sammenslått: 69 cm

1 400 kroner

leki.com

skala
6/10

Civetta Pro er en tredelt teleskopstav fra tyske Leki. Dermed har den svært kort kollapset lengde – men den er likevel en del lengre enn G3s tredelte stav.

Civetta Pro er laget i aluminium, og har to låser og altså tre rør. Den har samme trinse som Helicon Lite; Fast og nokså stor, med 10 centimeter diameter, og en lengre og en kortere flat side, beregnet på å skrape snø fra ski og feller. Med profiler i plasten er de også egnet for å justere hælløfteren.

Håndtaket i plast er ganske stort, med nebb på begge sider – det øverste er avrundet og svært markert. Håndtaket har også tre hull for å feste snor til for eksempel teltstang eller nødkjelke. Stroppen er 27 millimeter bred og ganske enkel, men med en smart funksjon for å løsne og stramme; Den låses opp og igjen med en bryter på toppen av staven.

Under håndtaket er det skumbelegg, og total lengde på håndtaket er 34 centimeter.

skistav i snø
Leki Civetta Pro

I BRUK

Civetta Pro er relativt enkel i bruk, samtidig som det er litt knotete å skru opp og igjen begge låsene når man skal endre lengde. Stort pluss for at låsene kan strammes uten verktøy – særlig siden låsene oppleves som litt slappe.

Stroppen på håndtaket er komfortabel og nokså enkel å justere med låseknappen på toppen, men den burde vært avtakbar. Friksjonen og ergonomien er svært god, og håndtaket er veldig behagelig. Den runde formen på nebbet bidrar til det, men gjør også at nebbet er lite egnet til å betjene hælløftere. Det gjør også at staven er mindre egna som anker i bratt snø.

Under kjøring er det mye vibrasjon i staven, som heller ikke virker særlig stiv. Det er ganske typisk for tredelte staver, som først og fremst er beregnet for snowboardkjøring, hvor de er i sekken på vei ned.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Leki Civetta Pro er en enkel og grei tredelt teleskopstav med veldig komfortabelt håndtak.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Komfortabelt håndtak

Enkel å bruke

Kompakt

MINUS

Tung

Ikke avtakbar stropp

Håndtak ikke egna for å betjene hælløfter

Vibrerer under kjøring

Litt stiv trinse

Test av Leki Helicon Lite

Selv om prisen er lav overrasker den solide teleskopstaven Leki Helicon Lite med gjennomtenkte detaljer og god brukervennlighet.

skistaver i snø
Leki Helicon Lite
Leki Helicon Lite

265 gram

Lengder: 110-145

Lengde sammenslått: 94 cm

999 kroner

leki.com

skala
8/10

Tyske Leki er en annen stav-gigant, som har laget tur- og skistaver siden 1960 (selskapet ble startet 12 år tidligere – da laget de reklamebokstaver til bakeriskilt).

Vi har testet flere staver fra Leki, og Helicon Lite er blant de rimeligste i testen. Rørene er laget i aluminium, og staven er ikke spesielt lett.

Håndtaket i plast er forlenget med skum nedover overrøret, og total lengde på håndtaket er 30 centimeter. Selve stroppen er 27 millimeter bred og ganske enkel, men med en smart funksjon for å løsne og stramme; Den låses opp og igjen med en bryter på toppen av staven. Håndtaket har flere små hull og ergonomisk form med markerte nebb både over og under hånda.

Justering av lengden gjøres med en plastbryter. Denne har et taggete hjul som gjør at låsen kan etterstrammes eller -løsnes uten verktøy.

Trinsen er fast og nokså stor; Diameteren er 10 centimeter. Den har en lengre og en kortere flat side, som er beregnet på å skrape snø fra ski og feller, og med profiler i plasten er de også egnet for å justere hælløfteren.

skistaver i snø
Leki Helicon Lite

I BRUK

Leki Helicon Lite imponerer med flere gjennomtenkte detaljer – særlig med tanke på prisen. Den har en kjekk og behagelig stropp som er enkel å justere (også med hansker) og sitter godt. Dessverre er den ikke avtakbar.

Håndtaket har god friksjon og fin ergonomi, men det er litt tynt – best for små hender. Det gjelder også forlengelsen.

Nebbet på håndtaket fungerer godt, men kunne vært mer definert for enklere betjening av hælløftere.

Staven er enkel å bruke, og virker stiv og solid, men den er også tung. Stort pluss for at låsen kan justeres uten verktøy.

Trinsene er litt store og stive, noe som gjør at de fungerer fint som både snøskrape og verktøy for å betjene bindinger. Samtidig tilpasser de seg ikke underlaget så godt, og får litt dårlig kontakt med underlaget når det er bratt og fast snø.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Leki Helicon Lite er en solid teleskopstav som er enkel å bruke, har mange fine detaljer og ikke minst en hyggelig pris.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Lav pris

Låsen kan etterstrammes uten verktøy

Enkelt å justere stropp

Behagelig håndtak

Enkel i bruk

Solid

MINUS

Litt tung

Ikke avtakbar stropp

Trinsen i stiveste laget

Test av Stereo Freeride Touring Pole

Stereo Freeride Touring Pole er enkel, lett og rimelig – denne teleskopstaven vil fungere godt for de aller fleste.

skistav i snø
Stereo Freeride Touring Pole
Stereo Freeride Touring Pole

204 gram

Lengder: 110-140 

Lengde sammenslått:100 cm

1 199 kroner

stereoskis.com

skala
7/10

Stereo Freeride Touring Pole er laget av østerrikske Komperdell, men denne er altså branda med norske Stereo skis.

Staven har overrør i aluminium og underrør i karbonfiber. Trinsen er fast, av samme type som Komperdell Titanal Summit: 8,5 centimeter i diameter.

Håndtaket er dekt med skum og totalt 27,5 centimeter langt. Øvre del har noe ergonomisk form, og et lite nebb som er dekt med skum. Stroppen er også lik Titanal Summit: Med stropp som justeres med en kile som tas inn og ut for å enten låse eller løsne strammingen. 

Lengden på staven endres med en spak som kan etterstrammes med flatt skrujern.

skistaver i snø
Stereo Freeride Touring Pole

I BRUK

Stereo Freeride Touring Pole er i utgangspunktet en litt enkel teleskopstav, men så er den også temmelig rimelig. Samtidig er den laget i avanserte materialer, og vekten er imponerende lav.

Håndtaket er behagelig i hele lengden, og stroppen komfortabel. Men akkurat som Komperdell Titanal Summit er den kjip å justere, og har en tendens til å slippe. Siden håndtaket er dekt med skum er det ikke like enkelt å betjene hælløftere med som en del konkurrenter.

Trinsen har med en del kanter som kan hekte seg fast i lyng og skare, og siden den er fast og litt stiv er den ikke like kjekk på fast underlag i varierende bratthet.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Stereo Freeride Touring Pole er en enkel, men lett og helt ålreit teleskopstav som vil gjøre en fin jobb for de fleste.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Lav vekt

God pris

Komfortabelt håndtak

MINUS

Kjipt strammesystem

Burde hatt avtakbar stropp

Litt for stiv trinse

Test av G3 Pivot Long

G3 Pivot Long er en tredelt stav for splitboardere, med veldig kjekk delefunksjon og kjempestort håndtak

skistaver i snø
G3 Pivot Long
G3 Pivot Long

311 gram

Lengder: 115-135

Lengde sammenslått: 39 cm

1 899 kroner

genuineguidegear.com

skala
6/10

G3 Pivot Long er en ny og nokså avansert tredelt teleskopstav. Tredelingen gjør at den er svært kort når den er kollapset, og dermed først og fremst beregnet på splitboardere, som har stavene i eller på sekken i nedkjøringene.

Staven er laget i aluminium, og selv om den er tredelt har den bare en lås. De andre leddene låses med en snor inni staven som strammes på samme måte som en søkestang eller vandrestav.

Håndtaket er tjukt med skum og kraftig plastnebb med hull. Stroppen kan hektes av, og den strammes med en plastspenne. Dette er den eneste staven vi har testet med eget felt for å skrive navnet sitt på stroppen. Total lengde på håndtaket er 25 centimeter.

Trinsen er fast, med diameter på åtte centimeter.

skistaver i snø
G3 Pivot Long

I BRUK

Liker du tjukke håndtak er dette staven for deg! Man merker umiddelbart at G3 tredelte stav har de tjukkeste håndtakene blant alle stavene vi har testet.

Løsningen med bare en lås selv om staven er tredelt virker smart – den blir veldig kompakt, og er overraskende kjapp og enkel å forlenge. Men det ville vært enda bedre hvis låsen kunne etterstrammes uten verktøy.

Stort pluss for at stroppene på håndtaket kan tas av, men stroppene er bare 15 millimeter brede og kunne vært mer komfortable. Særlig hvis man går uten hansker - plastspenna gnager litt.

Under kjøring vibrerer stavene ganske mye – men så er også disse mer beregnet på å ligge i sekken på vei ned. Ut over det er de middels stive, men virker ellers solide.

Nebbet på håndtaket er kraftig og enkelt å bruke på hælløftere, men så stort at det ikke er egna som forankring i snø.

Går du på ski fins det bedre staver, men lever du livet sidelengs med stavene i eller på sekken i nedkjøringene kan G3 Pivot være et ypperlig valg.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Smart tredeling

Avtakbar stropp

Kompakt

MINUS

Høy vekt

I overkant tykt håndtak

For mye nebb til å egne seg til forankring i snø

Test av Komperdell C7 Ascent Green

Komperdell C7 Ascent Green er teleskopstaven for deg som vil ha noe godt å holde i både på topptur og frikjøring.

skistav i snø
Komperdell C7 Ascent Green
Komperdell C7 Ascent Green

288 gram

Lengder: 110-140

Lengde sammenslått: 99 cm

1 599 kroner

komperdell.com

skala
8/10

C7 Ascent fra den østerrikske skistavprodusenten Komperdell er en iøynefallende teleskopstav med sine lange, tjukke og grønne håndtak i gummi.

Staven er laget med overrør i aluminium overrør og karbonfiber i underrøret. Lås og trinse er lik som på C2 Ultralight; Lengden på staven endres med en spak som kan etterstrammes med skrujern, og trinsen er leddet, med diameter på 9,3 centimeter.

Håndtaket har total lengde på 27 centimeter, og stroppen strammes med en mekanisme som er skjult inne i håndtaket. På toppen er det et markert nebb for å håndtere hælløftere og skrape snø.

skistaver i snø
Komperdell C7 Ascent Green

I BRUK

Man kan ikke unngå å umiddelbart merke seg de massive håndtakene. Ikke bare har de veldig god friksjon, men de er også gode å holde i med sin ergonomiske form. Man trenger ikke ha store hender for å sette pris på disse håndtakene.

Stroppen er også enkel og behagelig – særlig uten hansker – men vi opplever at stroppen kan slippe litt etter en tids bruk.

dame på skitur
Komperdell C7 Ascent er veldig god å holde i. Foto: Tore Meirik

Trinsen, som er like som på Komperdells toppmodell, er svært bra. Størrelsen er perfekt, leddet gjør at den fungerer på all slags snø og bratthet og den runde formen uten kanter gjør at den ikke hekter seg fast.

Å endre lengden på staven er enkelt, men vi skulle gjerne hatt mulighet til å etterstramme uten verktøy. Stavene virker stive og solide.

Vi liker de kraftige håndtakene, men de gjør staven nokså uegnet til å brukes som forankring i bratt terreng.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Komperdell C7 Ascent Green er teleskopstaven for deg som vil ha tjukke og deilige håndtak – og god funksjon også ellers.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Deilige håndtak

Super trinse

Komfortable stropper

MINUS

Ikke de beste stavene til bratt og teknisk terreng

Litt tunge

Burde hatt avtakbar stropp

Test av Dynafit Blacklight Pro Pole

Dynafit Blacklight Pro Pole er en stiv, solid og driftssikker fastlengdestav som er et supert valg for deg som er helt sikker på at oppturen er viktigere enn nedkjøringen.

skistaver i snø
Dynafit Blacklight Pro Pole
Dynafit Blacklight Pro Pole

209 gram (125 cm)

Lengder: Fast lengde, testet i 125 cm

Lengde sammenslått: Leveres i 120, 125, 130 og 135 cm

1 699 kroner

dynafit.com

skala
5/10

Dynafits fastlengdestav kommer i fire lengder, og er konstruert i rein karbonfiber i øvre del, og med kevlarforsterket karbon i nedre.

Håndtakets konstruksjon minner veldig om Speed Vario 2.0 fra samme merke, men total lengde på håndtaket er mye lengre: 35 centimeter på denne staven. Stroppen er lik; tynn med justering skjult inne i håndtaket. Også nebbet øverst er likt; det har hull slik at det kan brukes til å både justere hælløfter og lage nødkjelke eller brukes som teltstang.

Trinsen er laget i plast, med diameter på ni centimeter. Den er ikke leddet.

skistav i snø
Dynafit Blacklight Pro Pole

I BRUK

Toppturstaver i fast lengde har mange fortrinn – de er enkle, driftssikre, lette og rimeligere enn teleskopstaver. Samtidig må de nesten velges i lange lengder, hvis ikke er det like greit å gå for en vanlig slalåmstav.

Dynafit Blacklight Pro Pole kan hake av alle disse boksene. Den er lett, enkel, stiv og ikke så veldig dyr. I motbakkene får du nesten en slags følelse av at stavene vil ha deg til topps så fort som mulig.

Men samtidig skal du være ganske lite opptatt av fart, flyt og stil i nedkjøringene for å sette pris på denne staven på hele turen. Det er mye stav å ha med seg, og selv om det lange håndtaket gjør det enkelt å korte ned staven ved å holde lengre ned, så er det en litt spesiell følelse å ha 20 centimeter skistav over hendene sine i nedkjøringene.

skogskjøring
Skikjøring med lange staver gir en litt spesiell følelse, men det går overraskende greit når man holder nede på skaftet. Dette er fra testing på Vålåstadhammeren i Oppdal. Foto: Siv-Elin Skogen

Trinsen har fin størrelse og bærer bra i myk snø. Samtidig er den litt stiv, og gir noe motstand i bratt lende på fast snø. De kantete yttersidene har en tendens til å hekte seg fast i buskas og skare.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Er godt driv i motbakkene, lav vekt og driftssikkerhet viktigere enn stil og flyt i nedkjøringene kan Dynafit Blacklight Pro Pole være et ypperlig valg – men du må velge med denne staven, for den gir ikke i pose og sekk.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Lett

Stiv

Enkel

Driftssikker

MINUS

Kjip å kjøre med

Kunne hatt bedre trinser

Burde hatt avtakbar stropp

Test av Dynafit Speed Vario 2.0

Dynafit Speed Vario 2.0 er en lett og lekker teleskopstav i karbonfiber, som gjør toppturen enklere.

skistaver og snø
Dynafit Speed Vario 2.0
Dynafit Speed Vario 2.0

222 gram

Lengder: 105-140

Lengde sammenslått: 103 cm

1 999 kroner

dynafit.com

skala
7/10

Andre generasjon av Dynafits karbon-teleskopstav er en relativt lett og justerbar stav med nokså stort spenn i lengder. 

Både over- og underrør er laget i karbonfiber, med forlenget håndtak i skum. Håndtaket har plastnebb med hull, slik at det kan brukes til å både justere hælløfter og lage nødkjelke eller brukes som teltstang. Stroppen – som er tynn og uten ekstra padding - justeres med en mekanisme som er skjult inne i håndtaket. Total lengde på håndtaket er 25 centimeter.

Lengden på staven justeres med en slå som kan etterstrammes med flatt skrujern. Trinsen er laget i plast, og har diameter på ni centimeter. Den er ikke leddet.

skistaver i snø
Dynafit Speed Vario 2.0

I BRUK

Det er enkelt å trykke trinsen på plass, og fort gjort å justere lengden på Dynafit Speed Vario 2.0. Låsen burde hatt mulighet til å etterstrammes uten verktøy.

Staven er behagelig å holde i, men håndtaket oppleves som nokså tynt, og kan bli litt i minste laget for store hender. Lengre grep ville heller ikke vært å forakte.

Staven oppleves som stiv og solid, selv om den er lett. Stroppen er veldig behagelig, særlig uten hansker, men den kan slippe litt hvis stroppen brukes aktivt og belastes. 

Nebbet på håndtaket er smart konstruert, og gjør det enkelt å løfte eller dytte ned hælløfteren, eller skrape bort snø fra ski og feller. Det er litt for stort til at staven er enkel å bruke som forankring opp/ned, men det er en spesialfunksjon som spiller mindre rolle.

Trinsen har fin størrelse og bærer bra i myk snø. Samtidig er den litt stiv, og gir noe motstand i bratt lende på fast snø. De kantete yttersidene har en tendens til å hekte seg fast i buskas og skare.

Som mange andre staver vi har testet får også denne trekk for at stroppen ikke kan tas av.

Dynafit Speed Vario 2.0 er en stilig teleskopstav som vil fungere bra på de fleste toppturer – men perfekt er staven ikke.

VURDERING
Topptur
Frikjøring
Brattkjøring
Brukervennlighet
Vekt
Total
PLUSS

Lett

Stiv

Enkel å bruke

Bra håndtak

Behagelig stropp

MINUS

Burde hatt leddet trinse

Låsen krever verktøy for justering

Litt dyr

Ikke den beste løsningen for å stramme stroppen på håndtaket

Burde hatt avtakbar stropp

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.