Sportsbriller og raske briller - best i test

Test av solbriller for topptur

Sportsbrillerkan fint erstatte goggles på de fleste toppturer og dermed spare litt plass i sekken. Her er test av briller og tips til hvordan du tar vare på brillene og hvilke du bør velge.

Raske briller på topptur
BRILLER: Fri Flyt har testet en rekke sportsbriller til bruk på topptur. Foto: Siv-Elin Skogen

Når du skal på topptur, fjelltur eller andre aktiviteter i fjellet er det lurt å ha med seg noen gode sportsbriller.

Denne type sportsbriller kan også erstatte tradisjonelle goggles på mange toppturer.

For la oss være ærlige; de fleste toppturer foregår ofte i (relativt) bra vær, gjerne på litt fast snø som ikke fyker rundt hodet på deg, og mesteparten av turen består i å gå motbakke. 

Å ha skibrillene på når du går oppover er håpløst; de vil med hundre prosent sikkerhet både dugge og få svette rennende på glassene, og dermed bli mer eller mindre ubrukelige.

Dermed må du uansett ha med solbriller på topptur, og hvis solbrillene kan erstatte goggles, da sparer du litt vekt og plass i sekken.

Fri Flyt har testet en rekke modeller. Det er Sweet Ronin Max Rig Reflect som kommer best ut blant brillene, med en prislapp på 1499 kroner.

Den svært populære modellen Oakley Radar EV Advancer får riktig nok samme score, men koster altså drøyt 1000 kroner mer.

De største brillene i testen er Poc Devour.

test solbriller topptur
TESTET: Med de rette solbrillene kan du legge igjen goggles når du skal på topptur. Vi har testet (fra venstre) Poc Devour, Oakley radar EV Advancer og Sweet Ronin Max Rig. Foto: Tore Meirik

Men hva skal til for at solbrillene skal erstatte skibrillene?

Jo, de må være temmelig store, slik at de beskytter mot både sterkt lys og mot vind og snø som blåser inn i øynene på deg – også når du kjører fort ned.

De må sitte så godt at du kan gå på trynet uten å miste de, og de må være solide, lette og ikke dugge. Dugg er sjelden noe problem i høy fart med stor luftgjennomstrømning, men på vei opp kan dugg være temmelig irriterende.

Svette som renner ned på glassene er vanskelig å unngå, men glassene bør i det minste tåle det. Brillene må også passe sammen med hjelm.

I denne testen har vi testet tre solbriller som funker i både motbakken og under nedkjøringen. Dermed kan de gjøre goggles overflødig på de fleste toppturer. Solbrillene er også godt egnet for sykling og løping, og de er testet på både skiturer og løpeturer denne våren.

Er det egentlig nødvendig å bære med seg svære goggles – skibriller – på topptur?

Ja, hvis du er typen som går topptur i snøstorm eller bare når det er pudder, da kan goggles være nødvendig. 

Slik vasker du bort svette på sportsbrillene

Det er vanskelig å unngå at svette renner ned på solbrilleglassene. Men går du med caps, pannebånd eller lue vil det hjelpe å holde svetten unna.

Men hva gjør du når saltavleiringer ligger på glassene som du ikke vil ripe opp? Jo: skyll brilleglassene med kaldt vann (ikke bruk såpe), la de lufttørke, og tørk til slutt med den medfølgende posen.

Test av Sweet Ronin Max Rig Reflect

Sweet Ronin Max Rig Reflect er rimelige solbriller med utmerket funksjon og best kontrast av alle i testen. Disse er et godt valg for topptur og erstatter goggles når været er bra.

test solbriller topptur
Sweet Ronin Max Rig Reflect
FF_testvinner
Sweet Ronin Max Rig Reflect
  • 1 499 kroner

  • 33 gram

  • sweetprotection.com

skala
8/10

Norske Sweet startet i sin tid med hjelmer for ski og elvepadling, og har siden starten i 2000 utvidet produktporteføljen betydelig.

Der lanserte goggles og solbriller i 2019, og Ronin er de klart rimeligste solbrillene i denne testen. Modellen fins med to størrelser på glassene – vi har testet begge, men legger den største – Max – til grunn i denne testen. 

Ronin-brillene består av fire deler (glass, 2 stk brillestang med fatning og neseklype), og inkludert i prisen er hardcase. 

Stengene har gummibelegg for ekstra friksjon, og på sidene av glassene er det luftehull. Glassene er behandlet for å både unngå dugg og takle hard behandling.

test solbriller topptur
KLEINT: Testeren unner seg en selfie på topptur med Sweets solbriller.

I bruk

Ronin Max har litt større glass enn Oakley Radar EV Advancer, men glassene er likevel langt mindre enn Poc

Sweets briller imponerer umiddelbart med svært god kontrast – de gir enormt god styring på alt du ser på. Beskyttelsen mot sterk sol er god, og vi opplevde lite trøbbel med dugg i motbakkene, selv om brillene sitter nokså tett.

Max-glassene er store nok til å holde vær og elementer unna øynene, også når det går unna i nedkjøringene.

test solbriller topptur
OPPTUR: Vi opplevde ikke dugging på glassene som noe stort problem med Sweet-brillene. Her fra sommerlig skitur på Kongskrona på Nordmøre. Foto: Siv-Elin Skogen

Brillene passer fint sammen med skihjelm, og det er ingen synlige «lyspunkter», selv om det er luftehull på sidene av glasset.

Ronin sitter riktignok ikke like tight på hodet som Oakley, men på den andre siden er de litt mer komfortable, og vi fikk aldri følelsen av at de skulle falle av, verken på vei opp eller ned.

Sweet fortjener også honnør for prisen – faktisk kan du kjøpe med ekstra glass til full pris, og det er fortsatt billigere enn de dyreste i testen, men med bra funksjon.

VURDERING
Opp
Ned
Kontrast
Total
PLUSS

+ Suveren kontrast + Lav pris + Enkelt å bytte glass + Komfortable både med og uten hjelm

MINUS

– Fire deler gjør de utsatt hvis du bytter glass på litt kompliserte steder

Test av Poc Devour

Poc Devour er de største brillene i testen, og de nye modellen fra svenske Poc kan erstatte goggles på de aller fleste toppturer.

Poc Devour
Poc Devour
Poc Devour
  • 2 499 kroner

  • 40 gram

  • pocsports.com

skala
7/10

Testens dyreste brille kommer fra svenske Poc, og dette er den eneste hvor ekstra glass (klart) er inkludert i prisen. Brillene kommer i en råflott pappeske, men hardcase er ikke inkludert.

Modellen er ny denne sesongen.

Devour har justerbare stenger, og er de eneste i testen hvor stengene er bøyd der de går bak ørene. 

Glasset bygger litt ut fra rammen, og går godt ut på siden av rammen. Det er lufteåpninger på sidene og øverst og nederst på glasset – som for øvrig er levert av Zeiss.

test solbriller topptur
KLEINT: Selfie på skitur viser at Pocs solbriller er store – nesten som goggles. Foto: Tore Meirik

I bruk

Devour har testens soleklart største glass. Brillene har så stort «dekningsområde» at det er vanskelig å se for seg hva slags topptur du skal på hvor disse ikke kan erstatte goggles.

Brillene sitter godt på, og de bøyde stengene føles ålreite sammen med hjelm. Stengene har ikke silikon eller gummi for friksjon, og det er en fordel når du bruker de sammen med skihjelm. Men det gjør også at brillene blir litt løse etter hvert som du blir svett på vei opp.

Under kjøring på vei ned er Devour som å ha på goggles – de gir svært god beskyttelse mot elementene, både vind, sol og snø, selv om vi gjerne skulle sett at de satt litt tightere.

Dugg er ikke noe stort problem, men selv om glassene er i overkant store, så skaper luftehullene punkter hvor sola slipper gjennom. Dette skaper litt irriterende «lyspunkter». Kontrasten brillene gir i godvær med sol og snø oppleves som god, men ikke på høyde med Sweet og Oakley.

Briller i denne prisklassen burde hatt hardcase inkludert, slik at de kan ligge i sekken uten å bli knøvla. Samtidig er det kult med ekstra glass, men klart glass er mer relevant for sykling enn for skiturer. Å bytte glass er enkelt, men ikke uten å ta på glassene, som man helst vil unngå. Det er også svært enkelt å justere lengden på stengene.

VURDERING
Opp
Ned
Kontrast
Total
PLUSS

+ Store + Justerbare + Ekstra, klart glass inkludert + Komfortable sammen med hjelm

MINUS

– Dyre – Hardcase ikke inkludert – Ikke like tight passform som de andre

Test av Oakley Radar EV Advancer

Mange sikler etter Oakley, og modellen Radar EV Advancer er svært bra solbriller for topptur, men stiv pris sammenlignet med testvinneren gjør at de ikke når helt til topps.

Oakley Radar EV Advancer
Oakley Radar EV Advancer
Oakley Radar EV Advancer
  • 2 200 kroner

  • 31 gram

  • oakley.com

skala
8/10

Oakley er storebror i solbrille-markedet, og det amerikanske merket er temmelig dominant i raske briller-sjangeren.

Radar er en klassiker, men modellen EV Advancer har noen ekstra finesser. De har hakket større glass enn vanlig Radar, og i tillegg en funksjon hvor neseklypa kan vippes inn, og skape rom mellom den og selve glasset. Dermed får du ekstra luftgjennomstrømning, og brillene løftes ut fra ansiktet. Dette skal hindre dugg.

I tillegg har brillene silikon på stengene (som er rette), og hardcase og ekstra neseklype er inkludert i prisen.

Varianten med Black Iridium glass er testet – dette er mørke glass beregnet på sterk sol, noe som skal gjøre de temmelig relevante for topptur og ferdsel i vinterfjellet.

I bruk

Radar EV advancer er svarte og kule briller, som sitter veldig tight på hodet. Stengene føles stramme og silikonet gir god friksjon mot hodet. 

Når man vipper ut neseklypa føles brillene litt uvant, men dette går seg fort til, og effekten er merkbar – særlig når man vipper de tilbake igjen. Da kom den nemlig umiddelbart litt dugg nær nesen. Men i løpet av mange timers gåing og løping i motbakke og stekende sol med brillene i «oppovermodus» imponerte de med ingen dugging. Det er riktignok synlige «lyspunkter» å irritere seg over (som på Poc Devour), men det er ikke noe stort problem.

Brillene er mye mindre enn Poc, men føles likevel store nok til å dra på i nedkjøringene – i hvert fall når det ikke er pudder eller snøstorm. Kontrasten og beskyttelsen mot sterk sol oppleves som svært god. Å skifte mellom opp- og nedovermodus (altså å vippe ut neseklypa) er enkelt, men å bytte glass framstår som temmelig komplisert.

De stramme stengene med silikon gjør brillene ubehagelige å bruke sammen med vanlig skihjelm, men med lett og luftig toppturhjelm er det ikke noe problem.

test solbriller topptur
POSØR: På vei opp mot Gjuratind med Oakleys solbriller i «oppovermodus». Foto: Siv-Elin Skogen
VURDERING
Opp
Ned
Kontrast
Total
PLUSS

+ Bra i motbakke + Glassene gir god kontrast og god beskyttelse mot sola + Sitter svært godt + Hardcase inkludert

MINUS

– Ubehagelige med skihjelm – Bevegelige deler er utsatt

Allerede abonnent? Logg inn her

Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned digitalt
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 papirutgaver av Fri Flyt
Boken Verdens fineste fjellturer
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.

På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.