De fleste solbriller som selges i sportsbutikker eller hos optiker har 100 prosent UV-beskyttelse.
Brebriller skiller seg ut ved at de har enda kraftigere beskyttelse enn trenings- og sportsbriller ellers. Brillene i denne testen ligger i filterkategori 3 og 4, som slipper inn bare 3-18 prosent med sollys. I tillegg har disse brillene gjerne faste eller avtakbare sideskjermer for å hindre solstrålene å slippe inn fra siden.
Prisnivået på brillene som er testet ligger på mellom 1300 og 5000 kroner, og det er ikke automatisk slik at de dyreste solbrillene er de som beskytter best. For i tillegg til selve optikken, er det viktig å unngå glipper ovenfra og nedenfra. Særlig når man er på ski eller bre, for snøen kan reflektere opptil 80 prosent av sollyset.

BREBRILLER: Finn din favoritt. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Justerbare neseputer og muligheter for å justere brillestangen er en fordel, og som øker sjansen for at brillen vil passe godt.
Alle brebrillene har vært gjennom tekniske tester på laboriatoriet til Nasjonalt senter for optikk og øyehelse på Kongsberg, i tillegg til skiturer i både sol og overskyet vær, for å finne ut hvordan brillene fungerer i praktisk bruk.
Som Fri Flyt-abonnent har du tilgang til hele brebrille-testen.
TESTVINNER: Oakley Clifden

TEST AV BREBRILLER: Oakley Clifden leverer på det meste vi ser etter i en god brebrille. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Bliz Nano Peak Photocromatic
Skal du på langtur og vil ha minst mulig fikling med løse sideskjermer, bør disse brillene være aktuelle.

TEST AV BREBRILLER: Bliz Peak Nano Photochromatic. Foto: Kristoffer H. Kippernes
Vuarnet Racing 1209
Temmelig raske brebriller som egner seg for turer med litt tempo. Disse sitter godt og beskytter bra, men du må være innstilt på at noe sollys kan slippe inn fra sidene.

TEST AV BREBRILLER: Vuarnet Racing 1229 er blant de raskere brebrillene. Foto: Kristoffer H. Kippernes