GoPro Hero 9 er det nyeste actionkameraet fra GoPro. Vi har testet modellen, som har flere nyheter fra forgjengeren. Kameraet egner seg godt til både foto og video.
TEST: Vi har testet Gopro Hero 9, det nyeste kameraet fra produsenten Gopro. Kameraet er en sikker vinner for både foto og video. Foto: Christian Nerdrum
Lesetid: 9 minutter
Siden det stort sett alltid finnes noe å pirke på med nye produkter, er det like greit å bli ferdig med det som først som sist.
GoPro Hero 9 har blitt 10 prosent større siden forgjengeren. Det betyr at GoPro-en er i ferd med å bevege seg i grenseland for hva som er greit å ha på hjelmen når du sporter.
Siden GoPro 8 heller ikke var veldig liten, er den ekstra vekten og størrelsen er såpass signifikant at det merkes. Kameraet veier nå 158 gram, mot 126 på forgjengeren.
Savnet etter terning-kameraet Session fra GoPro blir for noen enda litt tydeligere enn før. Problemet er vel igjen at kravet fra forbrukerne øker raskere enn hva utviklerne i GoPro klarer trylle frem av teknikk. Og siden Sessions-kameraet ikke lenger finnes, skulle en anta at kvaliteten på filmene som kommer ut av det lille kameraet ikke lenger holder dagens mål.
Så la oss si at det er greit for deg at størrelsen øker. Du strammer bare hjelmen et ekstra knepp likevel. Kanskje du ikke engang har tenkt til å feste det på hjelmen. Hvis det er tilfelle, så er ikke størrelsen på 9-eren lenger noe å bry seg om. Den er fortsatt liten, og smetter lett opp i lommen.
De positive sidene som konsekvens av vektøkningen veier godt og vel opp.
Skjerm på forsiden av GoPro-en måtte nesten bare komme. DJI sin konkurrent Osmo Action har allerede denne egenskapen, og det til en lavere pris enn GoPro-en. Det er ikke alle som vil ha bruk for det, men siden Gopro er et selvdigger-kamera (såpass ærlige må vi vel være), så er det fordelaktig at man kan ta et selfie der du ser hvor fin kommer til å bli på bildet.
For å gjøre opp for resten av vekten, så er det i hovedsak et større batteri (1.720 mAh mot 1220 mAh på GoPro 8). Det skal gi kameraet 30 prosent lengre levetid.
Hovedskjermen er også blitt større. 2.27 inch, mot 1.95 inch hos GoPro 7 og 8. Det gjør det både enklere og mer fristende å bruke kameraet når du skal inn i menyen, eller se på det du har filmet eller tatt bilde av.
MENYSYSTEMET PÅ GOPRO 9
For første gang i GoPro sin historie kan vi endelig si oss fornøyd med brukersnittet på menyen. Også det som ligger i kameraet. Mulig at dette også var på stell i 8-ernen, vi hoppet over den generasjonen, så da later vi som om menyen er helt ny.
Det er tydelig at gjengen i GoPro har skjønt hva som er viktig for forbruker, og i hvilken rekkefølge.
Så snart du har skrudd på kameraet, er det klar for action med den innstillingen du selv har plassert øverst på listen.
Som default går den på vårt kamera rett inn på video med 2,7 k og 50 fps med såkalt SuperView. Antakelig den innstillingen de fleste burde bruke når det filmer fra egen synsvinkel.
Nederst i artikkelen finner du en film der vi demonstrerer forskjellen på de ulike bildeutsnittene, fra SuperView til Wide, Linear og Narrow
Hvis du ikke er enig i prioriteringsrekkefølgen, kan du enkelt flytte de opp og ned. Kjekt hvis du bestemmer deg for at resten av film-økta skal bestå av filmer med oppløsning på 1080p med 200 bilder i sekundet.
Tidligere har det vært litt kronglete og lite fristende å navigere seg ut av denne når du vil ha et annet uttrykk på bildene dine, men sånn er det ikke lenger. Trykker du på innstillingen du står i, kommer det en rekke alternativer GoPro har tatt bryet å lage.
Dette er en fin liste med flere relevant innstillinger, slik at du får benyttet deg flere av kameraets kvaliteter.
Video har følgelig sin egen undermeny, men sveiper du menyknappen til høyre, kommer du inn på fotomodus, og sveiper du andre veien kommer du inn i Timelapse-verden.
Proffe og kravstore brukere vil sikkert justere disse en god del, men som en glad amatør, har faktisk GoPro tatt noen svært gode valg på innstillingene. De fleste vil nok ønske seg de skarpe, fargesterke bildene det lille kameraet spytter ut.
Vil du for eksempel gjøre et intervju, så er det en innstilling på 4K med 25 fps med et lineært objektiv som ikke gir den voldsomme vidvinkelfølelsen, men tar deg litt tettere på objektet uten alt for mye forvrengninger. (Les vår test av 360-kameraet GoPro Max)
NYE EFFEKTER OG FUNKSJONER
Det er på tide å kreve flere effekter og funksjoner av GoPro. Bildestabiliseringen har kanskje vært den største nyvinningen de siste årene. Sammenliknet med tidlige utgaver har det skjedd en revolusjon på dette området.
HyperSmooth har nå kommet til versjon 3.0, og stabiliserer bildet såpass godt at det faktisk blir for mye for en del aktiviteter. Spesielt hvis du skal filme fra egen vinkel.
Blir bildene for «smoothe» mister det til slutt dynamikken og fartsfølelsen.
Men etter vår erfaring er det nødvendig med noe bildestabilisering, spesielt om du filmer i et smalere bildeutsnitt. (Det ser du i filmen som heter Innstillinger på GoPro 9)
Stabiliseringen er riktignok ikke fysisk inne i kamera. Den stabiliseres i kameraets programvare ved å la bildet flyte i et utsnitt av bilderammen, slik at du faktisk mister om lag 10 prosent av det opprinnelige bildeutsnittet.
Hindsight!
Hindsight er ikke noe nytt i kameraverdenen, men ikke mindre aktuelt for en GoPro-bruker av den grunn. Slår du på denne effekten, så filmer kameraet i prinsippet hele tiden, men det legges inn i bufferen og slettes etter det har gått en gitt tid.
Før du trykker på på-knappen, har du med andre ord allerede 30 sekunder materiale på tape.
Så skulle det være at du kronisk er for sent ute med å filme, så er Hindsight-funksjonen virkelig noe for deg. Bakdelen er at du bruker mer batteri når den er på.
Nightlapse
Vi vet ikke om det er helt nytt, men hvor artig er det ikke at du endelig kan en timelapse midt på natta, med stjerner som lager streker på himmelen!
Tidskjema
Nå kan du dessuten legge planer for når du ønsker å ta bilder, filme eller timelapse i menyen. Det er mange gode grunner til at det er en effekt du kan få bruk for.
APPEN TIL GO PRO
Siden menyen i kameraet er blitt såpass god, er det også mindre viktig å koble seg opp med appen på telefonen. Men hvis du ønsker deg nyeste programvare, så kommer du deg ikke unna.
Andre store fordeler med Appen er at du kan dumpe materialet rett inn i GoPro-skyen. Dessuten er det enda litt raskere å gjøre noe med innstillingene på kamera gjennom telefonen enn på mobilen.
BILDEKVALITET OG 5K
Gopro leker ikke butikk når deg kommer til bildekvalitet. På noen områder har det lille kameraet passert sine større kamerakonkurrenter i samme aldersgruppe med flere hestehoder. Filene er nå blitt så store og skarpe at de færreste kommer til å bruke hele kapasiteten til kameraet. Setter du opp GoPro 9 til maks oppløsning har du filmer på 5K. Det er mer enn de fleste tv-er klarer å vise, og sannsynligvis alt for mye for datamaskinen din å fordøye.
Men det er egentlig ikke noe poeng å klage på, for med den nye menyen, så har det aldri vært lettere å skru det ned til et håndterlig nivå. For eksempel 2,7 K, som vi gjorde.
Hvis du har planer om å legge filmene rett ut på nett fra Appen, er det dessuten bedre å holde seg til en oppløsning på 1080p, slik at det mobilen klarer å håndtere materialet.
Ved denne oppløsningen kan du for øvrig filme hele 200 fps.
Det har skjedd en stor oppgradering av bildebrikken på GoPro 9. For det har ikke skjedd så mye siden 6-eren. Nå er sensoren blitt 23.6 MP og bortimot dobbelt så stor som forgjengeren. Det betyr at du kan filme 5 K video og ta bilder med oppløsning på 20.2 MP. Skjermdumpene fra filmene dine vil bli 14.7 MP, og det er faktisk bra nok til sosiale medier, og små prints.
Med disse oppgraderingene er GoPro-en blitt et mye mer interessant kamera for stillbilder. Hvis du vil (og det bør du forsåvidt), kan du lagre bildene i Raw i stedet for Jpg. Det gir deg et langt større handlingsrom når bildene skal justeres i etterkant.
En annen opptur når det kommer til fotografering, er at GoPro-skyter 10 bilder i sekundet – i Raw-format.
Den nye funksjonen SuperPhoto gjør at GoPro automatisk velger den beste bildebehandlingen. Kameraet kjenner dessuten igjen ansikter og om noen blunker.
LIVE SENDING FRA KAMERAET
GoPro kan strømme 1080p i sosiale medier via GoPro-appen, samtidig som minnene lagres på SD-kortet.
BYGGEKVALITET
Når det kommer til finish og kvalitet, så er det lite å sette fingeren på ved GoPro sitt nye kompaktkamera. Det føles som at man kan kaste den i veggen med relativt god trygghet på at det ikke bryr seg nevneverdig mye. De mest sårbare områdene er naturligvis skjermene og linsen.
Skulle det skje noe med linsen, så er de nå mulig å bytte denne hvis du er uheldig og riper den opp. Andre fordeler med at linsen kan løsnes, er at det nå bli mulig å sette på en variant med ENDA mer vidvinkel. De kaller det for Max Lens Mod.
Test av dette skal du få senere.
Pris på GoPro 9 ligger stort sett rett rundt 4.900 kroner.
Ny 1.4” front display med live bilde og status modus
Større 2.27” hoved display med touch og touch zoom
30% mer batteri, samt bedre rustet mot kulda
Byttbart batteri
HyperSmooth 3.0 med in-camera horizon leveling
TimeWarp 3.0 med Real Speed og Half Speed
1080p Live Streaming
1080p Webcam
Verktøy: HindSight, LiveBurst, Scheduled Capture og Duration Capture
SuperPhoto + HDR Night lapse video
RAW photo
Digital objektiver
Stemmekontroll med 14 ulike kommandoer på 11 ulike språk og 6 forskjellige aksenter (!)
3 mikrofoner med avansert vindstøy-reduksjon
Stereo + RAW lyd
Større høyttalere
Avtakbart objektiv
Innebygget feste-fingre som kan foldes inn og ut
Vanntett til 10 meter
Kompatibel med with Max Lens Mod, Light Mod, Display Mod og Media Mod for HERO9 Black
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.