Både kamerabransjen og detaljhandel opplever utfordrende tider. Likevel klarte gründerne i kabelkamera-selskapet Wiralcam å levere driftsinntekter på over fire millioner kroner i fjor. I fasen selskapet er i, er det naturlig at også utgiftene er i samme klasse, hevder daglig leder, Andrea Holvik Thorson.
– Jeg er veldig fornøyd og stolt av resultatet. Vi vokser kraftig, og det ser man både på inntekt og utgifter. Vi er fortsatt en startup i vekst, og det er veldig normalt for en startup i vår fase. Vi har investert i muligheten til å øke volum og kundemasse, både gjennom investering i ansatte og i verktøy og produktutvikling som støpeformer. Vi har også økt budsjettet på salg og markedsføring for å bygge opp det internasjonale brandet vi er i ferd med å bli.
Fri Flyt skrev først om produktet i 2017. Ved utgangen av 2018 hadde selskapet, som består av tidligere NTNU-studenter, solgt for over fire millioner kroner til 80 ulike land.
Kameraet ble ferdig og sendt til kunder i november i fjor - etter at selskapet både hadde et imponerende forholdssalg, sammen med 4000 investorer gjennom folkeinvestering.

andrea-wiralcam-wiral-presentasjon-finland
PRESENTERER: Her presentere gründer og daglig leder, Andrea Holvik Thorson, kameraet i Finland. Foto: Wiral
Vil vokse
Nå har selskapet solgt rundt 10.000 kameraer totalt. Holvik Thorson eier omlag 20 prosent av selskapet selv - og er også daglig leder og styreleder.
– Vi har gått fra å være et produktutviklingsselskap til et salgs og driftsselskap som leverer til hele verden. Frem til nå har vi gjort ting for første gang, utrettet ting som ikke har vært gjort før og skapt noe. Nå har vi gått over i en ny fase, hvor det ikke nødvendigvis handler om noe nytt men heller å forbedre det vi allerede gjør. Ikke bare iverksette, men gjøre alt vi gjør bare bedre. Forbedre interne prosesser, forbedre salg og forbedre måten vi tilfredstiller kundemassen, som både er geografisk spredt over hele verden og i et mye større volum enn vi noen gang klarte å forestille oss. Dette er nytt for oss, vi har aldri vært så langt før.
– Hvor raskt vil dere bli lønnsomme?
– Dette er ikke noe vi ønsker å snu med det første, vi ønsker jo å fortsette å vokse. Vi er allerede lønnsomme på hvert produkt vi selger, og lønnsomheten til selskapet er jo avhengig av veksten vi ser videre og hvor mye vi ønsker å satse videre utenlands, i nye markeder og med nye produkter.
Selskapet har satt inn støtet i USA, Canada og Europa så langt.

wiral-skate-andrea-salg
ACTION: Kameraet er i utgangspunktet ment til bruk i actionsporter. Foto: Wiral
Selges til Youtubere
– Hvem er det som kjøper kamerarene deres?
– Kundene våre er filmentusiaster som enten driver med film profesjonelt eller på fritiden. Størsteparten er typiske youtubere eller instagrammere som ønsker å skape nye filmeffekter eller som ser begrensninger ved dronen som begynner å bli sterkt regulert.
Blant brukerne finner vi blant annet Jon Olssons filmer, Benjamin Ortega.
Folkeinvestering har blitt populært blant nyoppstartede selskaper i vekst. Wiralcam har allerede kjørt en runde - med suksess. Nå planlegger de å hente ytterligere midler fra investorer.
– Vi ser for oss at det kan komme en ny investeringsrunde i starten av 2020, det er ikke avklart detaljer rundt denne og heller ei at dette skal være en folkefinansiering. Vi ønsker først og fremst diskutere våre vekstplaner med nåværende investorer og legge strategien sammen med dem.
Selskapet har så langt lansert modellen Wiral Lite. Den har en nypris på 399 dollar, ca 3500 kroner med dagens kurs.